Grote Kerk Goes gaat experimenteren met geluid
Grote Kerk Goes gaat experimenteren met geluid

Grote Kerk Goes gaat experimenteren met geluid

7 juli, 2022

Van onze redactie

GOES - Koor of orkest vooraan, jij als publiek op een van de stoelen in de kerk. Bij de meeste concerten is dit de setting. Het levert alleen niet altijd het beste geluid op. Daarom gaat de Grote of Maria Magdalenakerk het twee jaar lang anders doen. "Het zou zomaar kunnen dat je de muzikanten of zangers even alleen hoort en niet ziet." Op 22 juli begint het 'Akoestisch Laboratorium'.

"We gaan twee jaar lang concerten aanbieden waarbij we zeggen: de akoestiek staat centraal en niet het poppetje op het podium wat je graag wilt zien spelen", zegt cantor Rutger Mauritz van de Maria Magdalena Cantorij uit Goes. De cantor heeft een wandelconcert voor muzikanten bedacht. "Dat betekent dat muzikanten zich tijdens het concert steeds verplaatsen, om het publiek heen."

Wisselende locaties

"Soms staan ze zelfs even in een verborgen kapelletje, waardoor je ze alleen kan horen en niet zien. Een van die kapelletjes is echt onze parel in de Grote Kerk. Als je vanuit daar zingt, klinkt het echt het allerbeste", zegt Mauritz enthousiast. Twee balustrades die niet meer gebruikt werden, zijn speciaal voor de concerten afgestoft. "Zodat de muzikanten ook vanaf die balkons kunnen spelen."
Want allemaal verenigd vooraan in de kerk is misschien leuk voor het publiek om naar te kijken, maar levert niet de beste akoestiek op. "De uitvoerders staan dan op de verkeerde plek", zegt Mauritz, die de kerk ziet als een soort projectiescherm. "Als je in een iets kleinere kapel staat, heb je een kleine ruimte met lager plafond, waardoor het geluid zich als het ware oppropt en zichzelf heel makkelijk de ruimte in projecteert."

Als een ouderwetse microfoon

Volgens de cantor creëert je dan een optimaal effect. "Je klinkt ook luider dan je eigenlijk zingt. Het is een ouderwetse microfoon, die in het hele gebouw werkt." Terwijl het geluid vanuit het midden in de kerk, alle kanten op kan gaan. "Ook misschien een kant waar het niet naartoe moet." De Grote Kerk gaat twee jaar lang akoestisch experimenteren. Het eerste concert op deze manier staat gepland op 22 juli.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: Rutger Mauritz, cantor Maria Magdalena Cantorij (© Rutger Mauritz)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

voorlezen bevordert lees-, en taalvaardigheid
Bibliotheek Oosterschelde Kibeo

Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen

23 januari, 2025

Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.

file en vertraging op de A58
112 nieuws Reimerswaal

File en vertraging door ongeval A58 bij Waarde

23 januari, 2025

Door een ongeval op de A58 donderdag aan het einde van de middag tussen Waarde en Rilland is er op de A58 richting Bergen op Zoom enkele kilometers file ontstaan.

vrouw van de toekomst
Borsele Ellewoutsdijk

KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG

23 januari, 2025

De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.