Miljoenennota 2023: Nieuwe rol voor kernenergie, centrale Borssele langer open
Miljoenennota 2023: Nieuwe rol voor kernenergie, centrale Borssele langer open

Miljoenennota 2023: Nieuwe rol voor kernenergie, centrale Borssele langer open

20 september, 2022

Van onze redactie

BORSSELE / DEN HAAG -  Om de klimaatdoelen voor 2050 te kunnen halen is ook investeren in kernenergie onvermijdelijk, zo blijkt dinsdag tijdens Prinsjesdag. Het nationale klimaatfonds ter grootte van 35 miljard euro, voor de komende tien jaar, moet onder meer ruimte bieden aan ontwikkelingen voor kernenergie. "Daarom zet het kabinet in op verlenging van de levensduur van de kerncentrale in Borssele", zo staat in de Miljoenennota 2023. Daarnaast wil het kabinet de bouw van twee nieuwe kerncentrales stimuleren. Een locatiekeuze is daarbij nog niet uitgesproken.

door: Han Verbeem

De laatste jaren gaan geluiden op om Borssele langer open te houden. En dat is niet voor het eerst. In 1994 heeft het toenmalige kabinet Kok-I besloten om de centrale in 2004 te sluiten, maar die keuze is in 2000 teruggedraaid. In 2006 is onder Balkenende-II opnieuw bepaald dat Borssele in elk geval tot 2033 openblijft om de toenmalige klimaatdoelen van Kyoto te kunnen behalen. "Het kabinet richt zich op een snelle verduurzaming van de industrie, op meer windenergie en groene waterstof en op een nieuwe rol voor kernenergie", sprak koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede. De regering wil haast maken met de energietransitie en al voor het einde van dit jaar moet Nederland niet meer afhankelijk zijn van Russisch aardgas: "In het geheel aan opties voor CO2-vrije elektriciteitsproductie kan ook kernenergie een hernieuwde rol spelen", zo staat in de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook wil het kabinet bezien of  het mogelijk is 'kleinschaliger centrales' te ontwikkelen die relatief snel te bouwen zijn - hierbij wel "rekening houdend met ruimtelijke ordeningsaspecten."

Extra windparken op zee

Daarnaast komen er in totaal vijf windparken op de Noordzee; behalve de twee windparken op zee die al zijn ingepland komen er nu drie extra bij.  De huidige plannen voor 10,7 GW extra windenergie tot 2030 woren daarmee uitgebreid tot circa 21 GW rond 2030. Verder is ook is "een forse inzet nodig op de ontwikkeling van groene waterstofproductie", zo blijkt uit de Miljoenennota voor 2023.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.