Kritiek in Kapelle over té goedkope verkoop Sloecentrale aan Tsjechen: 'Het lijkt wel Sinterklaas'
Kritiek in Kapelle over té goedkope verkoop Sloecentrale aan Tsjechen: 'Het lijkt wel Sinterklaas'

Kritiek in Kapelle over té goedkope verkoop Sloecentrale aan Tsjechen: 'Het lijkt wel Sinterklaas'

29 november, 2022

Van onze redactie

KAPELLE - De Kapelse raad plaatst vraagtekens bij de verkoop van de Sloecentrale aan de Tsjechische energiereus EPH. Kritiek klinkt uit alle raadsfracties maar een meerderheid van de raad lijkt het collegadvies te volgen om géén bezwaar aan te tekenen tegen de transactie - die PZEM tussen de 130 en 150 miljoen euro moet opleveren. "Een koopje", zegt Gemeentebelang. Toch klinkt berusting in de raad. "Het college heeft het besluit al genomen. We wensen wethouder Herselman veel succes in de PZEM-aandeelhoudersvergadering van 20 december", aldus Pierre Kruizinga (CU).

door: Han Verbeem

De Kapelse gemeenteraad sprak dinsdag in een oordeelvormende bijeenkomst over de verkoop, volgende maand dient de raad een besluit te nemen. Vorige week uitte de fracties van PvdA en GroenLinks in de provinciale Staten al forse kritiek op de verkoopplannen. Hert Kapelse PvdA-raadslid Coby van Zetten wil dat de aandeelhouders hun strategie aanpassen en van de verkoop van de gasgestookte Sloecentrale en andere bedrijfsonderdelen afzien. Weliswaar past de ontmanteling van de PZEM binnen de zogeheten 'aandeelhoudersstrategie' die de provincie en Zeeuwse gemeenten in 2017 hebben afgesproken. Maar ze waarschuwt voor de risico's: tegen EPH zou in het thuisland een strafrechtelijk onderzoek lopen en het concern zou nauwe banden hebben met het Russische Gazprom. EPH zou te boek staan als een notoire klimaatvervuiler. Bovendien is de verkoopprijs vér beneden de boekwaarde van bijna 300 miljoen. Soortgelijke vragen had haar provincale partijgenoot Inez Flameling vrijdag al in de Provinciale Statenvergadering geuit. Daarnaast wil Van Zetten voldoende baangaranties bij de Sloecentrale als deze van eigenaar wisselt.

On hold

Ook fractie van Gemeentebelang schaart zich achter de kritiek. André Schmid wil weten of het beter is de verkoop even 'on hold' te zetten. Een boekverlies van 148 miljoen euro is voor Schmid moeilijk te verteren: "Het lijkt wel Sinterklaasuitverkoop. En wie draait er op voor het verlies? Dat zien we straks terug in een lagere winstuitkering." Ook vraagt Schmid zich af of het zin heeft wensen en bedenkingen te uiten: Kapelle heeft slechts 1,64 procent van het totale aandelenkapitaal van PZEM.

Maximaal haalbare

Maar wethouder Jon Herselman voelt daar weinig voor. En ja, de verkoopopbrengst is fors lager dan de boekwaarde - geeft hij toe. "Het is de beste prijs op dit moment", merkt hij op. Ook de andere aandeelhouder, het Franse EDF, is akkoord met de verkoop. "Dit is het maximaal haalbare", reageert Herselman. "Misschien moeten we ons afvragen of de centrale al die tijd niet te duur in de boeken heeft gestaan." En, zo benadrukt de wethouder: uiteindelijk heeft de minister het laatste woord.

Foto: De Sloecentrale in Vlissingen-Oost.

Verslaggever Han Verbeem had voorafgaand aan de raadsbijeenkomst een gesprek met André Schmid, raadslid voor Gemeentebelang Kapelle


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl