Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘
Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘

Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: 'Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘

21 november, 2022

Van onze redactie

KRABBENDIJKE - Illegaal vuurwerk is een hardnekkig probleem, ook in Reimerswaal. De klappen worden zwaarder, het begint al eind augustus. Het gaat om een kleine maar hardnekkige groep probleemjongeren. "En als je er wat van zegt, word je aan de deur bedreigd."

door: Han Verbeem

"Voor de een feest, voor de ander een gruwel", zegt Evelien Lambert. Zij is adviseur veiligheid bij de gemeente Reimerswaal en adviseert de burgemeester over veiligheidsproblemen. In dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke hield de Reimerswaalse gemeenteraad een bijeenkomst voor inwoners. Elf van de achttien raadsleden waren daarbij aanwezig.

'Doe vooral aangifte'

De overlast begint al eind augustus en het loopt de spuigaten uit. Rondvliegende putdeksels, opgeblazen straatmeubilair, schade aan auto's en huizen, dieren en kinderen die angsten uitstaan: het is een hardnekkig probleem, verzucht Lambert. "Doe vooral aangifte van overlast", is haar oproep aan vijftig inwoners in de zaal. Want alleen dan is het mogelijk een compleet beeld te krijgen en kunnen de we de boa's erop af sturen." Ook al blijft het lastig om de daders op heterdaad te betrappen, moet de aanwezige wijkagent toegeven.  

Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. (Leontien - inwoner gemeente Reimerswaal)

  Voor veel inwoners van Reimerswaal is de maat vol. Een van hen is Leontien, zij heeft de gemeenteraad aangeschreven. "Mijn zorg is dat er een keer iets heel ergs gaat gebeuren. Want ook overdag wordt met zwaar vuurwerk gegooid, bij supermarkten waar mensen lopen. Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. Een gesprek is niet mogelijk". Er klinkt applaus uit de zaal.

Traumatisch

Rilland, Hansweert, Oostdijk, Waarde... overal zijn de explosies te horen. Een man uit Yerseke heeft een gehandicapte dochter, die jaarlijks enorme stress ervaart van de knallen. "Ze valt jaarlijks vijf kilo af". Ook voor de dorpsgenoten die een oorlog hebben meegemaakt is de overlast traumatisch, merkt hij op. Ook in Kruiningen wordt elke avond in het centrum fors geknald. "Het houdt niet op, ik hang elke dag twee keer aan de lijn", zegt een aanwezige Kruiningse. Ze appt ook dagelijks de politie. "Iemand moet een behoorlijke voorraad hebben." Het gevaar zit dichtbij, waarschuwt ze. "We zijn Enschede vergeten." In mei 2000 is in deze Twentse stad een hele wijk weggevaagd na een explosie in een vuurwerkopslag.

Jongerenwerker gaat gesprekken aan

Jongerenwerker Stefan Koeman zoekt bewust de jeugd op om 'het gesprek aan te gaan'. Op scholen, bij hangplekken en andere plaatsen waar jongeren samenkomen. Ook geeft hij gastlessen bij de groepen 8 van de Reimerswaalse basisscholen. "Vanaf september tot december geven we vuurwerklessen", zegt Koeman. Ook op schoolpleinen van middelbare scholen, zoals bij het Calvijn College, spreken Koeman en zijn collega de jongeren aan. Maar, benadrukt hij: "We kunnen voorlichting geven, we treden niet op. Ik ben geen handhaver."

Foto: De Cobra-knallers zijn populair maar illegaal en levensgevaarlijk. (Politie.nl)

Luister hieronder naar een reportage van verslaggever Han Verbeem


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
Waterzuivering Kapelle

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

Bij drie Zeeuwse zuiveringsinstallaties is het PFAS-gehalte extra hoog- waaronder bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.