Voor eerst in tien jaar een verbod op gebruik slootwater landbouw: 'Dit gaat vaker gebeuren'
Voor eerst in tien jaar een verbod op gebruik slootwater landbouw: 'Dit gaat vaker gebeuren'

Voor eerst in tien jaar een verbod op gebruik slootwater landbouw: 'Dit gaat vaker gebeuren'

27 juli, 2022

Van onze redactie

RILLAND / MIDDELBURG - Door de aanhoudende droogte heeft waterschap Scheldestromen een onttrekkingsverbod afgekondigd voor Zeeland, uitgezonderd het oostelijk deel van Reimerswaal bij Rilland, Tholen en St. Phillipsland. Daar is aanvoer van zoetwater beschikbaar. Maar voor grote delen van de Bevelanden is oppompen van het schaarse slootwater nu taboe.

door: Han Verbeem

Door de uitzonderlijke situatie daalt de waterstand in sloten en waterlopen tot beneden het zomerpeil en daarmee dreigen de landbouw en natuur ernstige schade op te lopen. Het is voor het eerst sinds tien jaar dat in Zeeland een onttrekkingsverbod geldt. "We moeten rekening houden dat de we vaker te maken krijgen met dit soort maatregelen", zegt Wim van Gorsel. De Rillander is dagelijks bestuurslid bij waterschap Scheldestromen en verantwoordelijk voor het peilbeheer van het schap. 

Grondwater

Voor de besproeiing van de gewassen zijn de boeren in de verbodsgebieden nu aangewezen op grondwater, dat ze moeten oppompen. Geen ideale situatie, geeft Van Gorsel toe, maar het algemene belang gaat voor. Wel is Scheldestromen bezig om naar alternatieve zoetwatervoorzieningen voor de landbouw te kijken. Zo zijn er plannen om het gezuiverde rioolwater zodanig te filteren, dat het weer schoon genoeg is voor de landbouw en natuur. Maar ook opvang van regenwater is een mogelijkheid. "Ondanks de droogte komen er ook steeds meer intensieve regenbuien", aldus het bestuurslid. Door het water op te vangen kan dat later weer worden gebruikt voor besproeiing.

Klimaatadaptatie

Een goede waterafvoer en -opvang voorkomt ook wateroverlast in de bebouwde gebieden. Voor deze zogeheten 'klimaatadaptatie' (inspelen op het veranderende klimaat) werkt het waterschap nauw samen met de gemeentebesturen, die de openbare ruimte aanpassen. Zo wordt bij de huidige rioolaanpassing in het stationsgebied bij Kapelle al rekening gehouden met zoetwateropvang.

Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met Wim van Gorsel (bestuurslid waterschap Scheldestromen)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

voorlezen bevordert lees-, en taalvaardigheid
Bibliotheek Oosterschelde Kibeo

Bibliotheek Oosterschelde en Kibeo breiden samenwerking uit voor betere taalontwikkeling kinderen

23 januari, 2025

Bibliotheek Oosterschelde en kinderopvangorganisatie Kibeo versterken hun samenwerking om de taalontwikkeling van jonge kinderen verder te bevorderen. Het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’, dat aanvankelijk op diverse locaties in de gemeenten Goes en Schouwen-Duiveland werd uitgevoerd, wordt nu uitgebreid naar maar liefst 35 vestigingen van Kibeo in de Bevelanden.

file en vertraging op de A58
112 nieuws Reimerswaal

File en vertraging door ongeval A58 bij Waarde

23 januari, 2025

Door een ongeval op de A58 donderdag aan het einde van de middag tussen Waarde en Rilland is er op de A58 richting Bergen op Zoom enkele kilometers file ontstaan.

vrouw van de toekomst
Borsele Ellewoutsdijk

KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG

23 januari, 2025

De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.