Meer discriminatie-incidenten in Zeeland-West-Brabant
25 april, 2023
Van onze redactie
GOES - De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft in 2022 zo'n 20 procent meer discriminatie-incidenten geregistreerd dan het jaar ervoor. Bij antidiscriminatiebureau Zeeland (ADZ), antidiscriminatiebureau RADAR en een aantal kleinere bureaus, daalde het aantal meldingen licht. Dit komt mede doordat de bureaus in 2021 een groot aantal meldingen over de coronamaatregelen ontvingen. Ook het College voor de Rechten van de Mens ontving minder verzoeken om een oordeel uit Zeeland-West-Brabant. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie Zeeland-West-Brabant.
door: Marcel Steenbakker
Herkomst is in de meldingen en registraties de meest voorkomende discriminatiegrond, zo komt naar voren uit het onderzoek. "Ruim de helft van de meldingen bij antidiscriminatiebureaus en ruim 40 procent van de politieregistraties heeft betrekking op discriminatie vanwege herkomst of huidskleur", aldus een woordvoerder. "Incidenten gaan vaak over racistische uitlatingen, bijvoorbeeld op het voetbalveld of op het werk. Bovendien wordt relatief vaak geweld gebruikt." Zo werd een middelbare scholiere van haar fiets geduwd en uitgescholden; ook kreeg een taxichauffeur met een migratieachtergrond klappen van een klant. In beide gevallen zou het gaan om racistisch geweld.
Seksuele gerichtheid
In de politieregistraties is seksuele gerichtheid na herkomst de meest geregistreerde discriminatiegrond (36 procent). "Het gaat vaak om schelden met ‘homo’ tegen agenten en boa’s. Er zijn ook voorbeelden van incidenten waarbij mensen bewust vanwege hun seksuele gerichtheid zijn uitgescholden, mishandeld of bedreigd." Bij de antidiscriminatiebureaus gaat 6 procent van de meldingen over seksuele gerichtheid. "Meldingen gingen onder andere over het pesten van een homoseksuele jongen op school en het bekladden van een regenboogzebrapad met homofobe teksten."
Meeste meldingen over arbeidsmarkt
Bijna een kwart van de meldingen bij antidiscriminatiebureaus speelt zich volgens het onderzoek af op de arbeidsmarkt. "Vaak kregen melders te maken met discriminerende uitingen van een collega of leidinggevende over hun herkomst of huidskleur. Daarnaast waren er meldingen over leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten en zwangerschapsdiscriminatie."
Andere maatschappelijke terreinen waar veel meldingen over binnenkwamen zijn collectieve voorzieningen zoals overheidsinstanties en zorgaanbieders (14 procent) en buurt/wijk (10 procent). Zo kreeg een meldster van een doktersassistent te horen dat ze ‘terug naar haar eigen land moest gaan’ en meldde een lesbisch stel dat ze langdurig gepest worden door hun buren.
Drempel om te melden moet omlaag
Eén op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie - stelt het ADZ, terwijl maar 3 procent hiervan melding maakt bij een instantie die discriminatie registreert. Om de herkenbaarheid te vergroten en daarmee het melden toegankelijker, eenvoudiger en laagdrempeliger te maken, gaan de antidiscriminatiebureaus van de landelijke vereniging per 1 januari 2024 samenwerken binnen één landelijk meld- en steunpunt: Discriminatie.nl.
Foto: Pixabay
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.