Met Shared Space houdt in Rilland elke weggebruiker rekening met elkaar
Met Shared Space houdt in Rilland elke weggebruiker rekening met elkaar

Met Shared Space houdt in Rilland elke weggebruiker rekening met elkaar

31 augustus, 2021

Van onze redactie

 

RILLAND-  Na Hansweert, Krabbendijke en Kruiningen gaat in de gemeente Reimerswaal nu ook het dorpscentrum van Rilland op de schop. Donderdag beginnen de werkzaamheden aan de Hoofdstraat en omgeving. Het wordt een zogeheten Shared Space waarbij auto's, fietsers en voetgangers dezelfde straatruimte delen

 

door: Han Verbeem

Het werk aan deze doorgaande verbindingsweg komt op een lastig moment, aan het begin van de oogstwerkzaamheden en het einde van de schoolvakanties. Maar, zegt wethouder Maarten Both: overlast is nu eenmaal niet te voorkomen.

Wensenlijstjes

De herinrichting van de dorpskernen is in Reimerswaal een meerjarenplan. En de gemeente gaat niet over één nacht ijs, benadrukt wethouder Both. De bewoners hebben bij inspraakavonden hun wensenlijstjes kunnen doorgeven. “We zijn bijna aan alle verzoeken tegemoet kunnen komen”, zegt Both. 

Snelheid uit de weg halen

De Hoofdstraat is een belangrijke doorgangsweg in Rilland. Het dorp is anderhalve eeuw geleden op de tekentafel ontworpen met een kaarsrecht stratenpatroon. En die rechte wegen nodigen uit tot té hard rijden. Juist om de snelheid uit de weg te halen wordt er een slingereffect aangebracht, waarbij het doorgaande verkeer van links naar rechts zich een weg langs de bermen en parkeervakken baant. Verkeersdrempels komen er niet, want dat zorgt voor overlast – merkt projectleider Richard Klein op.

Rekening met elkaar houden

Met het Shared Space-principe heeft Reimerswaal al ervaring opgedaan bij de herinrichting van andere dorpskernen. Geen drempels, stoepbanden of andere hindernissen meer – de weg is van en voor iedereen. Van wanorde of verkeersonveiligheid is geen sprake, benadrukt Both. Integendeel zelfs. “Weggebruikers houden rekening met elkaar. Juist omdat ze samen één wegvak delen, letten ze beter op.”

Basisscholen

Veiligheid is er ook bij de basisscholen, waar een snelheidsbegrenzing geldt. Met borden wordt de voorbijgangers duidelijk gemaakt dat ze een schoolzone naderen. 

Mooier en veiliger

De woningen en winkels blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar – aldus Both. Om te voorkomen dat inwoners kilometers moeten omrijden, zijn er tijdelijke noodmaatregelen. Zo kunnen automobilisten tijdelijk gebruik maken van een fietspad in de nabijheid van een supermarkt. Het is éven ongemakkelijk, moet Both toegeven. “Maar uiteindelijk wordt ook Rilland er weer een stuk mooier en veiliger op.”

Illustratie: zo komt de Shared Space van de Hoofdstraat en het centrumgebied Rilland eruit te zien. (Gemeente Reimerswaal)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de finale van 'Band On The Run 2'
Middelburg De Spot

'Band On The Run' maakt zich op voor derde editie

22 september, 2024

Goesenaar en amateurmuzikant Maurits Kempees organiseert vrijdag 27 september voor de derde keer het coverband minifestival 'Band On The Run'. Drie amateurbands brengen covers ten gehore maar wel met een eigen twist.

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.