Miljoenennota 2023: Nieuwe rol voor kernenergie, centrale Borssele langer open
20 september, 2022
Van onze redactie
BORSSELE / DEN HAAG - Om de klimaatdoelen voor 2050 te kunnen halen is ook investeren in kernenergie onvermijdelijk, zo blijkt dinsdag tijdens Prinsjesdag. Het nationale klimaatfonds ter grootte van 35 miljard euro, voor de komende tien jaar, moet onder meer ruimte bieden aan ontwikkelingen voor kernenergie. "Daarom zet het kabinet in op verlenging van de levensduur van de kerncentrale in Borssele", zo staat in de Miljoenennota 2023. Daarnaast wil het kabinet de bouw van twee nieuwe kerncentrales stimuleren. Een locatiekeuze is daarbij nog niet uitgesproken.
door: Han Verbeem
De laatste jaren gaan geluiden op om Borssele langer open te houden. En dat is niet voor het eerst. In 1994 heeft het toenmalige kabinet Kok-I besloten om de centrale in 2004 te sluiten, maar die keuze is in 2000 teruggedraaid. In 2006 is onder Balkenende-II opnieuw bepaald dat Borssele in elk geval tot 2033 openblijft om de toenmalige klimaatdoelen van Kyoto te kunnen behalen. "Het kabinet richt zich op een snelle verduurzaming van de industrie, op meer windenergie en groene waterstof en op een nieuwe rol voor kernenergie", sprak koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede. De regering wil haast maken met de energietransitie en al voor het einde van dit jaar moet Nederland niet meer afhankelijk zijn van Russisch aardgas: "In het geheel aan opties voor CO2-vrije elektriciteitsproductie kan ook kernenergie een hernieuwde rol spelen", zo staat in de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook wil het kabinet bezien of het mogelijk is 'kleinschaliger centrales' te ontwikkelen die relatief snel te bouwen zijn - hierbij wel "rekening houdend met ruimtelijke ordeningsaspecten."
Extra windparken op zee
Daarnaast komen er in totaal vijf windparken op de Noordzee; behalve de twee windparken op zee die al zijn ingepland komen er nu drie extra bij. De huidige plannen voor 10,7 GW extra windenergie tot 2030 woren daarmee uitgebreid tot circa 21 GW rond 2030. Verder is ook is "een forse inzet nodig op de ontwikkeling van groene waterstofproductie", zo blijkt uit de Miljoenennota voor 2023.
Deel dit artikel
Lees ook
Kapelle wil ZEH-miljoenen niet oppotten: 'Niet uit te leggen aan de inwoners'
8 november, 2024
Wethouder Jon Herselman van Kapelle wil vanaf 2026 de 1,3 miljoen uit ZEH-dividend volledig inzetten om de tekorten van het Rijk aan te vullen - zegt hij, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van 12 november.
Geweldsincident Krabbendijke; één gewonde
8 november, 2024
Een persoon is vrijdag aan het einde van de morgen gewond geraakt bij een geweldsincident in Krabbendijke. Er zou sprake zijn van een schietpartij maar dat is niet bevestigd. De plaats delict is afgezet met linten en de politie doet in kogelwerende vesten onderzoek.
GOES WIL MEER OPVANG DAK- EN THUISLOZEN
8 november, 2024
De gemeente Goes wil meer gaan doen als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. In eerste instantie met tijdelijke voorzieningen, maar over anderhalf tot twee jaar zou er een aantal zogenoemde Skaeve Huse moeten komen, waar onder begeleiding permanent gebruik van gemaakt kan worden. Zoals die ook al in Terneuzen zijn gerealiseerd.
Contacta, grootste netwerkbeurs van Zuid-West Nederland en Vlaanderen van start
5 november, 2024
Burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes heeft dinsdagmiddag om 16.00 uur de Contacta beurs in de Zeelandhallen geopend. De Contacta is hét grootste netwerkevenement van Zuid-West Nederland en Vlaanderen.
Eerste flexwoningen Hansweert een feit: 'Gewoon nétte huisjes'
5 november, 2024
De woningen in Hansweert zijn kant-en-klare, verplaatsbare houten huizen met een woonoppervlak van 39 vierkante meter. Elke woning is gebruiksklaar opgeleverd, mét badkamer, keuken en installaties.