Goes wil structureel bijdragen aan miljoenentekort GGD
17 oktober, 2022
Van onze redactie
GOES – Het gemeentebestuur van Goes wil de jaarlijkse bijdrage aan de GGD Zeeland structureel verhogen met ruim 244.00 euro. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst hees eerder de stormbal: de organisatie kan bijna niet meer aan haar wettelijke taken voldoen.
Op dit moment draagt Goes jaarlijks ruim 1,7 miljoen euro bij aan de GGD Zeeland. Dat bedrag zal – als de gemeenteraad met het voorstel van het college akkoord gaat – volgend jaar stijgen naar tweemiljoen euro. Daarbij opgemerkt dat alle dertien gemeenten in Zeeland meer zullen moeten gaan bijdragen om de GGD overeind te houden. De hoogte van de bedragen wordt bepaald op basis van het aantal inwoners per gemeente.
Zelfsturend
De GGD Zeel;and kampt met de gevolgen van een reorganisatie die zeven jaar geleden is ingezet. Het idee was toen om een hele managementlaag tussen medewerkers en leidinggevenden eruit te halen en er een ‘zelfsturende’ (lees: goedkopere) organisatie van te maken. Inmiddels is gebleken dat dat niet werkt.
26 voltijdbanen erbij
Ondertussen is de GGD Zeeland ook verder druk aan het bezuinigen geweest. Maar de directie liet eerder weten dat de bodem nu echt bereikt is. Er moet in totaal 2,4 miljoen euro bij voor het scheppen van 26 voltijdbanen. Die mensen gaan de taken die niet tot het primaire proces van de organisatie horen op zich gaan nemen. Die liggen nu bij het uitvoerende personeel.
Besluit
De financiële problemen bij de GGD Zeeland hebben overigens niets te maken met de coronacrisis. Voor die werkzaamheden kreeg de organisatie een bijdrage van het rijk. Aan de dertien gemeenteraden is gevraagd niet later dan 15 december een besluit te nemen over de extra bijdrage. Op 16 december vergadert het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Dan zal duidelijk worden of er voldoende financiële steun is.
foto: Het centrale kantoor van de GGD Zeeland in Goes (© Streekomroep De Bevelanden)
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.