Maatregelen op Hoornbeeck College door torenhoge energierekening: 'Geld dat het onderwijs kwijt is'
Maatregelen op Hoornbeeck College door torenhoge energierekening: 'Geld dat het onderwijs kwijt is'

Maatregelen op Hoornbeeck College door torenhoge energierekening: 'Geld dat het onderwijs kwijt is'

20 oktober, 2022

Van onze redactie

GOES - Een oproep om dikke truien aan te doen, de kachel een graad lager en geld uit de spaarpot halen. Het Hoornbeeck College doet er met maatregelen alles aan om de torenhoge energierekening nog te kunnen betalen. "Het is verdubbeld", aldus directeur Edwin Timmerman.

De school worstelt met de hoge energieprijzen die eraan komen nu het buiten kouder wordt. Het Hoornbeeck College gaat straks twee keer zoveel betalen en dat komt uit op een bedrag van 1 tot 1,5 miljoen euro.

"Volgend jaar loopt ons contract af en dat zien we met angst en beven tegemoet. En dat betekent dat er veel extra geld aan energie wordt uitgegeven. De prijzen gaan echt verdubbelen en als je dat in de jaren gaat optellen is dat serieus geld wat het onderwijs straks kwijt is", vertelt de directeur.
 
Om de kosten te beperken heeft de directeur direct maatregelen genomen. De kachel gaat een graad lager naar 19 graden. Op dit moment merken de studenten dat nog niet, maar dat komt omdat het nog warm buiten is. De directeur heeft ook een oproep gedaan aan de studenten om tijdens de koude maanden een extra dikke trui aan te doen. "Vroeger hadden we een warme truien dag en nu een warme truien periode", zegt de directeur.

Zonnepanelen

De school in Goes is al een aantal jaren bezig met duurzaamheid. Zo ligt het dak vol met zonnepanelen, maar dat alles is nog niet genoeg op korte termijn. "Wij zijn als school al heel lang bezig met onze duurzaamheidsdoelstellingen. Concreet zijn we nu met die drie doelstelling aan de slag gegaan. Het geld voor de toekomst is echt apart gezet om de energierekeningen te betalen. Dus je breekt toch je spaarpot aan. En dan de kachel lager en kijken naar nog meer duurzame doelstellingen", aldus Timmerman.
 
Studenten hebben direct ook meteen te maken met deze maatregelen. "Ik merk er nu nog niet heel veel van maar als het straks kouder wordt, dan gaan we dat wel merken. Ik ga denk ik wel dikke kleren aan doen", vertelt student Silvana Mol. Haar klasgenoot staat er hetzelfde in. "Het is vrij logisch dat ze dit doen", aldus Aron van Koeveringe. Mol vult dat aan. "Ik vind het wel logisch, het kost gewoon allemaal veel geld." De directeur geeft aan dat het geld uit de spaarpot niet ten koste zal gaan van schoolreisjes of de lunch in de kantine.

Overheid

De directeur is druk bezig om de energiekosten te beperken, maar hij hoopt ook dat de overheid zal helpen. "We mogen wel een appèl doen op de overheid. Huishoudens en bedrijven worden geholpen. Dus hulp aan een school mag niet achterblijven. Maar dat moet ook weer terugbetaald worden. Ze mogen ons niet in de kou laten staan", vindt de directeur.
 
Dit is een bijdrage van Omroep Zeeland
 
Foto: Studenten op het Hoornbeeck college zullen deze winter een extra warme trui aan doen (© Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl