Groene daken: Goes zet met subsidie in op extra vierkante meters
Groene daken: Goes zet met subsidie in op extra vierkante meters

Groene daken: Goes zet met subsidie in op extra vierkante meters

8 oktober, 2021

Van onze redactie

GOES – Inwoners van de gemeente Goes die een groen dak willen aanleggen, kunnen nu bij de gemeente aankloppen voor subsidie. Voor dit jaar is daar een bedrag van 50.000 euro voor beschikbaar gesteld.

De subsidie is bedoeld voor particuliere woningbezitters. Zij kunnen het geld aanvragen voor groene daken van vijf tot honderd vierkante meter. De maximale subsidie bedraagt dus 2.500 euro per adres.

Gecertificeerd

De Provincie Zeeland heeft ook een subsidieregeling voor groene daken en die gaat tot tweehonderd vierkante meter. Maar om voor die subsidie in aanmerking te komen moet het dak aangelegd worden door een gecertificeerd bedrijf. Goes heeft die voorwaarde niet gesteld. Huiseigenaren krijgen de subsidie ook als ze het groene dak zelf aanleggen. Overigens is het niet mogelijk de twee subsidieregelingen te combineren.

Regenwater

De gemeente hoopt dat door deze subsidieregeling het aantal vierkante meters groene daken in Goes fors zal toenemen. Enerzijds omdat deze daken bijdragen aan de biodiversiteit. Anderzijds omdat ze goed zijn voor de opvang van regenwater: bij forse buien wordt het rioolsysteem zo minder zwaar belast. Voorwaarde is dan ook dat iedere vierkante meter groen dak een waterbergend vermogen van minimaal twintig liter heeft.

Intensief en extensief

Het groene dak kan worden aangelegd op een woning of een schuur en mag een hellingshoek hebben van maximaal 35 graden. Er zijn intensieve en extensieve groene daken. Op die laatste zijn vooral mossen, vetplanten en kruiden te vinden. Deze daken hebben weinig onderhoud nodig en belasten de dakconstructie nauwelijks. De intensieve groene daken zijn voorzien van grassen, planten en struiken. Ze vragen meer onderhoud en drukken zwaarder op de dakconstructie.

foto: Wethouder Joost de Goffau van Goes krijgt uitleg over het groene dak (foto Streekomroep De Bevelanden)

Luister hier naar wat wethouder Joost de Goffau zegt over de subsidieregeling voor de groene daken.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.