Raadslid wil eigen Canon van Reimerswaal: geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken
23 februari, 2022
Van onze redactie
Naast de Zeeuwse en landelijke versie krijgt straks ook Reimerswaal een eigen canon: een overzicht van de belangrijkste geschiedenisfeiten van de gemeente. Tenminste, als het aan CDA-raadslid Olaf Buteijn ligt. Het onderwijs in zijn gemeente zou meer aandacht moeten besteden aan de lokale geschiedenis, vindt hij.
door: Han Verbeem
Iedereen kent het verhaal van de ondergang van de verdronken stad Reimerswaal -waarvan de onder het slik begraven resten inmiddels tot buurgemeente Tholen behoren. Maar de geschiedenis van de gemeente Reimerswaal heeft meer te bieden: de scheepvaart met de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland, de visserij, de meekrapteelt - om enkele voorbeelden te noemen.
Identiteit en gemeenschapsgevoel
"Kennis van geschiedenis, cultuur en tradities levert een belangrijke bijdrage levert aan de identiteit en gemeenschapsgevoel in Reimerswaal", stelt Buteijn. Juist daarom is het nodig deze kennis te delen en door te geven aan nieuwe generaties. De nieuw op te stellen Canon van Reimerswaal dient verplichte kost te zijn in het onderwijs van zijn gemeente, vindt Buteijn. "Net als het Zeeuwse volkslied."
Vindbaar en zichtbaar
Inmiddels heeft Olaf Buteijn het college van B&W gevraagd de mogelijkheden van een eigen canon te onderzoeken. Maar ook op andere vlakken wil hij de roemrijke geschiedenis van Reimerswaal bij de inwoners en bezoekers onder de aandacht brengen. "Bijvoorbeeld door historische plaatsen beter vindbaar en zichtbaar te maken", merkt hij op. Maar ook monumentale gebouwen en kunstwerken moeten publiek toegankelijk zijn.
Afbeelding: de ondergang van de stad Reimerswaal, een gravure uit de historische Kroniek van Smallegange (1696).
Deel dit artikel
Lees ook
'Berg van Troje' voorstelling over de geschiedenis van Borssele
25 januari, 2025
De slagwerkgroep Euterpe Heinkenszand, @Hoc Singers en Frans Limburg brengen zondag 26 januari de voorstelling 'Berg van Troje' naar De Stenge in Heinkenszand. Een voorstelling die voert naar de tijd van koene ridders, middeleeuwse toernooien en de ontstaansgeschiedenis van Zeeland.
Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen
23 januari, 2025
Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.
KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG
23 januari, 2025
De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.