Nieuwe directeur wil meer beleving in Historisch Museum
15 februari, 2022
Van onze redactie
GOES – Geen vitrines vol spullen met alleen een tekstbordje erbij. Het Historisch Museum De Bevelanden (HMDB) in Goes moet een plek worden waar de bezoeker meer gaat beleven. Dat zegt Wilco Blaak. Hij is sinds 1 februari de nieuwe directeur van HMDB en het Fruitteeltmuseum in Kapelle.
“Het Fruitteeltmuseum heeft een aantal jaren geleden een herinrichting gehad en dat heeft voor een frisse uitstraling gezorgd. Voor het Historisch Museum is dat al jaren geleden”, licht Blaak toe. Het museum is toe aan een herinrichting en ook de exposities kunnen volgens de nieuwe directeur wel een update gebruiken.
Totaalbeeld
Daarvoor wil Blaak bij het begin beginnen. “Ga je als museum heel veel laten zien en bij de vitrine een bordje plakken met ‘dit is een zilveren kan uit zeventien-zoveel’? Of ga je vertellen wat het is, waar het voor gebruikt werd en door wie? En kun je vervolgens alleen tekstjes lezen of ook filmpjes bekijken en audiofragmenten beluisteren? Een museumbezoek is tegenwoordig meer dan een schilderijenzaal binnenlopen en de bordjes lezen. De bezoeker wil een totaalbeeld. Meer zien, meer beleven, de sfeer van een zaal, alles moet kloppen. Daar zijn nog wel wat stappen in te zetten.”
Restaureren of verhuizen?
Blaak komt binnen op een moment dat er een belangrijke beslissing genomen moet worden over HMDB. Het huidige pand aan de Singelstraat in Goes is aan een grondige renovatie toe. De vraag is nu wat wijsheid is: restaureren en twee jaar de deuren sluiten of verhuizen? “Als je kijkt naar de mogelijkheid om hier (het huidige pand aan de Singelstraat, red.) te verbouwen, dan is dat toch wel een ding”, zegt Blaak. “Als museum wil je niet een paar jaar dicht. Dat is niet goed voor je uitstraling en de betrokkenheid van de vrijwilligers.”
Draagvlak
Een verhuizing lijkt dan voor de hand te liggen. Er is gesproken over het oude stadhuis van Goes (Wilco Blaak: “Dat is een locatie die we nog moeten bekijken.”) en de Grote of Maria Magdalenakerk. De kerk, op nauwelijks een steenworp afstand van het huidige onderkomen aan de Singeslstraat, lijkt de grootste kanshebber. Te meer omdat er bij het museumbestuur, kerkbestuur en gemeentebestuur draagvlak voor is. “Wil je als museum een stap verder, dan heb je meer ruimte nodig”, zegt Blaak. Een verhuizing naar de Grote Kerk is dan wel een hele mooie kans. Je voegt beleving toe vanwege het prachtige gebouw, er is meer ruimte en je begint vanaf nul om je verhaallijn op te zetten.”
Financieel haalbaar
Maar een uitgemaakte zaak is die verhuizing zeker nog niet, weet Blaak. “Als museum zitten we nu in een fase waarin we onder elkaar moeten zetten wat we precies nodig hebben. Als we in de kerk iets zouden gaan doen, hebben we bijvoorbeeld een keuken nodig en toiletten. Nu kan een architect gaan kijken of dat allemaal is in te passen en wat dat globaal gaat kosten. Op basis daarvan moet een beslissing genomen worden of het financieel wel haalbaar is.”
Willem van Oranje
Voor hij directeur van de twee Bevelandse musea werd, was Wilco Blaak directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. De laatste is uiteraard bekend omdat Willem van Oranje en zijn nazaten er begraven zijn. Blaak bracht de organisaties van Oude en Nieuwe Kerk samen en deed verder ervaring op als directeur van een instelling met meer dan alleen een museale functie. “Met name de Nieuwe Kerk was een beetje de huiskamer van de stad Delft. Er werden daar allerlei activiteiten georganiseerd, lezingen, congressen, exposities. We hebben daar veel stappen gezet voor wat betreft de professionalisering. Ik denk dat ik die ervaring hier heel goed kan gebruiken.”
foto: Directeur Wilco Blaak in een van de zalen in Historisch Museum De Bevelanden (© Streekomroep De Bevelanden)
Luister hieronder naar het interview met Wilco Blaak
Deel dit artikel
Lees ook
'Berg van Troje' voorstelling over de geschiedenis van Borssele
25 januari, 2025
De slagwerkgroep Euterpe Heinkenszand, @Hoc Singers en Frans Limburg brengen zondag 26 januari de voorstelling 'Berg van Troje' naar De Stenge in Heinkenszand. Een voorstelling die voert naar de tijd van koene ridders, middeleeuwse toernooien en de ontstaansgeschiedenis van Zeeland.
Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen
23 januari, 2025
Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.
KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG
23 januari, 2025
De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.