Opvolgers staan klaar maar molenaar denkt nog niet aan stoppen
Opvolgers staan klaar maar molenaar denkt nog niet aan stoppen

Opvolgers staan klaar maar molenaar denkt nog niet aan stoppen

20 augustus, 2021

Van onze redactie

BORSSELE – Zodra molenaar Pieter Hazelager (75) besluit te stoppen met zijn werk op korenmolen De Hoop en Verwachting in Borssele, staan er twee molenaars klaar om hem op te volgen. De oudste is 28, de jongste elf. En da’s best bijzonder. Want zo veel jonge aanwas is er niet op de Nederlandse molens. “Nieuwe molenaars zitten vaak al tegen hun pensioen aan. Veel jeugd is er niet.”

door: Peter van den Assem

Niet dat Pieter Hazelager al wil stoppen met zijn werk als vrijwillige molenaar, integendeel. Hij is nog fit en energiek. Volgend jaar houdt hij De Hoop en Verwachting een kwart eeuw draaiende. “In 1997 was hier nog een andere vrijwillige molenaar. Hij heeft mij het vak geleerd. Maar die man kwam in 2005 plotseling te overlijden. De gemeente heeft mij toen gevraagd om het over te nemen. Als zo’n molen te lang stil blijft staan, raakt-ie in verval.”

Leergierig

Twaalf jaar werkte Hazelager in z’n eentje op de molen. Tot in 2017 Arjen Burger uit Borssele aangaf het vak te willen leren. In juni van dit jaar haalde hij het diploma. Jaren terug had zich ook al een molenaar in spe gemeld, de toen vierjarige Jelmer Kot uit Borssele. In de jaren die volgden zou hij nog geregeld met zijn vader de molen bezoeken. “Begin dit jaar kreeg ik een brief van hem”, zegt Hazelager. “Hij zou snel elf worden en wilde graag op de molen komen. Jelmer is leergierig en handig. Hij kent de details en maakt perfecte tekeningen van de onderdelen. We hebben hier nu dus drie generaties, ik zelf als senior, Arjen is 28 en de jongste is elf. Ja, dat is wel bijzonder.”

Diefstal

Een wand van de molen hangt vol met foto’s, krantenknipsels en tekeningen. Aan elk plaatje kleeft een verhaal. Hazelager wijst op een foto met twee koperen gewichten, zogenoemde ‘lichtgewichten’, die gebruikt worden in het systeem om de stenen van deze molen te lichten. De een is van 1836, de andere van 1871. “Deze zijn uniek in Nederland en ze zijn een jaar of vijftig zoek geweest. In het boek uit 1951 over molens in Zeeland zijn ze gedetailleerd beschreven. Maar daarna heeft niemand die gewichten nog gezien.”

Waren ze gestolen? Het had er alle schijn van, maar niemand wist het zeker. De lichtgewichten werden in ieder geval als verloren beschouwd. Tot begin deze eeuw een man uit Limburg belde. Hazelager: “Hij had de gewichten op een beurs in Utrecht gekocht. Via via was hij erachter gekomen dat ze ooit op deze molen thuishoorden.”

Nazaten

De gemeente Borsele kocht de gewichten terug. Sindsdien zijn ze weer daar waar ze thuishoren, in molen De Hoop en Verwachting in Borssele. Achteraf bleken ze helemaal niet gestolen te zijn. “Eens per jaar krijg ik de nazaten van de laatste beroepsmolenaar hier op visite. Een van de zoons vertelde mij dat zijn vader de gewichten aan de schrijver van dat boek uit 1951 heeft geschonken. Tot groot ongenoegen van zijn moeder overigens. Het heeft aan de keukentafel blijkbaar de nodige discussie opgeleverd.”

Razzia

We kijken naar een ander plaatje, waarop verschillende standen van de wieken zijn afgebeeld. Als een molen niet draait, kan met de wieken iets worden uitgedrukt. Hangt de onderste wiek bijvoorbeeld net voor het laagste punt (de wiek is ‘komend’), dan staat de molen in de vreugdestand, om geboortes of huwelijken aan te geven. Hangt de onderste wiek net voorbij het laagste punt, dan staat de molen in de rouwstand. Althans, in Zeeland. In Noord-Brabant en delen van Limburg is het precies andersom. Maar stilstaande wieken drukten door de eeuwen heen wel meer zaken uit. Hazelager: “In de Tweede Wereldoorlog spraken molenaars onderling bepaalde standen af om bijvoorbeeld aan te geven: er is razzia in Borssele. Zo seinden ze dat naar elkaar door.”

Korenmolen De Hoop en Verwachting draait iedere zaterdagmiddag en is dan ook te bezoeken. En met twee generaties nieuwe molenaars blijft dat voorlopig gewaarborgd. Pieter Hazelager: “Mocht mij morgen iets overkomen, dan kan de molen blijven draaien en wordt er goed voor gezorgd. Dat geeft wel een fijn gevoel.”


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de finale van 'Band On The Run 2'
Middelburg De Spot

'Band On The Run' maakt zich op voor derde editie

22 september, 2024

Goesenaar en amateurmuzikant Maurits Kempees organiseert vrijdag 27 september voor de derde keer het coverband minifestival 'Band On The Run'. Drie amateurbands brengen covers ten gehore maar wel met een eigen twist.

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.