Hans van Stel (PvdA): ‘Samen verder, er is meer dan dat ene zinnetje’
Hans van Stel (PvdA): ‘Samen verder, er is meer dan dat ene zinnetje’

Hans van Stel (PvdA): ‘Samen verder, er is meer dan dat ene zinnetje’

8 juni, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN - Politiek Reimerswaal likt de wonden, een week na het klappen van de coalitie. SGP en Leefbaar Reimerswaal bezinnen zich op het bestuursakkoord, na het vertrek van PvdA. Inmiddels lijkt de verdeeldheid in de PvdA-fractie zich te herstellen, meldt fractievoorzitter Hans van Stel. De blikken zijn vooruit gericht. "Mevrouw Sinke en ik hebben vier jaar lang constructief samengewerkt", benadrukt hij. En er is zoveel meer dan dat ene zinnetje. "We gaan er samen wel aan uitkomen."

door: Han Verbeem

Binnen de Reimerswaalse PvdA valt de klap zwaar. "Ook in Reimerswaal is de PvdA faliekant tegen elke vorm van discriminatie en ongelijkheid", benadrukt Van Stel. "Daar mag geen enkele misverstand over bestaan." Het bewuste zinnetje over genderneutraliteit had, achteraf bezien, beter niet in het akkoord kunnen staan - geeft hij toe. "Zeker omdat je de passage blijkbaar op verschillende manieren kan opvatten. Zijn partij heeft stevig onderhandeld om te komen tot een sociaal akkoord voor Reimerswaal, op het scherpst van de snede. "Zo hebben wij binnen gehaald op het gebied van de bijstand en de WMO. Ook de subsidie voor Podium Reimerswaal en het behoud van de Regenboogvlag hebben wij kunnen continueren. Dat dreigen we nu kwijt te raken." Kijkend naar het totale concept-coalitieakkoord, blijft de fractievoorzitter achter het resultaat staan. Van Stel betreurt het vertrek van Kees Verburg als wethouder. "Reimerswaal verliest met hem een prima bestuurder."

Radiostilte

De vraag is: hoe nu verder? Als grootste partij is der SGP nu aan zet, als leider van de formatie. SGP-voorman en wethouder Maarten Both houdt radiostilte, zijn partij is nu in beraad. Ook beoogd coalitiegenoot Marien Weststrate, van Leefbaar Reimerswaal, heeft Both sinds vorige week maar één keer kort gesproken, zo zegt hij, en ook Leefbaar is in afwachting. "De bal ligt echt bij SGP", aldus Weststrate.

Formatieopdracht

Het bestuurlijke motorblok SGP-PvdA is geklapt, constateert de voorman van Leefbaar. Zijn partij mocht pas in de tweede instantie aanschuiven bij de formatiebesprekingen, toen een belangrijk deel van het coalitieakkoord als was opgesteld. "Ook het struikelblok, de genderkwestie, kwam van SGP en PvdA. Daar werden we als Leefbaar mee geconfronteerd toen we instapten", aldus Weststrate. Aanvankelijk reageerde Marien Weststrate diep teleurgesteld dat zijn partij op de reservebank is gezet. Nu wil hij een betere positie voor zijn partij. Weststrate wil vooral weten of formateur Jan van Belzen vasthoudt aan zijn opdracht. "Zo niet, dat is Leefbaar aan zet, als tweede grootste partij, om een nieuwe coalitie voor Reimerswaal te vormen."

Foto: Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen (Omroep Zeeland)

Lees ook: PvdA Zeeland bemiddelt in Reimerswaal


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl