Kapelle zoekt geen zondebok maar wil vooral leren van het Intervence-debacle
24 januari, 2023
Van onze redactie
KAPELLE - De teloorgang van jeugdzorginstelling Intervence is niet alleen de zorgwethouders aan te rekenen; ook de gemeenteraden hadden tijdig aan de bel moeten trekken. In Kapelle houdt rekenkamerlid Anne Mast de raadsleden een spiegel voor, bij de toelichting van het onderzoeksrapport.
door: Han Verbeem
In opdracht van elf van de dertien Zeeuwse gemeenten hebben de diverse rekenkamers en rekenkamercommissies onderzoek laten doen naar de ondergang van Intervence. In december kwam het weinig verhullende rapport van het externe onderzoeksbureau. Er is fors bestuurlijk geblunderd, zo blijkt, waarbij de gemeentebestuurders vooral overtuigd waren van hun eigen gelijk. "Op het laatst waren er geen gespreksverslagen meer, wethouders hebben zonder ambtelijke ondersteuning gehandeld. Ze waren de regie kwijt."Gedeelde rekenkamer
Kapelle, Vlissingen Middelburg hebben hun rekenkamers gebundeld. Eerder deze week reageerde de Middelburgse raad fel op het geconstateerde bestuurlijk disfunctioneren van de zorgwethouders, waarbij zelfs excuses zijn geëist. Mast begrijpt dat wel. JB West, de opvolger van Intervence, heeft bij de Zeeuwse gemeenten immers een afnamecontract bedongen van het landelijk tarief, verhoogd met vijf procent. "De kosten voor Middelburg en Vlissingen lopen in de miljoenen, omdat ze nu veel duurder uit zijn met de inkoop van jeugdzorg. Voor een relatief kleine gemeente als Kapelle valt dat wel mee."Alert blijven
In andere gemeenteraden zijn de pijlen op de zorgwethouders gericht, zo ver gaat het in Kapelle dinsdagavond niet. Raadslid Andre Smid, van Gemeentebelang, wil vooral weten wat de raadsleden zélf kunnen doen om te leren van de fouten. "Het onderzoeksrapport zegt dat de raad alert moet zijn voor 'early warnings', en tijdig signalen oppakken die aangeven dat er iets mis dreigt te gaan." Maar hoe doe je dat, werpt Smid tegen? "Als raad zijn we geen deskundigen en kunnen niet weten wat er achter de schermen speelt."Verkeerde zuinigheid
De woordvoerder van de rekenkamer vindt dit verweer té makkelijk. Het is bovendien niet de eerste keer dat hij voor de raadsleden staat, in 2020 is er ook een onderzoek geweest naar de samenwerking met Intervence. In 2015, toen de Jeugdzorg vanuit de Rijksoverheid is overgeheveld naar de gemeenten, was er met deze jeugdzorgverlener nog niets aan de hand. "Maar het moest allemaal goedkoper, de gemeenten keken vooral naar geld zonder zich af te vragen hoe het met de jongeren ging." Intervence moest zorg leveren beneden het landelijke tarief, er is continu op de kosten geknepen. "Als raad had u kunnen weten dat het zo niet goed kon gaan."Geen afrekenkamer
De centrale vraag die ook in de Kapelse raad is gesteld: 'wie is nu dé schuldige bij de ondergang van Intervence', blijft dinsdag onbeantwoord, Mast wil geen zondebok aanwijzen. "Er is op veel vlakken niet goed gehandeld. Maar we zijn een rekenkamer en geen afrekenkamer. Het is nu aan de gemeenteraden om lering te trekken uit de fouten die gemaakt zijn." En, zo is ook zijn advies aan de Kapelse gemeenteraad: wees voorzichtig met het oprichten van gezamenlijke gemeentelijke organisaties, waarop de raadsleden zelf geen invloed meer hebben maar wél de verantwoording voor dragen.Foto: Jeugdzorginstantie Intervence ging in 2021 een gedwongen fusie aan met JB West, om faillissement te voorkomen. (© Pixabay)
Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met Anne Mast, rekenkamerlid
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.