Toekomstplan binnenstad Goes kost ruim 15 miljoen euro
Toekomstplan binnenstad Goes kost ruim 15 miljoen euro

Toekomstplan binnenstad Goes kost ruim 15 miljoen euro

16 december, 2021

Van onze redactie

GOES – Beter bereikbaar, beter toegankelijk, mooiere entrees, meer aandacht voor de monumenten, voor duurzaamheid en meer groen en cultuur. En vooral een historisch centrum waar het goed wonen, werken, winkelen en ontspannen is. Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft de ‘Kwaliteitsagenda binnenstad 2030’ gepresenteerd en als voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. De uitvoeringskosten worden globaal geschat op 15,5 miljoen euro.

De Kwaliteitsagenda moet Goes klaar maken voor de toekomst. Het uitvoeringsplan dat eraan gekoppeld is, is uitgesmeerd over een periode van tien jaar. De gemeente heeft vooraf met zo’n veertig partijen over allerlei aspecten van het plan gesproken. Daarna volgden dit najaar drie stadsdebatten en konden mensen via goespraatmee.nl hun mening geven over het conceptplan en aanvullingen aandragen. Honderdvijftig mensen hebben dat gedaan.

Ontmoetingsplek

Naar aanleiding van de verschillende inspraakrondes heeft het gemeentebestuur een aantal zaken aangepast en aangevuld. Zo gaat er gekeken worden naar betere bewegwijzering voor bezoekers/toeristen. Ook wil het gemeentebestuur gaan kijken naar een systeem van leen- en huurfietsen en naar alternatieve vormen van bevoorrading. Bijvoorbeeld met kleinere, elektrische auto’s. De binnenstad moet zich beter als ontmoetingsplek profileren. Vandaar het idee om er meer gratis zitplekken te creëren en speelplekken voor kinderen.

Meer groen

Het uitvoeringsprogramma van de Kwaliteitsagenda binnenstad 2030 is onderverdeeld in zes projecten. De eerste drie gaan over toegankelijkheid (meer aandacht voor minder validen), aandacht voor de monumenten in de historische binnenstad en meer groen. Wat dat laatste betreft stelt het gemeentebestuur herinrichting en aanpassingen voor van het Stadshavengebied, Oostwal, Koepoort, Singelstraat, Damplein, Beestenmarkt en Molenplein. En voor bewoners van de binnenstad moet ‘t makkelijker worden om zelf iets met geveltuintjes of groene daken te gaan doen. Het gemeentebestuur denkt ook aan wat meer soepelheid als het gaat om bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Vanwege het beschermde stadsgezicht is dat nu niet altijd mogelijk.

Wonen in de binnenstad

Project vier gaat over het wonen in en rond de historische binnenstad. Om ook het aanbod van huizen daar toekomstbestendig te maken wordt gekeken naar de mogelijkheid van het wonen boven winkels. Ook wil het gemeentebestuur uitzoeken wat er te doen is met vrijkomende winkelpanden: kunnen daar woningen van gemaakt worden? Mogelijk dat dat soort oplossingen uitkomst kan bieden aan jongeren. Dát er winkelpanden vrij gaan komen de komende jaren is wel zeker. Vandaar dat ook gedacht is aan winkels en horeca in de binnenstad (project vijf). Het gemeentebestuur koerst af op een kleiner winkelgebied als logisch gevolg van het online winkelen. Dat gebied moet wel compact blijven. Winkelpanden die sluiten zouden tot woningen kunnen worden getransformeerd, maar in het compacte winkelgebied dat overblijft zouden ze ook ingezet kunnen worden voor pop-ups en start-ups. Wat de horeca in de binnenstad betreft, denkt het gemeentebestuur aan (grotere) permanente terrassen.

Centrale positie

Tenslotte is er in de agenda aandacht voor cultuur en evenementen in de binnenstad (project zes). Hoe kan de ruimte in de binnenstad gebruikt worden voor evenementen? Voor grotere evenementen wordt nu ook gekeken naar de mogelijkheden in Spoorzone Zuid. Verder gaat de gemeente samen met de eigenaar in gesprek over hoe de Grote Kerk ‘opnieuw een centrale positie in de Goese gemeenschap’ kan gaan innemen.

De raad moet zich nog over het plan uitspreken. Om er vast mee aan de slag te kunnen vraagt het college om een voorbereidingskrediet van 250.000 euro. De gemeenteraad spreekt op 13 januari voor het eerst over het voorstel.

Foto: Grote Markt in Goes (© Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.