Plan: woningen bij oude werkhaven Kats, historische kraan mag blijven
Plan: woningen bij oude werkhaven Kats, historische kraan mag blijven

Plan: woningen bij oude werkhaven Kats, historische kraan mag blijven

15 september, 2022

Van onze redactie

KATS - Nog dit jaar beslist de Noord-Bevelandse raad over de toekomst van de vroegere werkhaven in Kats. Gisteravond was een presentatie van de nieuwste plannen voor omwonenden. Er komen woningen, met name voor jongeren, en recreatievoorzieningen. En: het historisch erfgoed, waaronder de oude havenkranen, blijft behouden.

door: Han Verbeem

Het terrein van de oude werkhaven ligt er verlaten bij. De haven is in 1960 aangelegd voor de bouw van de Zeelandburg. Maar inmiddels woekert hier het onkruid en heeft de natuur bezit genomen van de werkplaats. Het lijkt het decor van een post-apocalyptische film.

Bescherming van erfgoed

Al jaren pleiten de dorpsbewoners voor een bescherming van het havenerfgoed. In de nieuwste voorstellen blijven historische delen van de Werkhaven daarom behouden, waaronder de grote havenkraan. "Hier is de Zeelandbrug gebouwd, dit mag niet verdwijnen", zegt Chris van der Kraan. Hij is voorzitter van het Comité Toekomst Haven Kats.

Niet in beton gegoten

Een architectenbureau heeft inmiddels een eerste studie gemaakt. De ontwerpschetsen tonen een gevarieerd beeld van appartementen, recreatiewoningen, woonboten en een recreatieveld met overkapping. Er is veel ruimte voor groen en natuur. Het zijn slechts sfeerimpressies, hoe het gebied er exact uit komt te zien is nog niet bekend. Dat geldt ook voor het aantal woningen. "Het plan is niet in beton gegoten", aldus Van der Kraan. "We willen juist nauw met bewoners en belanghebbenden samenwerken." Het zou een voorbeeld moeten zijn van inwonersparticipatie.

Geen dorp naast dorp

Eric Mahieu, natuuractivist en raadslid voor PvdA/GroenLinks in Noord-Beveland, kan dit beamen. Nieuwe woningen voor de eilanders zijn ook op Kats hard nodig maar hij waarschuwt voor een té snelle groei van het 450 inwoners tellende dorp. "Er mag hier geen dorp naast een dorp komen te staan", benadrukt het raadslid. Ook de kwetsbare natuur in de omgeving verdient aandacht, in de directe nabijheid ligt het broedgebied van de bontbekplevier en op het verlaten terrein groeien bijzondere plantensoorten.

Van der Kraan biedt het nieuwe project juist ruimte aan natuurontwikkeling. De komende maanden volgt een presentatie in de raad, en als deze instemt komt nog een vergunningsprocedure met inspraak. Als alles meezit kunnen de spades over twee jaar de grond in.

Illustratie: Woonboten, appartementen en behoud van de karakteristieke kraan. Zó zou de huidige werkhaven er over enkele jaren uit kunnen zien. (Bron: Comité Toekomst Haven Kats)

Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met Chris van der Kraan.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

vrouw van de toekomst
Borsele Ellewoutsdijk

KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG

23 januari, 2025

De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.