Stabiliteit torenspits ’s-Gravenpolder in gevaar
21 juli, 2022
Van onze redactie
’S-GRAVENPOLDER – De stabiliteit van de torenspits van de Maartenskerk in ’s-Gravenpolder kan niet langer gegarandeerd worden. De constructie is aangetast door schimmel. De spits wordt daarom dinsdag 26 juli gedemonteerd. De directe omgeving wordt dan afgezet.
Dat laatste gebeurt vanaf zeven uur ’s morgens. De demontage zal een groot deel van de dag in beslag nemen.
Oorzaak
De torenspits heeft een aantal stijlen. Bij een inspectie in het najaar van 2021 kwam aan het licht dat verschillende daarvan beschadigd zijn. De afgelopen zes maanden is daar onderzoek naar gedaan. Daaruit is naar voren gekomen dat meerdere stijlen ‘tekenen van schimmel’ laten zien. Wat daar de oorzaak van is, is niet bekend. Duidelijk is wel dat schimmel de constructie al vrij snel ernstig kan aantasten met alle gevolgen van dien voor de stabiliteit.
Doorzagen
De gemeente, verantwoordelijk voor behoud en onderhoud van de toren, wil daarom dat de spits zo snel mogelijk gedemonteerd wordt. De stijlen van de spits zullen daarvoor worden doorgezaagd, waarna de hele constructie op een vrachtauto wordt getakeld en naar een werkplaats gereden. Daar zal de spits minutieus onder de loep genomen worden. Uit de inspectie zal moeten blijken wat precies de oorzaak van de schimmel is en wat er aan gedaan kan worden. Het is de bedoeling om de torenspits te herstellen en terug te plaatsen.
Na de demontage maakt de aannemer de toren wind- en regendicht. Het kerkgebouw kan in de tussentijd gewoon gebruikt blijven worden. De Maartenskerk stamt uit de veertiende eeuw. De toren heeft aparte bescherming als rijksmonument.
Foto: De Maartenskerk in ’s-Gravenpolder. Het deel waar het om gaat is het gewelfde deel op het dak van de toren, het deel waar de vlaggenmast uitsteekt. (© Streekomroep De Bevelanden)
Deel dit artikel
Lees ook
Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen
23 januari, 2025
Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.
KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG
23 januari, 2025
De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.
Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'
22 januari, 2025
Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.
Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'
21 januari, 2025
De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.
'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders
20 januari, 2025
Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.