Raad Borsele stemt in met inspraak burgers over ontwikkelingen energie
21 april, 2023
Van onze redactie
HEINKENSZAND – De gemeenteraad van Borsele is akkoord met het voorstel om honderd burgers mee te laten praten over alle veranderingen op het gebied van energie. Denk aan de mogelijke komst van twee nieuwe nieuwe kerncentrales, het openhouden van de bestande centrale, de bouw van een 380 kv-hoogspanningsstation en eventuele nieuwe elektriciteitsmasten.
door: Peter van den Assem
Al die zaken zullen de nodige impact gaan hebben op de leefkwaliteit. De gemeente wil nu samen met de inwoners een lijst van voorwaarden gaan opstellen, zodat al die nieuwe ontwikkelingen niet ten koste gaan van de omgeving en de mensen.
Minder uitgesproken
De gemeenteraad werd voorafgaand aan de vergadering bijgepraat door Martijn Schut, directeur programma kernenergie bij het rijk. Hij benadrukte dat er geenszins een uitgerold plan ligt en dat de nationale overheid de participatie van burgers als zeer belangrijk ziet. Maar ja, wat betekent dat dan precies? Kunnen Borselse burgers bepaalde ontwikkelingen tegenhouden? Daar was Schut minder uitgesproken over. Alles hangt af van onderzoeken en definitieve keuzes die aan de hand daarvan nog gemaakt moeten worden. En dat gaat nog zeker twee jaar duren.
Koeltorens
Een van de zaken die daarbij aan de orde kwam was de mogelijke komst van koeltorens. Want stel dat er twee nieuwe centrales gebouwd gaan worden, heeft de Westerschelde dan voldoende capaciteit om voor koeling te zorgen? Of moeten er dan koeltorens komen, die de nodige impact op de omgeving zullen hebben. Allemaal nog kwestie van onderzoek, zei Schut. Over een klein jaar moet daar meer over te zeggen zijn. Hij benadrukte daarnaast dat mocht de bouw van de twee nieuwe centrales in Borssele doorgaan, er alleen zaken gedaan met ontwikkelingsbedrijven uit Amerika, Frankrijk of Zuid-Korea. Rusland en China worden buiten de deur gehouden.
Loting
Wat in ieder geval zeker is, is dat honderd Borselse burgers mee gaan praten over het voorwaardepakket dat de gemeente wil opstellen. Een pakket dat ervoor moet zorgen dat de nieuwe ontwikkelingen juist tot een verhoging van de leefkwaliteit gaan leiden. Vijftien van hen zijn vertegenwoordigers van de dorpsraden. De andere vijfentachtig mensen zullen door loting geselecteerd worden. Daarvoor neemt de gemeente een Rotterdams bureau in de arm. Helemaal willekeurig is die loting overigens niet. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar voldoende vertegenwoordiging door jongeren. Eind van dit jaar zal het voorwaardepakket aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
foto: kerncentrale in Borssele (© Omroep Zeeland)
Deel dit artikel
Lees ook
Kapelle wil ZEH-miljoenen niet oppotten: 'Niet uit te leggen aan de inwoners'
8 november, 2024
Wethouder Jon Herselman van Kapelle wil vanaf 2026 de 1,3 miljoen uit ZEH-dividend volledig inzetten om de tekorten van het Rijk aan te vullen - zegt hij, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van 12 november.
Geweldsincident Krabbendijke; één gewonde
8 november, 2024
Een persoon is vrijdag aan het einde van de morgen gewond geraakt bij een geweldsincident in Krabbendijke. Er zou sprake zijn van een schietpartij maar dat is niet bevestigd. De plaats delict is afgezet met linten en de politie doet in kogelwerende vesten onderzoek.
GOES WIL MEER OPVANG DAK- EN THUISLOZEN
8 november, 2024
De gemeente Goes wil meer gaan doen als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. In eerste instantie met tijdelijke voorzieningen, maar over anderhalf tot twee jaar zou er een aantal zogenoemde Skaeve Huse moeten komen, waar onder begeleiding permanent gebruik van gemaakt kan worden. Zoals die ook al in Terneuzen zijn gerealiseerd.
Contacta, grootste netwerkbeurs van Zuid-West Nederland en Vlaanderen van start
5 november, 2024
Burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes heeft dinsdagmiddag om 16.00 uur de Contacta beurs in de Zeelandhallen geopend. De Contacta is hét grootste netwerkevenement van Zuid-West Nederland en Vlaanderen.
Eerste flexwoningen Hansweert een feit: 'Gewoon nétte huisjes'
5 november, 2024
De woningen in Hansweert zijn kant-en-klare, verplaatsbare houten huizen met een woonoppervlak van 39 vierkante meter. Elke woning is gebruiksklaar opgeleverd, mét badkamer, keuken en installaties.