Kleine stations zijn onmisbaar voor Zeeland
Kleine stations zijn onmisbaar voor Zeeland

Kleine stations zijn onmisbaar voor Zeeland

13 december, 2021

Van onze redactie

KRUININGEN-YERSEKE - De nieuwe dienstregeling van de NS is maandag ingegaan en daarmee rijdt per uur een extra trein van Vlissingen naar Roosendaal, de Intercity. Maar deze intercity gaat de stations Kruiningen-Yerseke, Krabbendijke en Rilland-Bath voorbij. Terwijl de kleinere stations juist zó belangrijk zijn voor Zeeland - zeggen de Reimerswaalse raadsleden Olaf Buteijn (CDA), Andries Jumelet (ChristenUnie) en Marjolein Sinke-Oele (PvdA).  door: Han Verbeem Olaf Buteijn vindt het jammer dat de Intercity niet stopt bij station Kruiningen-Yerseke. "Vroeger was het wel een intercitystation maar dat is lang geleden, toen de boot nog voer naar Perkpolder. Die tijd is voorbij", verzucht hij. Station Kruiningen-Yerseke is wat hem betreft wél een prima plek om een mobiliteits-hub te realiseren. "Dat is een plaats waar verschillende vormen van vervoer samenkomen. Zoals deeltaxi, streekbus, deelfietsen en treinen." Zo blijft het toch mogelijk om per openbaar vervoer de intercitystations goed te bereiken. "Dinsdagavond bespreken we in de gemeenteraad van Reimerswaal het mobiliteitsplan voor de Bevelanden. Daarbij komt dat zeker ter sprake."

Bomvolle fietsenhokken

Andries Jumelet, die zich al vele jaren inzet voor een goede spoorverbinding van en naar de Reimerswaalse stations, ziet een verbetering. "Al is het niet zo gek veel", moet hij toegeven. "Maar we kunnen nog twee keer per uur opstappen." De Intercity gaat aan Reimerswaal voorbij maar Jumelet is in elk geval blij dat de nieuwe dienstregeling nog steeds twee keer per uur een trein laat stoppen. "We hebben hier echt treinverkeer nodig", benadrukt Jumelet. "Er wordt wel gedacht aan Vlissingen, Middelburg en Goes maar de kleine stations zijn net zo belangrijk. De fietsenhokken staan hier harstikke vol, de parkeerplaatsen voor het station zijn voor een groot deel bezet." Dat laat zien hoeveel mensen per trein reizen, merkt hij op. Voor Jumelet is het geen discussie: "Gewoon behouden. die kleine stations."

Betaalbaar blijven

Nu de betaalbaarheid nog, zegt Marjolein Sinke-Oele. "Nu zijn de kosten voor de reizigers nog goed te behappen maar dat moet wel zo blijven." Ze verwacht dat de NS de tarieven in de spits zal opschroeven en dat mag niet gebeuren, vindt ze. "Anders gaan de reizigers weer de auto in en dat moeten we niet willen." Vaker reizen met het OV is immers nodig om de uitstoot van CO2 en andere uitlaatgassen tegen te gaan. Zelf denkt ze dat reizen per trein een prima alternatief is voor de auto. "Je moet eens kijken wat parkeren kost", legt ze uit. "Laatst was ik een paar uurtjes in Goes en ik was al vijf euro kwijt. Dan heb kik de brandstof niet eens meegerekend." Het is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee én het is nog gezellig ook. "Er is alleen goede communicatie nodig om de mensen dat uit te leggen." Nee, zo constateert ze, reizen per spoor is zo gek nog niet in Reimerswaal. Ook met de nieuwe dienstregeling. Foto: Marjolein Sinke-Oele, Olaf Buteijn en Andries Jumelet (vlnr) bij station Kruiningen-Yerseke.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.