Goes wil structureel bijdragen aan miljoenentekort GGD
17 oktober, 2022
Van onze redactie
GOES – Het gemeentebestuur van Goes wil de jaarlijkse bijdrage aan de GGD Zeeland structureel verhogen met ruim 244.00 euro. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst hees eerder de stormbal: de organisatie kan bijna niet meer aan haar wettelijke taken voldoen.
Op dit moment draagt Goes jaarlijks ruim 1,7 miljoen euro bij aan de GGD Zeeland. Dat bedrag zal – als de gemeenteraad met het voorstel van het college akkoord gaat – volgend jaar stijgen naar tweemiljoen euro. Daarbij opgemerkt dat alle dertien gemeenten in Zeeland meer zullen moeten gaan bijdragen om de GGD overeind te houden. De hoogte van de bedragen wordt bepaald op basis van het aantal inwoners per gemeente.
Zelfsturend
De GGD Zeel;and kampt met de gevolgen van een reorganisatie die zeven jaar geleden is ingezet. Het idee was toen om een hele managementlaag tussen medewerkers en leidinggevenden eruit te halen en er een ‘zelfsturende’ (lees: goedkopere) organisatie van te maken. Inmiddels is gebleken dat dat niet werkt.
26 voltijdbanen erbij
Ondertussen is de GGD Zeeland ook verder druk aan het bezuinigen geweest. Maar de directie liet eerder weten dat de bodem nu echt bereikt is. Er moet in totaal 2,4 miljoen euro bij voor het scheppen van 26 voltijdbanen. Die mensen gaan de taken die niet tot het primaire proces van de organisatie horen op zich gaan nemen. Die liggen nu bij het uitvoerende personeel.
Besluit
De financiële problemen bij de GGD Zeeland hebben overigens niets te maken met de coronacrisis. Voor die werkzaamheden kreeg de organisatie een bijdrage van het rijk. Aan de dertien gemeenteraden is gevraagd niet later dan 15 december een besluit te nemen over de extra bijdrage. Op 16 december vergadert het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Dan zal duidelijk worden of er voldoende financiële steun is.
foto: Het centrale kantoor van de GGD Zeeland in Goes (© Streekomroep De Bevelanden)
Deel dit artikel
Lees ook
Kapelle wil ZEH-miljoenen niet oppotten: 'Niet uit te leggen aan de inwoners'
8 november, 2024
Wethouder Jon Herselman van Kapelle wil vanaf 2026 de 1,3 miljoen uit ZEH-dividend volledig inzetten om de tekorten van het Rijk aan te vullen - zegt hij, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van 12 november.
Geweldsincident Krabbendijke; één gewonde
8 november, 2024
Een persoon is vrijdag aan het einde van de morgen gewond geraakt bij een geweldsincident in Krabbendijke. Er zou sprake zijn van een schietpartij maar dat is niet bevestigd. De plaats delict is afgezet met linten en de politie doet in kogelwerende vesten onderzoek.
GOES WIL MEER OPVANG DAK- EN THUISLOZEN
8 november, 2024
De gemeente Goes wil meer gaan doen als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. In eerste instantie met tijdelijke voorzieningen, maar over anderhalf tot twee jaar zou er een aantal zogenoemde Skaeve Huse moeten komen, waar onder begeleiding permanent gebruik van gemaakt kan worden. Zoals die ook al in Terneuzen zijn gerealiseerd.
Contacta, grootste netwerkbeurs van Zuid-West Nederland en Vlaanderen van start
5 november, 2024
Burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes heeft dinsdagmiddag om 16.00 uur de Contacta beurs in de Zeelandhallen geopend. De Contacta is hét grootste netwerkevenement van Zuid-West Nederland en Vlaanderen.
Eerste flexwoningen Hansweert een feit: 'Gewoon nétte huisjes'
5 november, 2024
De woningen in Hansweert zijn kant-en-klare, verplaatsbare houten huizen met een woonoppervlak van 39 vierkante meter. Elke woning is gebruiksklaar opgeleverd, mét badkamer, keuken en installaties.
Auto's in de sloot, één persoon door brandweer bevrijd
5 november, 2024
Hulpdiensten kregen dinsdagmorgen twee meldingen van auto's die in de sloot terecht waren gekomen. Rond 05.50 uur belandde een auto in de sloot langs de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Ook bij 's-Heer Abtskerke eindigde een auto in de sloot.