Kapelle clasht met De Scheldepost over christelijke censuur: gemeente dreigt met advertentiestop
Kapelle clasht met De Scheldepost over christelijke censuur: gemeente dreigt met advertentiestop

Kapelle clasht met De Scheldepost over christelijke censuur: gemeente dreigt met advertentiestop

8 september, 2021

Van onze redactie

KAPELLE - De Kapelse burgemeester Fons Naterop wil de directie van huis-aan-huisblad De Scheldepost dwingen te stoppen met de streng-christelijke censuur, die het blad sinds dit jaar toepast bij het plaatsen van berichten en advertenties. Zo niet, dan verbreekt de gemeente de banden met De Scheldepost - zo laat Naterop weten. In oktober heeft de burgemeester nog "een laatste gesprek" met uitgever Daniel van Iwaarden. De kans dat Van Iwaarden zijn fundamentalistische koers wijzigt, is echter gering. door: Han Verbeem Uitgeverij Trainews Media hanteert bij de plaatsing van advertenties en berichten een zogeheten 'identiteitskader', gebaseerd op reformatorische normen en waarden. De Scheldepost plaatst alleen berichten die naar inzicht van Van Iwaarden voldoen aan de christelijke en Bijbelse waarden. Zo besteedt het blad geen aandacht aan evenementen die op zondagen plaatsvinden. Ook een bericht over de foto-expositie Queer in het gemeentehuis van Kapelle is geweigerd, evenals een advertentie voor muziekoptredens van Kapelle Cultureel.

Geschrokken

Deze filtering van berichtgeving noemt Naterop "onaanvaardbaar", hoewel hij zegt de christelijke identiteit van de uitgever te respecteren. "De Scheldepost is een krant van, voor en door iedereen in de gemeente Kapelle; ongeacht religie, kleur en geaardheid.” De burgemeester zegt pas sinds kort op de hoogte te zijn van de reformatorische censuur die Van Iwaarden hanteert bij De Scheldepost. Naterop is ‘geschrokken’, ook omdat het blad al sinds 1945 onafgebroken verschijnt en bij een breed lezerspubliek in de gemeente Kapelle wordt gelezen. Dat is de reden waarom de gemeente Kapelle wekelijks betaalde informatiepagina’s in De Scheldepost laat plaatsen; daaraan komt een einde als de uitgever besluit de koers niet te wijzigen. Dan zoekt de gemeente een ander lokaal nieuwsmedium voor het publiceren van officiële bekendmakingen.

Noord-Beveland: nog geen standpunt

Ook de andere huis-aan-huisbladen van Trainews Media voeren hetzelfde redactiebeleid. In Noord-Beveland verschijnt tweewekelijks het Noord-Bevelands advertentie- en informatieblad – beter bekend als ’t gele krantje’. Hierin plaatst de gemeente Noord-Beveland informatiepagina’s, maar het college van B&W heeft nog geen standpunt ingenomen – zo laat een gemeentewoordvoerder weten. De beide college’s van Kapelle en Noord-Beveland hebben onderling ook geen overleg gehad over het omstreden identiteitsbeleid van Trainews Media.

Regenboogbeleid

Vanmiddag is in het Kapelse gemeentehuis voor de media een presentatie van de Queer-expositie en een nadere kennismaking met de Regenboogambassadeurs. De keuze van Naterop om juist nu met het dreigement naar buiten te komen, staat daar echter geheel los van  - benadrukt woordvoerder Minka Bergmann. “Het besluit is gisteren in de collegevergadering genomen en vanmorgen verspreid.” De uitgeverij en het redactiekantoor zijn gevestigd in Yerseke, maar de gemeente Reimerswaal heeft geen advertentiebanden met De Scheldepost en overige uitgaven van Trainews Media. "Wij adverteren in een ander blad, eveneens op reformatorische grondslag, maar we kunnen wel zelf de redactie over onze eigen pagina's voeren", aldus een gemeentewoordvoerder. Uitgeverij Trainews Media en Daniel van Iwaarden zijn woensdag gevraagd een reactie te geven op het identiteitsbeleid en het besluit van burgemeester Naterop. Van Iwaarden heeft echter via een medewerkster laten weten, dat Streekomroep De Bevelanden niet tot de media behoort met wie hij hierover wil spreken. Foto: Het kantoor van uitgeverij Trainews Media en De Scheldepost, aan het Kerkplein in Yerseke. (Google StreetView)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.