f352d0e897db7a2ecf05b9956b1c0d16
f352d0e897db7a2ecf05b9956b1c0d16

Online petitie tegen Roompot loopt als 'n tierelier: 1200 handtekeningen in twee dagen

11 mei, 2023

Van onze redactie

WISSENKERKE / KAMPERLAND - De online petitie tegen de uitbreidingsplannen van Roompot op Noord-Beveland heeft in twee dagen tijd al ruim twaalfhonderd handtekeningen opgeleverd. De petitie is een initiatief van actievoerder en eilandbewoner Ad Faasse. Maandag diende Faasse met overige protestvoerders al een stevige lijst van 135 zienswijzen in bij het gemeentehuis, gericht tegen de uitbreidingsplannen bij Kamperland.

door: Han Verbeem

De opstellers van de petitie willen "een gezonde balans tussen toerisme en leefbaarheid op Noord-Beveland" en daarbij past volgens hen geen uitbreiding van recreatiewoningen; volgens de activisten een "ondoorzichtig en slecht onderbouwd plan."

Negatieve invloed omgeving

De verdere groei van Roompot zou volgens Ad Faasse en mede-indieners "onomkeerbare negatieve invloed hebben op leefomgeving, natuur en landschap" en is bovendien strijdig is met beleid van provincie en gemeente." Wethouder Yvonne Maas twee jaar geleden -toen nog als fractieleider en raadslid van NBB- gepleit voor een rem op het toerisme. Een verdere uitbreidingen zou de voorzieningen, zoals de beschikbaarheid van huisartsen, voor de reguliere inwoners nóg verder onder druk zetten. Dezelfde argumenten voeren de actievoerders nu ook aan. Het college werkt nu mee aan de omvorming van Roompot Kamperland tot een nieuw, duurzaam resort.

Opwaardering

Wethouder Yvonne Maas benadrukt dat een overgrote meerderheid van de Noord-Bevelandse raad in december 2021 heeft ingestemd met het uitbreidingsplan. "Het is een kwalitatieve opwaardering van het gebied met meer groen. Het aantal van 1400 recreatie-eenheden blijft gelijk dus er komen géén extra bij." Roompot heeft volgens de huidige situatie zelfs recht op een uitbreiding met 75 verblijfsunits.

Genoeg is genoeg

Maas staat nog steeds achter haar standpunt 'genoeg is genoeg' met een rem op verblijfsrecreatie. "Dat wil de NBB en dat willen andere partijen ook, dat hebben ze opgenomen in de verkiezingsprogramma's. Dit is een gebiedsuitbreiding en geen groei van het aantal verblijfsplaatsen." Niet voor niets is binnen het nieuwe
bestemmingsplan bedongen dat Roompot afziet van het bestaande recht op
de 75 extra plaatsen. Dit is een goed plan en daarom heeft de raad er
mee ingestemd."

Illustratie: een impressie van Roompot bij Kamperland (© Roompot)

Video: wethouder Yvonne Maas in 2021 over het toerisme op Noord-Beveland: "Genoeg is genoeg."

https://youtu.be/cL4wE1xXxXU

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.