Vis kweken in de polder: leren in de praktijk bij de Rusthoeve
Vis kweken in de polder: leren in de praktijk bij de Rusthoeve

Vis kweken in de polder: leren in de praktijk bij de Rusthoeve

14 december, 2021

Van onze redactie

COLIJNSPLAAT / KATS - De aquateelt zit te springen om goede, geschoolde medewerkers op mbo-niveau. Het nieuwe opleidingscentrum van Scalda bij de Rusthoeve op Colijnsplaat laat de studenten kennis maken met de praktijk. Leren en werken op één locatie.

door: Han Verbeem

Het nieuwe opleidingscentrum biedt kansen voor de studenten van de splinternieuwe mbo-studierichting Aquacultuur en Procesoperator, die in augustus van start is gegaan. Scalda-directeur Versluis ziet de samenwerking ook breder, en met het doorstromen van leerlingen naar het hbo en zelfs wetenschappelijk onderwijs

Yellowtail-vis

Ook viskwekerij Kingfish in Kats is dringend op zoek naar gekwalificeerde, goed opgeleide werkkrachten. Maryke Musson biedt de Scalda-studenten de kans om in de praktijk aan de slag te gaan. Het zijn leerwerkplekken voor 16- en 17-jarigen. Kingfish kweekt de yellowtail, oftewel de geelvinmakreel. Dat is een vissoort die onder meer in sushi wordt verwerkt. Kingfish kweekt de vissen in bassins op land, met gebruik van het zoute Oosterscheldewater.

Bestaande gebouwen

De viskwekerij in Kats beschikt niet over de mogelijkheden om op eigen terrein een opleidingscentrum op te zetten; daarom komt proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat in beeld. "Wij hebben daarvoor de ruimte", zegt Peter de Koeijer. De praktijkruimtes komen in bestaande gebouwen en mogelijk volgt ook nieuwbouw. "Dat is allemaal nog in de onderzoeksfase."

Natura 2000

Behalve Scalda en de Rusthoeve werkt ook de gemeente Noord-Beveland mee aan het nieuwe opleidingscentrum. "Dat biedt kansen voor werkgelegenheid maar laat ook zien hoe je efficiënt met de ruimte kan omgaan", zegt burgemeester Loes Meeuwisse van Noord-Beveland. Het eindeloze eiland hebben natuur, landbouw en bedrijvigheid op elkaar aangewezen. Ingeklemd tussen de Natura 2000-gebieden is er nauwelijks groeikans aan het water.

Samenwerking Bevelanden

Het opleidingscentrum in Colijnsplaat is één van de projecten die de samenwerkende Bevelandse gemeenten samen opzetten, met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. De samenwerking richt zich op vijf zogeheten actielijnen: Vitaal leven en gezondheid, Agri- aquafoodsector, Beleving op de Bevelanden, Beweging op de Bevelandse woningmarkt, Slim en multifunctioneel grondgebruik.

Foto: De yellowtail, ook wel bekend als geelvinmakreel. (Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.