Reimerswaal wil fleurige, bloemrijke dorpsentrees: 'De volgende slag in biodiversiteit'
17 januari, 2023
Van onze redactie
KRUININGEN - Het Reimerswaalse college wil meer aandacht voor biodiversiteit met kleurrijke en fleurige dorpen en klimaatbestendige, droge straten. Deze maand beslist de gemeenteraad over het nieuwe gemeentelijk groenplan - wethouder Maarten Both ziet kansen voor mens én natuur
door: Han Verbeem
Anderhalf jaar geleden stonden Maarten Both en PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele nog tegenover elkaar in de gemeenteraad van Reimerswaal. Sinke-Oele wilde het maaien van de wegbermen aan banden leggen, om zodoende de natuur meer kans te geven. De bloemrijke groenstroken zouden 'bijensnelwegen' zijn. Maar Both verwees ook naar veiligheid -hoge bermen leiden tot verminderd zicht voor het verkeer. Ook zou overlast door woekerend onkruid ontstaan.
Biodiversiteit
Inmiddels lijkt het tij gekeerd: het Reimerswaalse college geeft biodiversiteit nu meer ruimte. "We willen bloemrijke dorpsentrees", zegt Both. Nog steeds houdt de gemeente rekening met belangen, benadrukt de lokale bewindsman. "Het gras ongebreideld laten groeien is geen optie en is ook niet goed voor de natuur." Ook zijn er mensen die last hebben van hooikoorts. Maar er zijn volop plaatsen waar wél plaats is voor kleurrijke groenstroken.
Slag maken
"We gaan de volgende slag maken met biodiversiteit", zegt de wethouder en hij complimenteert de partijen die zich daar altijd voor hebben sterkgemaakt. Juist inheemse bloemen- en plantensoorten moeten daar terugkeren, terwijl de gemeente optreedt tegen exoten zoals de Japanse duizendknoop. De wortels van deze plant groeien zelfs dwars door asfalt en beton.
Hoosbuien
Maar ook waterbeleid past binnen het nieuwe groenplan. "Regenwater van extreme hoosbuien, zoals van de laatste tijd, willen we opvangen zodat het gebruikt kan worden in perioden van droogte." Zo wil ook Reimerswaal beter voorbereid zijn op de gevolgen van de klimaatsverandering. Veel overlast heeft de gemeente overigens niet. "De overlast beperkt zich tot enkele straten en meestal voor korte tijd."
Foto: Een goede biodiversiteit is van belang voor de natuur én voor landbouwgewassen.
Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met Maarten Both.
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.