Meer discriminatie-incidenten in Zeeland-West-Brabant
Meer discriminatie-incidenten in Zeeland-West-Brabant

Meer discriminatie-incidenten in Zeeland-West-Brabant

25 april, 2023

Van onze redactie

GOES - De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft in 2022 zo'n 20 procent meer discriminatie-incidenten geregistreerd dan het jaar ervoor. Bij antidiscriminatiebureau Zeeland (ADZ), antidiscriminatiebureau RADAR en een aantal kleinere bureaus, daalde het aantal meldingen licht. Dit komt mede doordat de bureaus in 2021 een groot aantal meldingen over de coronamaatregelen ontvingen. Ook het College voor de Rechten van de Mens ontving minder verzoeken om een oordeel uit Zeeland-West-Brabant. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie Zeeland-West-Brabant.

door: Marcel Steenbakker

Herkomst is in de meldingen en registraties de meest voorkomende discriminatiegrond, zo komt naar voren uit het onderzoek. "Ruim de helft van de meldingen bij antidiscriminatiebureaus en ruim 40 procent van de politieregistraties heeft betrekking op discriminatie vanwege herkomst of huidskleur", aldus een woordvoerder. "Incidenten gaan vaak over racistische uitlatingen, bijvoorbeeld op het voetbalveld of op het werk. Bovendien wordt relatief vaak geweld gebruikt." Zo werd een middelbare scholiere van haar fiets geduwd en uitgescholden; ook kreeg een taxichauffeur met een migratieachtergrond klappen van een klant. In beide gevallen zou het gaan om racistisch geweld.

Seksuele gerichtheid

In de politieregistraties is seksuele gerichtheid na herkomst de meest geregistreerde discriminatiegrond (36 procent). "Het gaat vaak om schelden met ‘homo’ tegen agenten en boa’s. Er zijn ook voorbeelden van incidenten waarbij mensen bewust vanwege hun seksuele gerichtheid zijn uitgescholden, mishandeld of bedreigd." Bij de antidiscriminatiebureaus gaat 6 procent van de meldingen over seksuele gerichtheid. "Meldingen gingen onder andere over het pesten van een homoseksuele jongen op school en het bekladden van een regenboogzebrapad met homofobe teksten."

Meeste meldingen over arbeidsmarkt 

Bijna een kwart van de meldingen bij antidiscriminatiebureaus speelt zich volgens het onderzoek af op de arbeidsmarkt. "Vaak kregen melders te maken met discriminerende uitingen van een collega of leidinggevende over hun herkomst of huidskleur. Daarnaast waren er meldingen over leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten en zwangerschapsdiscriminatie."

Andere maatschappelijke terreinen waar veel meldingen over binnenkwamen zijn collectieve voorzieningen zoals overheidsinstanties en zorgaanbieders (14 procent) en buurt/wijk (10 procent). Zo kreeg een meldster van een doktersassistent te horen dat ze ‘terug naar haar eigen land moest gaan’ en meldde een lesbisch stel dat ze langdurig gepest worden door hun buren.

Drempel om te melden moet omlaag

Eén op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie - stelt het ADZ, terwijl maar 3 procent hiervan melding maakt bij een instantie die discriminatie registreert. Om de herkenbaarheid te vergroten en daarmee het melden toegankelijker, eenvoudiger en laagdrempeliger te maken, gaan de antidiscriminatiebureaus van de landelijke vereniging per 1 januari 2024 samenwerken binnen één landelijk meld- en steunpunt: Discriminatie.nl.

Foto: Pixabay


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.