Op deze basisschool kunnen ze niet meer zonder hulphond Buddy: 'Je ziet de schoolresultaten vooruit gaan'
Op deze basisschool kunnen ze niet meer zonder hulphond Buddy: 'Je ziet de schoolresultaten vooruit gaan'

Op deze basisschool kunnen ze niet meer zonder hulphond Buddy: 'Je ziet de schoolresultaten vooruit gaan'

18 februari, 2023

Van onze redactie

's-GRAVENPOLDER - Kinderen die moeite hebben met leren, voorlezen of tegen problemen aanlopen op sociaal vlak, kunnen op basisschool De Rank aankloppen bij bijzonder onderwijsondersteunend personeel: een schoolhond. De ambulante hulphond Buddy loopt daar door de schoolgangen. Hij wordt ingezet wanneer het leren niet vanzelf gaat. Zowel de leerlingen als de leraren kunnen niet meer zonder.

Buddy is overduidelijk de meeste populaire die door de schoolgangen loopt bij De Rank. Overal waar hij gaat wordt hij geaaid en geknuffeld. "Hee, Buddy!", is een veelgehoorde kreet, die steevast wordt opgevolgd door een aai of een knuffel.

'We zien grote vooruitgang'

Maar Buddy is er niet alleen voor de gezelligheid, hij is vooral ook functioneel. "We zien bij veel kinderen echt grote vooruitgang dankzij Buddy", zegt leerkracht Mandy Houtekamer. "Vooral bij leesvaardigheid bijvoorbeeld, maar ook bij sociaal-emotionele problemen merken we veel verschil."
 
"Buddy kan werken als bliksemafleider, of als manier om praten over problemen makkelijker te maken", zegt de begeleider van Buddy, Christian Lammers. Hij wordt samen met zijn hulphond Buddy ingehuurd door scholen om sociale weerbaarheid te trainen of voor extra lessen leesvaardigheid.
 
Tegenwoordig worden Lammers en Buddy vaak ingezet op scholen met behulp van NPO-geld, dat is het budget dat scholen ontvangen om de door corona ontstane achterstanden weg te werken.

'Kinderen vertellen makkelijker iets aan Buddy'

Volgens Lammers maakt het inzetten van een hulphond als Buddy bij de kinderen op school vaak veel los. "Veel kinderen vertellen makkelijker iets aan Buddy dan aan mij of hun docent. Maar Buddy kan ook spiegelen. Zo kan hij aan mij laten weten dat een kind wél boos is, terwijl die zegt van niet."
 
Buddy is dan ook niet zomaar een hond. "Buddy en ik hebben samen een opleiding gevolgd. Ik heb vooral geleerd om zijn lichaamstaal beter te interpreteren. En Buddy is ook onderworpen aan allerlei tests, zo is hij vastgehouden en werd er aan zijn oren getrokken om te kijken hoe hij daarop zou reageren. Heel zielig om te zien, maar wel nodig om te voorkomen dat een hond op school agressief gedrag vertoont."

Kosten

Die training is volgens Lammers dan ook de belangrijkste reden dat niet op alle scholen een eigen schoolhond rondloopt. "Dat heeft denk ik alles te maken met de kosten. Je moet een puppy kopen, die moet naar puppytraining. Dan moet die nog allerlei aanvullende trainingen volgen om een hulphond te worden. Dus voor je een schoolhond op school hebt, ben je minstens anderhalf jaar en een aanzienlijk bedrag verder."
 
Daarom is het voor veel scholen niet haalbaar om zelf een schoolhond te hebben. Een andere optie is dan een ambulante hulphond als Buddy. Die kan één of meerdere keren per week worden ingehuurd, zonder grote investering vooraf.

Onmisbaar onderdeel van de schoolweek

Voor de leerlingen van De Rank is de komst van Buddy inmiddels een onmisbaar onderdeel van de schoolweek geworden, voor veel van de kinderen is het zelfs het hoogtepunt van de week. Twee van de grootste fans van Buddy zijn Thijs van der Weele en Stephen van Wanrooij.
 
"Je kunt jezelf zijn bij Buddy", zegt Stephen. "Dat is heel rustgevend." Thijs sluit zich daarbij aan. "Hij is superlief en heel aardig!" Allebei zouden ze hem ontzettend missen als hij niet meer naar de school zou komen.

Leesvaardigheid met sprongen vooruit

Ze lezen iedere week voor aan Buddy en hun docent ziet hun leesvaardigheid met sprongen vooruit gaan. "Buddy luistert, zonder oordeel", legt Lammers uit. "Gecombineerd met het stressverlagende effect van het aaien heeft dat veel effect. Soms kun je in een paar maanden een achterstand van een jaar inlopen als het om leesvaardigheid en voorlezen gaat."
 
Dat de inzet van Buddy soms veel verschil maakt, merkt Houtekamer ook in de praktijk. "Je ziet inderdaad veel vooruitgang door Buddy." Maar daarnaast is Buddy voor haar een onmisbaar onderdeel van de school geworden. "Als hij de school inloopt zoek ik hem ook altijd even op, ja. Die kunnen we echt niet meer missen!"
 
Bron: Omroep Zeeland
 
Foto: Thijs van der Weele leest voor aan hulphond Buddy, om zijn leesvaardigheid te verbeteren (© Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl