Reimerswaal begeleidt inwoners die zelf Oekraïners opvangen: 'Het vraagt nogal wat van de mensen'
25 april, 2022
Van onze redactie
KRUININGEN - In Reimerswaal verblijven momenteel zo'n 200 Oekraïense vluchtelingen, waarvan een groot aantal te gast is bij particulieren. De gemeente heeft de handen vol om de vele vragen van de inwoners daarover te beantwoorden. De nodige informatie s te verkrijgen op de website maar wie wil, kan ook met een gemeentelijke medewerker of burgeradviseur in gesprek. Het betreft dan vragen over onder meer inschrijving in het BRP-register, financiële zaken en over onderwijs: "Want de opvang van vluchtelingen in de eigen privésfeer vraagt nogal wat van mensen."
door: Han Verbeem
Heel vaak gaat het goed maar soms ook niet. Zeker als het niet blijkt te klikken tussen de vluchtelingen en de gastgezinnen. "Dan ontstaan er over en weer al gauw irritaties", zo laat een gemeentewoordvoerder weten. "Ook kan meespelen dat deze vluchtelingen uit oorlogsgebied komen en mogelijk getraumatiseerd zijn. Helaas komt het ook voor dat vluchtelingen het slachtoffer worden van uitbuiting. Zij moeten dan onder schrijnende omstandigheden werken, of sekswerk of criminele activiteiten uitvoeren." Daarom roept de gemeente de inwoners op om problemen altijd tijdig te melden. "Met elkaar zoeken we dan naar een oplossing of schakelt de gemeente de juiste instanties in."
Registreren
Wie vluchtelingen uit Oekraïne onderdak biedt, moet er op letten dat deze zich laten registreren in het BRP-register van de gemeente en duidelijk aangeven waar de mensen tijdelijk of voor langere duur verblijven. "Na de inschrijving ontvangen de Oekraïeners een Burger Servicenummer oftewel BSN", zo laat een gemeentewoordvoerder weten. "Dat is nodig voor het openen van een bankrekening en het afsluiten van een zorgverzekering kan worden afgesloten." Oekraïense vluchtelingen die als zodanig bij de gemeente staan geregistreerd, kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op leefgeld. Ook daarvoor is de BSN-registratie nodig. De gemeente maakt alleen leefgeld over op Nederlandse bankrekeningen.
Geen werkvergunning
Het leefgeld is bedoeld om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar wie arbeidsgeschikt is, kan ook aan het werk. In tegenstelling tot vluchtelingen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en andere oorlogsgebieden, mogen Oekraïners al gelijk aan de slag en hoeven ze niet eerst een werkvergunning aan te vragen. Werkgevers die Oekraïense medewerkers in dienst nemen moeten er wel op letten dat deze bij de gemeente staan ingeschreven, over een Nederlands bankrekeningnummer beschikken en hen aanmelden bij het UWV.
Taalklassen bij Tehaere
Voor alle kinderen vanaf zes jaar en ouder geldt de leerplicht, dus ook voor kinderen van vluchtelingen. "Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen zich aanmelden bij een basisschool in de kern waar zij verblijven", aldus de woordvoerder. Ook zijn er taalklassen, die worden gegeven bij MFC Tehaere in Yerseke. De gemeente verwacht binnenkort passend leerlingenvervoer aan te kunnen bieden. Voor leerplichtige jongeren van 12 jaar en ouder is er voortgezet onderwijs bij de Internationale Schakelklas.
(Foto: Pixabay)
Meer informatie is te vinden op www.reimerswaal.nl/oekraine. Vragen aan de gemeente Reimerswaal kunnen per e-mail naar: oekraine@reimerswaal.nl Wie liever persoonlijk contact wil of één van de burgeradviseurs inschakelt, kan bellen met de gemeente: 0113 395000.
Deel dit artikel
Lees ook
Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen
23 januari, 2025
Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.
KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG
23 januari, 2025
De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.
Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'
21 januari, 2025
De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.
'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders
20 januari, 2025
Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.