Sprintje trekken met de fiets om aansluiting te halen: 'Zeeuws OV rammelt aan alle kanten'
Sprintje trekken met de fiets om aansluiting te halen: 'Zeeuws OV rammelt aan alle kanten'

Sprintje trekken met de fiets om aansluiting te halen: 'Zeeuws OV rammelt aan alle kanten'

24 februari, 2023

Van onze redactie

GOES - In alle vroegte, om 05.48 uur, vertrekt  Ralph van Hertum met een groepje ondersteuners, met buslijn 31 vanuit zijn woonplaats Goes richting Colijnsplaat. Daar stapt het gezelschap om 06.04 uur uit voor bestemming Kamperland. Een aansluitende bus is er niet, daarom is het statenlid aangewezen op de fiets. Na een half uurtje stevig doortrappen komen ze om 06.30 aan bij de bushalte Colijnsplaat Zeelandbrug, nét op tijd om de aansluiting te halen die drie minuten later arriveert. Het is één van de hindernissen die de Statenfractie van PvdA/GroenLinks donderdag ondervindt, tijdens hun OV-rondje Zeeland: "Het rammelt aan alle kanten."

door: Han Verbeem

Het is verkiezingstijd en ook Van Hertum en zijn team zijn volop in de campagnemodus. Een bereikbaar én betaalbaar openbaar vervoer is één van de speerpunten van zijn partij. Het nieuwe provinciebestuur, waarvoor Zeeland op 15 maart naar de stembus gaat, moet nieuwe afspraken maken over het streekvervoer met de vervoersdiensten. De inzet is een compacter en efficiënter OV in Zeeland. "Lege bussen die door het landschap rijden en de lucht vervuilen, daar zit niemand op te wachten", legt het Statenlid uit. Het begint al bij de bussen zelf: diesel is uit. Het nieuwe streekvervoer moet met elektrisch aangedreven bussen werken, benadrukt hij. Dat is wat hem betreft een voorwaarde die de provincie moet stellen bij de vervoersonderhandelingen.

Lijnen onder druk

In de Bevelanden staan bestaande busverbindingen onder druk, zoals de lijnen 23, 27 en 31. De kans is groot dat deze komen te vervallen en plaatsmaken voor vervoer op maat. "Dat klinkt mooi, kleine busjes die alleen rijden als het nodig is, maar in de praktijk komt het erop neer dat het OV minder goed bereikbaar is." De lege bussen hebben ook een reden, stelt de politicus. "Het OV is voor veel mensen gewoon té duur. Die stappen noodgedwongen op de fiets of blijven thuis. Ouderen in de dorpen komen minder vaak in de stad of kunnen hun kinderen en kleinkinderen minder vaak bezoeken."

Gratis OV

De oplossing: maak het OV voor de passagiers fors goedkoper of zelfs gratis. "Dan komen de bussen weer vanzelf vol te zitten", voorspelt hij. "De provincie draagt jaarlijks 15 miljoen euro bij aan het streekvervoer in Zeeland, als we dit bedrag verdubbelen dan komen we een heel eind." Op een begroting van honderden miljoenen euro's per jaar is dat wel te doen, verwacht Van Hertum. Ook de vervoersdiensten zelf zullen water bij de wijn moeten doen en de tarieven naar beneden bijstellen. "Of het dan niet meer rendabel wordt om buslijnen te laten rijden? Dat is nog maar de vraag", merkt hij op. Het Statenlid maakt de vergelijking met de veerdienst Vlissingen-Breksens. "Daarvoor kon de provincie geen exploitant vinden en heeft uiteindelijk zélf de overtochten geregeld."

Foto: Ralph van Hertum en Eric Mahieu (op achtergrond) van PvdA/GroenLinks, in een vrijwel lege lijn 31: "Met gratis OV stromen de bussen vanzelf vol."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl