PvdA-Zeeland bemiddelt in Reimerswaal: 'Wij sturen niet aan op vertrek'
PvdA-Zeeland bemiddelt in Reimerswaal: 'Wij sturen niet aan op vertrek'

PvdA-Zeeland bemiddelt in Reimerswaal: 'Wij sturen niet aan op vertrek'

7 juni, 2022

Van onze redactie

KRUININGEN / MIDDELBURG - Het provinciale partijbestuur van de PvdA in Zeeland voert gesprekken met de Reimerswaalse PvdA-fractie om de interne breuk te lijmen. Van het aansturen op vertrek van één van de twee raadsleden is geen sprake: "Beiden willen verder", aldus gewestelijk voorzitter Conny Miermans.

door: Han Verbeem

Raadsleden Hans van Stel en Marjolein Sinke-Oele staan lijnrecht tegenover elkaar vanwege de genderpassage in het bestuursakkoord. Sinke-Oele wil de passage, die de verschillen tussen man en vrouw benadrukt en genderonvriendelijk uitgelegd kan worden, uit het akkoord schrappen. De interne verdeeldheid leidde vorige week tot het vertrek van PvdA-wethouder Kees Verburg, die niet terugkeert in de nieuwe coalitie.

Afstand nemen

Volgens Miermans, oud-wethouder van Borsele, heeft de Zeeuwse PvdA de taak 'in te grijpen en te bemiddelen' bij conflicten in de gemeentelijke afdelingen. "In Reimerswaal liepen die gesprekken al en ze lopen nog steeds", aldus Miermans. De PvdA stuurt niet aan op het vertrek van Sinke-Oele, benadrukt ze. Eerder zei de Reimerswaalse PvdA-bestuurder Dieuwke Lourink nog dat ze hoopt dat Sinke-Oele opstapt met of zonder haar zetel. Miermans neemt afstand van deze bewoordingen die volgens haar ongelukkig in de media zijn gekomen.

Statenfractie

Ook in de Statenfractie van de PvdA is gesproken over wat nu al 'de Reimerswaalse genderkwestie' heet. Fractievoorzitter Ralph van Hertum vindt dat een dergelijke passage niet thuishoort in een bestuursakkoord. "Iedereen, man, vrouw en alles dat daartussen zit, moet zichzelf kunnen zijn", aldus Van Hertum. "Daar hebben we een grondwet voor waarin de rechten zijn vastgelegd." De provincie hijst jaarlijks de regenboogvlag en een Zeeuws LHBTI-beleid is in de maak, aldus het PvdA-Statenlid. Volgens hem zou een genderinclusief beleid zelfs inzet kunnen zijn bij het maken van de nieuwe bestuursafspraken op het provinciehuis. In 2023 zijn de provinciale verkiezingen.

Foto: Marjolein Sinke-Oele (© Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl