Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘
Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘

Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘

21 november, 2022

Van onze redactie

KRABBENDIJKE - Illegaal vuurwerk is een hardnekkig probleem, ook in Reimerswaal. De klappen worden zwaarder, het begint al eind augustus. Het gaat om een kleine maar hardnekkige groep probleemjongeren. "En als je er wat van zegt, word je aan de deur bedreigd."

door: Han Verbeem

"Voor de een feest, voor de ander een gruwel", zegt Evelien Lambert. Zij is adviseur veiligheid bij de gemeente Reimerswaal en adviseert de burgemeester over veiligheidsproblemen. In dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke hield de Reimerswaalse gemeenteraad een bijeenkomst voor inwoners. Elf van de achttien raadsleden waren daarbij aanwezig.

'Doe vooral aangifte'

De overlast begint al eind augustus en het loopt de spuigaten uit. Rondvliegende putdeksels, opgeblazen straatmeubilair, schade aan auto's en huizen, dieren en kinderen die angsten uitstaan: het is een hardnekkig probleem, verzucht Lambert. "Doe vooral aangifte van overlast", is haar oproep aan vijftig inwoners in de zaal. Want alleen dan is het mogelijk een compleet beeld te krijgen en kunnen de we de boa's erop af sturen." Ook al blijft het lastig om de daders op heterdaad te betrappen, moet de aanwezige wijkagent toegeven.  

Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. (Leontien - inwoner gemeente Reimerswaal)

  Voor veel inwoners van Reimerswaal is de maat vol. Een van hen is Leontien, zij heeft de gemeenteraad aangeschreven. "Mijn zorg is dat er een keer iets heel ergs gaat gebeuren. Want ook overdag wordt met zwaar vuurwerk gegooid, bij supermarkten waar mensen lopen. Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. Een gesprek is niet mogelijk". Er klinkt applaus uit de zaal.

Traumatisch

Rilland, Hansweert, Oostdijk, Waarde... overal zijn de explosies te horen. Een man uit Yerseke heeft een gehandicapte dochter, die jaarlijks enorme stress ervaart van de knallen. "Ze valt jaarlijks vijf kilo af". Ook voor de dorpsgenoten die een oorlog hebben meegemaakt is de overlast traumatisch, merkt hij op. Ook in Kruiningen wordt elke avond in het centrum fors geknald. "Het houdt niet op, ik hang elke dag twee keer aan de lijn", zegt een aanwezige Kruiningse. Ze appt ook dagelijks de politie. "Iemand moet een behoorlijke voorraad hebben." Het gevaar zit dichtbij, waarschuwt ze. "We zijn Enschede vergeten." In mei 2000 is in deze Twentse stad een hele wijk weggevaagd na een explosie in een vuurwerkopslag.

Jongerenwerker gaat gesprekken aan

Jongerenwerker Stefan Koeman zoekt bewust de jeugd op om 'het gesprek aan te gaan'. Op scholen, bij hangplekken en andere plaatsen waar jongeren samenkomen. Ook geeft hij gastlessen bij de groepen 8 van de Reimerswaalse basisscholen. "Vanaf september tot december geven we vuurwerklessen", zegt Koeman. Ook op schoolpleinen van middelbare scholen, zoals bij het Calvijn College, spreken Koeman en zijn collega de jongeren aan. Maar, benadrukt hij: "We kunnen voorlichting geven, we treden niet op. Ik ben geen handhaver."

Foto: De Cobra-knallers zijn populair maar illegaal en levensgevaarlijk. (Politie.nl)

Luister hieronder naar een reportage van verslaggever Han Verbeem


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl