Hoe is die jongen uit de Wilhelminapolder aan zijn einde gekomen?
Hoe is die jongen uit de Wilhelminapolder aan zijn einde gekomen?

Hoe is die jongen uit de Wilhelminapolder aan zijn einde gekomen?

16 augustus, 2022

Van onze redactie

GOES – Wat zou er destijds met Jan van den Bosch gebeurd zijn? Jan leefde van 1830 tot 1850. Zijn vader was directeur van het landbouwbedrijf dat we vandaag nog steeds kennen als Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder. Frank de Klerk, archivist van het Gemeentearchief Goes schreef een opmerkelijk boek over het leven van Jan van den Bosch: In de Polder bij elkander, het korte leven van Jan van den Bosch in brieven.

We weten een aantal dingen van Jan van den Bosch. Hij was geen makkelijke knaap. Als er ergens iets uit te halen viel, was Jan van de partij. Zijn vader had geld en wilde zijn zoon een goede opleiding geven. Maar Jan was er niet het type naar om in de studieboeken te duiken. En een vak leren dan? Welnee, dat bleek ook niet echt aan hem besteed.

Ondankbare waailap

Deed die jongen dan helemaal niks? Jazeker wel! Hij schreef brieven. Heel veel brieven. Brieven waarin hij omschrijft wat hij meemaakt, wat hij wil gaan doen, brieven waarin last van heimwee doorklinkt en waarin hij toegeeft een eersteklas ondankbare waailap te zijn - om de geadresseerde even later schaamteloos op te dragen hem zijn gang te laten gang en per direct een smak geld naar hem te sturen. “Onze Jan was een moeilijk portret”, zegt Frank de Klerk, die naar aanleiding van de 85 brieven zijn boek is gaan schrijven. Het Gemeentearchief heeft de brieven in langdurige bruikleen gekregen.

Gevoel voor avontuur

Een moeilijk portret. Dat blijkt wel uit die brieven. Een lastige jongen die er geen been in ziet zijn goede, voorbeeldige en hardwerkende familie te kakken te zetten. Onze Jan draait er zijn hand niet voor om. Maar als één ding hem niet is na te dragen, dan is het wel dat Jan een saai, bedaard mannetje is zonder gevoel voor avontuur. Zo vertrekt hij in 1848 naar de Verenigde Staten. Niet dat alles daar op rolletjes loopt, integendeel. Er is kapitaalkrachtige ondersteuning voor nodig om die knaap van twaalf ambachten en dertien ongelukken te behoeden voor de totale ondergang. Maar uiteindelijk houdt Jan z’n hoofd dan ook boven water.

Ontsnapte slaven

Natuurlijk schrijft hij over wat hij ziet en meemaakt in Amerika. Zeker wanneer hij terecht komt in wat dan nog een klein stadje is, South Bend in de staat Indiana. Daar zit hij met z’n neus bovenop een gedenkwaardige gebeurtenis, die de Amerikaanse geschiedenisboeken is ingegaan als The South Bend Fugitive Slave Case. Het is een zaak rond een groepje slaven, die in 1847 al waren ontsnapt. Twee jaar later krijgen slavenjagers hen weer te pakken. Ze willen hen terugbrengen naar de plantage. Daarvoor moet de karavaan door South Bend rijden. Maar de inwoners van het stadje – zeer gekant tegen de slavernij – pikken dat niet en er wordt een rechtszaak aangespannen. Jan omschrijft de enorme drukte in de straten van South Bend. Afro-Amerikanen uit de wijde omgeving zijn naar het stadje gekomen in de hoop dat de zaak een positieve uitkomst heeft. En dat heeft-ie: de rechter beveelt dat de slaven moeten worden vrijgelaten.

Wilde haren kwijt?

Jan komt in 1850 terug uit Amerika. Hij is dan twintig jaar. Nog één keer ziet hij zijn familie in de Wilhelminapolder, om van daaruit door te reizen naar Marburg in Duitsland. Daar gaat Jan aan zijn opleiding voor dokter beginnen. Zou hij in de Verenigde Staten dan toch eindelijk zijn wilde haren zijn kwijtgeraakt? We zullen het nooit weten. Want Jan komt aan in Marburg en Jan overlijdt. Hoe? Waaraan? We weten het niet. Frank de Klerk heeft wel een aantal theorieën ontwikkeld rond wat er gebeurd kan zijn. Luister daarvoor naar de reportage hieronder.

Hernhutters

Verschillende leden van de familie Van den Bosch liggen op de begraafplaats van Wilhelminadorp. Ze hebben daar een eigen hoekje, je zou ‘t het hernhutterhoekje kunnen noemen. De familie was een aanhanger van deze Duitse, op protestantse leest geschoeide stroming (‘Hernhut’- onder Gods hoede), waar zaken als eenvoud, soberheid, godsdienstig en loon naar werken hoog in het vaandel stonden en staan. De graven zijn inderdaad opvallend in al hun soberheid. De stenen liggen op lage, gemetselde muurtjes. Maar Jan ligt er niet bij. Hij werd begraven in Marburg. Waarschijnlijk al voor zijn familie op de hoogte was van zijn overlijden.

Lege stoel

Maar uit het oog betekende zeker niet uit hart binnen de familie Van den Bosch. Wie naar de omslag van het boek In de Polder bij elkander kijkt, ziet een foto uit 1870 van de familie, gezeten aan een lange tafel. Iedere stoel is bezet. Behalve één. Die is voor die jongen, die lastige knaap, die veel te vroeg het leven liet. Een leven dat hij zelf in zijn 85 brieven zo beeldend heeft weergegeven.

Foto boven: Frank de Klerk bekijkt een brief van Jan van den Bosch op zijn beeldscherm (© Streekomroep De Bevelanden)

Foto midden: Het boek (© Streekomroep De Bevelanden)

Foto onder: Een flink aantal leden van de familie van den Bosch ligt op de begraafplaats van Wilhelminadorp. De graven zijn sober, volgens de traditie van de hernhutters. (© Streekomroep De Bevelanden)

Luister hieronder naar de reportage die Peter van den Assem maakte met Frank de Klerk over zijn boek In de Polder bij elkander


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl