339983692_614051374098695_2702748502532230999_n
339983692_614051374098695_2702748502532230999_n

Opbouwmedewerker Matijs Gerrits kan terugkijken op mooie carrière

12 april, 2023

Van onze redactie

GOES – Na ruim zestien jaar verbonden te zijn geweest met SMWO en Goes kondigde opbouwmedewerker Matijs Gerrits onlangs zijn vertrek aan. Nieuwe kansen liggen voor hem in het vooruitzicht. Collega’s, wijkgenoten, kennissen, wijkagenten en andere geïnteresseerden namen dinsdagmiddag afscheid van Matijs in wijkgebouw De Westkant in Goes-West.

door: Marcel Steenbakker

Zestien jaar geleden liep Matijs Gerrits bij SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio) binnen met de vraag of zij wellicht vrijwilligerswerk voor hem hadden. Dat had SMWO en al snel ontwikkelde het takenpakket en de werkzaamheden van Matijs uit tot een grote passie voor hem. Diezelfde passie brengt hem nu naar Hilversum.

De Goese Polder

Matijs startte zijn werkzaamheden in het jeugdcentrum in de Goese Polder op de plaats waar nu het Erasmuspark staat. Kort daarna verhuisden SMWO en Matijs naar de brede school in de wijk. Samen met twee collega’s zette Matijs zich in voor het jeugdwerk waarbij zij al snel tot de conclusie kwamen dat de omgeving waarin de jeugd zich beweegt, zeer belangrijk is. Het werd voor Matijs een opstapje naar de functie van opbouwmedewerker.

In de functie van opbouwmedewerker was het de taak voor Matijs om veel contacten te leggen in de wijk. Kijken waar de krachten van mensen liggen en waar verbindingen gelegd kunnen worden om op die manier de wijk sterker te maken door verbondenheid onder de bewoners te creëren.

Het begint simpel met elkaar begroeten op straat of in het wijkgebouw. Juist daardoor creëer je begrip onderling en hoor je ook waar de knelpunten zitten; heeft iemand hulp nodig of moet er een activiteit georganiseerd worden en zo ja, wie heeft daar de beste talenten voor zodat samen zaken opgepakt kunnen worden.

Polderfair 

Matijs heeft tijdens zijn carrière aan de wieg gestaan van een aantal activiteiten en evenementen in de wijk zoals bijvoorbeeld de Polderfair. Dit bijna traditionele evenement, al 10 jaar, brengt inwoners en organisaties of verenigingen die actief zijn in de Goese Polder samen.

Ook hier is het leggen van verbinding vooral bij mensen met een verschillende etnische en culturele achtergrond belangrijk. Kijk niet naar de verschillen maar naar de overeenkomsten. ‘Iedereen wil een prettige leefomgeving, dat het goed gaat met de kinderen en dat ze zichzelf verbonden voelen’, aldus Matijs.

Bewoners nemen de regie in Hilversum Zuid-West

Het besluit om Goes te gaan verlaten was geen makkelijke voor Matijs. Op LinkedIn zag hij een vacature voor een project genaamd ‘Bewoners nemen de regie in Hilversum Zuid-West’. Voor dit project, wat vijf jaar kan rekenen op de steun van de (lokale) overheid, gaan Matijs en zijn nieuwe collega’s in het tempo van de wijk aan de slag om datgene wat de bewoners belangrijk vinden en de wijk te versterken.Matijs en twee andere collega’s worden in hun werk in de wijk gevolgd door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht

Matijs reageerde op de vacature en kreeg een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Dat gesprek bleek al snel een soort van speeddate met mensen uit zijn toekomstige wijk en pas later had hij een gesprek met de organisatie. Ook in die benadering kon Matijs zich goed vinden.

Foto boven: wethouder André van der Reest overhandigd een beeldje van een gans, het symbool van Goes, aan Matijs (© Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden)

Foto onder: burgemeester Margo Mulder in gesprek met Matijs (© Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.