Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) woedend: 'Als grof vuil aan de straat gezet'
Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) woedend: 'Als grof vuil aan de straat gezet'

Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) woedend: 'Als grof vuil aan de straat gezet'

4 april, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN - Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal is woedend. Hij weet zeker dat zijn partij niet welkom in de nieuwe coalitie. SGP en PvdA "Ik voel me als grof vuil aan de straat gezet", zegt hij. Informateur Jan van Velzen gaat in opdracht van de SGP op zoek naar een derde coalitiegenoot. Volgens Maarten Both (SGP) wordt echter geen enkele partij buitengesloten. Ook Leefbaar niet.

door: Han Verbeem

De coalitie in Reimerswaal krijgt meer vorm met een kerncoalitie van SGP en PvdA: samen vertegenwoordigen ze 10 van de 19 zetels in de Reimerswaalse raad. Maar verdere deelname van Leefbaar Reimerswaal (LR) is geen vanzelfsprekendheid, zo blijkt maandagavond uit het verslag van informateur Jan van Belzen. LR-voorman Marien Weststrate voelt zich afgeserveerd en is woedend.

Verdere deelname van Leefbaar Reimerswaal (LR) is geen vanzelfsprekendheid, zo blijkt maandagavond uit het verslag van informateur Jan van Belzen. LR-voorman Marien Weststrate voelt zich afgeserveerd en is woedend. Voor Weststrate is het overduidelijk: Leefbaar Reimerswaal is niet welkom in de nieuwe coalitie. De SGP is gegroeid en daarmee is het draagvlak voor Leefbaar geslonken, constateert de lokale voorman. In scherpe bewoordingen bekritiseert het teleurgestelde raadslid het formatieproces dat hij "zo rot als een mispel noemt". Formeel zit Weststrate nog steeds aan tafel bij de formatieonderhandelingen maar "er moet nog heel wat gebeuren" wil hij weer aan boord treden van de coalitie.

Regenboogvlag

Marien Weststrate voorziet dat bestaand beleid in Reimerswaal mogelijk op de helling gaat, zoals het hijsen van de Regenboogvlag op Coming Out Day. In de afgelopen raadsperiode is het LHBTI-symbool met nipte meerderheid door de Reimerswaalse raad aangenomen. "Dat wordt nu weer teruggedraaid, want dat staat in het SGP-programma. Daar doen wij in elk geval niet aan mee." Weststrate kondigt voor de komende vier jaar "een stevige oppositie" aan.

Alle partijen

Hoewel Leefbaar als één van de winnaars uit de verkiezingen is gekomen, met een groei van één zetel, wil SGP met álle partijen spreken over coalitiedeelname - benadrukt SGP-voorman Maarten Both. Voor hem staat het vormen een "stabiele meerderheidscoalitie" voorop. "Dat is in het belang van Reimerswaal." Overigens is de voorgestelde coalitie een advies van Informateur Jan van Belzen, gepensioneerd burgemeester van SGP-huize uit Barendrecht. "Er blijven nog steeds meerdere coalitiescenario's mogelijk", benadrukt Both. Van Belzen heeft nu de status van formateur. Hij mag samen met Both de samenstelling van het nieuwe college en bestuursakkoord verder vorm en inhoud geven. Zowel SGP-wethouder Both als zijn PvdA-collega Kees Verburg zijn beschikbaar voor een nieuwe periode.

Foto: Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal.

Verslaggever Han Verbeem in gesprek met Maarten Both (SGP) en Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.