Rutger Mauritz bespreekt Maarten Luther
Rutger Mauritz bespreekt Maarten Luther

Rutger Mauritz bespreekt Maarten Luther

23 oktober, 2021

Van onze redactie

GOES - Rutger Mauritz, hoofd cantorij Maria Magdalena, is nauw betrokken bij het project waarbij de rijke kerkmuzikale Lutherse traditie in vier projectweekeinden uitgelicht wordt. Over Maarten Luther en de muziek die zo'n enorme invloed binnen de kerkgemeenschappen heeft. Mauritz is zondagmorgen te gast bij Streekomroep de Bevelanden om hierover te praten en de muziek ten gehore te brengen.

Eind oktober, eind november, eind maart 2022 en medio mei 2022 wordt in het cantateproject ‘Lutherse muziek op de Bevelanden 2021-2022’ muziek uit de Lutherse traditie ten gehore gebracht. Daaraan gekoppeld zijn er speciale erediensten in de vorm van cantatediensten, cantate-vespers en lezingen over de theologische muziek en muzikale theologie van Luther.

Alle concerten, lezingen en diensten zijn gratis toegankelijk.

Tijdens deze vier projectweekenden klinkt op de zaterdagen muziek van en rond Maarten Luther in concertante vorm. De zondagen daarop klinkt (een selectie uit) het programma van die zaterdag in de context waarvoor ze geschreven werd in de liturgie tijdens een cantatedienst en een cantatevesper. Voorafgaand en ter inleiding op de cantate-vespers geeft een deskundige een lezing over Luther (Leerhuis Lutherse Kerkmuziek).


Kennismaking
Het cantateproject heeft als doelstelling kerkelijke gemeenten in Zeeland nader kennis te laten maken met deze rijke kerkmuzikale Lutherse traditie. De Protestantse gemeente Goes is daar al geruime tijd mee bezig, en zoekt vanwege de grote belangstelling voor deze diensten dan ook aansluiting met andere kerken in de regio. Na deze eerste editie Lutherse Muziek op de Bevelanden zal worden geprobeerd om deze vorm structureel in te voeren in de regio, met het huidige cantateproject als startpunt van een nieuwe traditie.


Maarten Luther
Anders dan in Duitsland en de Scandinavische landen heeft de Lutherse traditie in het Nederlandse protestantisme het karakter van een nevenstroming gehouden. Maarten Luther kennen we in de eerste plaats als theoloog en reformator. Zijn grote verdienste is de vertaling van de Bijbel in de volkstaal waarmee deze bron voor iedereen toegankelijk werd. Maar Luther beperkte zich niet tot het gesproken en gelezen woord. Van meet af aan was hij ervan overtuigd dat juist het zingen van de woorden aan die woorden een extra kracht verleent.
Luther gaf daar zelf tekstueel en muzikaal de aanzet voor. Wat begon met een aantal didactische liederen over de vaste onderdelen van de liturgie in de volkstaal (Duitstalige versies van o.a. het Kyrie, Gloria, Credo, Onze Vader) groeide uit tot een sterke beweging van door Luther geïnspireerde tekstdichters en componisten. Zo ontstond een rijke schat aan Lutherse kerkmuziek die vandaag nog net zo fris klinkt als 500 jaar geleden. Muziek die het verdient om extra belicht te worden.


Felix Mendelssohn-Barholdy
31 oktober is de datum die bekend werd als Reformatieherdenkingsdag. Daarom wordt tijdens de concerten in Kapelle in vier substantiële werken Felix Mendelssohn (1809-1847) belicht. Tijdens zijn compositiestudie bij Carl Friedrich Zelter was de inmiddels Luthers gedoopte Mendelssohn in de ban gekomen van het Lutherse koraal in het algemeen en van Bachs Mattheuspassion in het bijzonder.
Als Musikdirektor in Düsseldorf introduceerde hij bovendien het liturgisch gebruik van Bachcantates. Zo wordt onder meer zijn orgelsonate VI ‘Vater unser in Himmelreich’ gespeeld op het historische Bätz-Witte orgel van de Hervormde kerk in Kapelle en klinkt er ook een Koraal-cantate. Verder vermeldt het programma Psalmarrangementen van Johann Walter, Dietrich Buxtehude, Max Reger, Johann Eccard, Felix Medelssohn-Bartholdy en Johann Sebastian Bach.

 

Maarten Luther en Felix Mendelssohn-Bartholdy:
 

Data + locaties:

30-10-2021 (zaterdagmiddag): 15.30 uur, Hervormde Kerk Kapelle: Cantate concert  

30-10-2021 (zaterdagavond): 20.00 uur, Hervormde Kerk Kapelle: Cantate concert

31-10-2021 (zondagochtend): 10.00 uur, Grote of Sint Nicolaaskerk Brouwershaven: Cantatedienst

31-10: (zondagmiddag) 15.30 uur, Grote of Maria Magdalenakerk, Goes: Lezing dr Mar van der Veer (‘Felix Mendelssohn Bartholdy: zijn geloof belicht vanuit zijn brieven’)

31-10-2021 (zondagmiddag) 17.00 uur, Grote of Maria Magdalenakerk, Goes: Cantatevesper
 

Uitvoerenden: Koor en orkest van de Maria Magdalena Cantorij | Goes
Sopraan: Marlotte van ’t Hoff
Organisten: Mark Christiaanse (za) Marien Stouten (zo) Erik Zwiep (zo)
Dirigent: Rutger Valentijn Mauritz


Het project ‘Lutherse muziek op de Bevelanden’ wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van BILT (Bewaren en Inbrengen Lutherse Traditie) van de Protestantse Kerk in Nederland en de Sam Boone Stichting.

Gratis tickets voor de concerten en de cantatediensten/lezing kunt u vanaf 1 oktober 2021 reserveren op:

https://www.zingenindekerk.nl/agenda/

 
Project 2 speelt zich af in het weekend van 27 en 28 november 2021,
project 3 in het weekend van 26 en 27 maart 2022,
project 4 in het weekend van 14 en 15 mei 2022.
 
De radio-uitzending vindt plaats zondag 24 oktober vanaf 10.00 uur bij Streekomroep de Bevelanden. In Noord-, en Zuid-Beveland te ontvangen op 105 MHz FM, digitaal via de kabel (Delta 998, KNP & XS4ALL 1183 en T-Mobile Thuis 2025) of wereldwijd via www.sobfm.nl
 
Foto: Rutger Mauritz bij de redactie van Streekomroep de Bevelanden (Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden) 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.