Radioveteraan Jaap Lagaaij (69) overleden
Radioveteraan Jaap Lagaaij (69) overleden

Radioveteraan Jaap Lagaaij (69) overleden

19 februari, 2022

Van onze redactie

’s-Heer Hendrikskinderen – Na een lange en oneerlijke strijd is zaterdagmorgen radioveteraan Jaap Lagaaij op 69-jarige leeftijd overleden. Tot vorig jaar was Jaap tweemaal per week te beluisteren op 105 SOB FM, Streekomroep de Bevelanden, met zijn programma ‘Lagaaij gaat Kippen Witten’.

Een chemo beschouwde hij als een extra oppepper voor zijn radioshows. ‘De artsen zeggen dat ik net zo energiek ben als een jonge vent van 19’, kreeg je standaard in de wandelgangen bij Streekomroep de Bevelanden te horen als Jaap gevraagd werd naar zijn conditie. De feiten waren anders maar Jaap weigerde zich over te geven aan zijn ziekte. Hij moest en zou nog zoveel doen; op de radio en als familieman.

Geen onbekende

Jaap was geen onbekende in Zeeland en daarbuiten. In 1981 werd hij gastheer van Café-Restaurant de Caisson in Kapelle-Biezelinge, als reisleider trok hij door het Afrikaanse continent en dan was er nog zijn radioprogramma met de curieuze naam ‘Lagaaij gaat Kippen Witten’. Een kip is toch wit? In veel gevallen wel. Kippen Witten was voor Jaap zoiets als ‘de couleur van de waarheid verder kleuren.’

Strak format

Jaap werkte voor diverse omroepen; in de jaren 80/90 bij de toenmalige lokale omroep voor Goes, Omroep Goes en bijvoorbeeld ook bij Radio Reimerswaal. Bij Streekomroep de Bevelanden voelde hij zich echter als een vis in het water. Het voelde voor Jaap als een warm bad, een thuiskomen en dat maakte dat hij het beste van zichzelf gaf met een strak format. Dat wil zeggen; muziek veelal uit de jaren 60 en 70, het nieuwerwetse lag hem niet en werd dan ook niet gedraaid, en een gast. Er ging geen uitzending voorbij of Jaap had wel visite; een burgemeester, Commissaris van de Koning of Jan Akkerman onderweg naar Luxemburg; Jaap wist altijd de juiste toonhoogte te vinden voor een amicaal gesprek.

Feest

In 2020 was Jaap vol goede moed. Hij leek zijn ziekte onder controle te hebben maar toe kwam corona. Hij mocht geen gasten meer ontvangen in de studio en Jaap versomberde zichtbaar. Het vrat aan hem. Tegenover de PZC vertelde hij: ‘Als alles weer normaal is (en wie weet hoe lang dat nog gaat duren) geef ik een feest. Het liefst in de tuin met vrienden, kennissen en buren. Drankje, hapje en goede muziek op volume 8 van 10 en dan samen de wens uitspreken dat dit ons nooooooit meer overkomt.’ Hetzelfde zei hij regelmatig in de radiostudio van ‘zijn’ omroep ook: ‘Ik nodig jullie bijna allemaal uit’, om vervolgens in een schaterlach uit te barsten.

2021

Begin 2021 verslechterde de conditie van Jaap. Hij wilde heel graag maar kon niet meer. Verschillende keren liet hij weten terug te zullen komen maar zijn gezondheid ging zienderogen achteruit. Een lange laatste strijd wachtte hem. Hij verloor zaterdagmorgen 19 februari 2022.

De herinnering blijft aan die eigenzinnige, karakteristieke en uitgesproken Jaap Lagaaij.

Rust Zacht Amigo!

Bestuur en medewerkers Streekomroep de Bevelanden

Foto: © Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.