Van dierlijke naar plantaardige eiwitten: minder dieren en stikstof, meer kansen voor Zeeland
Van dierlijke naar plantaardige eiwitten: minder dieren en stikstof, meer kansen voor Zeeland

Van dierlijke naar plantaardige eiwitten: minder dieren en stikstof, meer kansen voor Zeeland

17 juni, 2022

Van onze redactie

KAPELLE / WEMELDINGE / BERGEN OP ZOOM - De stikstofcrisis biedt ook kansen: juist in Zeeland heeft teelt van eiwitrijke plantaardige gewassen dé toekomst. Zeeuwse en West-Brabantse ondernemers en onderzoekers uit de agrifoodsector waren donderdag in Bergen op Zoom bijeen om te praten over de eiwittransitie: minder dieren voor de voedselproductie, minder stikstofuitstoot én toekomstkansen voor de groene sector.

door: Han Verbeem

De Zeeuwen moeten er aan wennen dat ze hun vertrouwde karbonaadje of eitje wat vaker laten staan, zegt Johan Dureleijn van Food Delta Zeeland een netwerk van Zeeuwse bedrijven, overheden en kennisinstellingen op het gebied van voedselvernieuwing. "Dat is beter voor de inwoners én voor de planeet." Nederland en ook Zeeland, zucht onder de stikstofcrisis en de nieuwe, ingrijpende maatregelen die de regering heeft aangekondigd bewijzen dat het 'twee voor twaalf' is. "Meer plantaardige eiwitten betekent dat minder dieren nodig zijn en dat beperkt de stikstofuitstoot." Het mes snijdt aan twee kanten: Zeeland helpt mee aan oplossingen voor het stikstofprobleem én biedt de landbouw toekomstkansen.

Peulen en bonen

Jurriaan Visser van landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge ziet vooral mogelijkheden in de teelt van peulen en bonen. "Dat zijn eiwitrijke gewassen die zich prima lenen als vleesvervanger", zegt Visser. "We doen al veel projecten samen met voedselproducenten in en buiten Zeeland, Daarbij bekijken we hoe we meer bonen kunnen telen in Zeeland voor zowel de Nederlandse als de Europese consumenten." Teeltmogelijkheden zijn er volop met velerlei soorten rode, zwarte, witte, bruine bonen de ene iets zoeter dan de ander, en met onderlinge smaakverschillen.

Snacks uit Kapelle

Nu al liggen hamburgers, worstjes en andere vleesproducten in de Zeeuwse winkelschappen die op basis van bijvoorbeeld algen, peulen en andere niet-dierlijke vervangers zijn gemaakt. Ook vegetarische snacks zijn in, constateert ondernemer Florus Zwartbol uit Kapelle. Zijn bedrijf produceert sinds vijf jaar knapperige snacks van Zeeuwse groenten en fruitgewassen en de zaken lopen dermate voorspoedig dat hij vorig jaar een chipsfabriek heeft overgenomen. Plantaardig heeft de toekomst, is zijn stellige opvatting. De producten liggen inmiddels op diverse plaatsen in de winkelschappen in Zeeland maar ook buiten de regio is de belangstelling groot.

Foto: Bonen en peultjes hebben de toekomst! (Archieffoto's HAK)

 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.