Watercafé CDA: 'Geen water naar de zee dragen bij klimaatverandering'
Watercafé CDA: 'Geen water naar de zee dragen bij klimaatverandering'

Watercafé CDA: 'Geen water naar de zee dragen bij klimaatverandering'

27 februari, 2023

Van onze redactie

HANSWEERT - Voorkomen is beter dan genezen: het klimaat verandert maar het is beter om tijdig voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld met waterbuffering: in tijden van zware neerslag regenwater opvangen om deze later te gebruiken voor de landbouw bij droogtes. Deze strategie van 'klimaatadaptatie' was de centrale boodschap van het CDA Watercafé, afgelopen vrijdag in Hansweert.

door: Han Verbeem

Het café stond in het teken van de komende waterschapsverkiezingen van 15 maart. De zaal van buurthuis Kaij Munk was gevuld met campagneleden, maar ook inwoners uit de dorpskern van Hansweert. Eerder was het gezelschap langs de werkzaamheden van de dijkversterking gegaan - en de emoties zijn bij de dorpelingen nog steeds aanwezig. "Waarom kan het project niet buitendijks worden uitgevoerd", klinkt het uit de zaal. Op zich een logische gedachte, moet waterschapsbestuurder Carla Michielsen toegeven, maar het is praktisch niet mogelijk. "De huidige Natura 2000-regelgeving belemmert dit."

Kaderrichtlijn 2027

Maar niet alleen de waterveiligheid staat op de agenda, ook de zorg voor voldoende en vooral kwalitatief goed oppervlaktewater komt deze middag aan de orde. In 2027 moet Nederland en daarmee ook Zeeland voldoen aan zogeheten Kaderrichtlijn Water. Daarmee moeten sloten en andere watergangen vrij zijn van vervuilende stoffen. Europarlementariër Tom Berendsen, van de christendemocratische fractie, was te gast in Hansweert. De regels zijn bijzonder complex en ook nauwelijks te volgen. "Voor elk land gelden weer andere eisen. Zo kan het gebeuren, dat water dat in België door de sloten stroomt volgens de plaatselijke regels als 'schoon' geldt, maar zodra het de grens overkomt is het ineens vervuild." 

Nauwelijks haalbaar

Het zal overigens niet lukken om binnen vier jaar aan de Kaderrichtlijn-eisen te voldoen. "Dat is praktisch onmogelijk. Ook al zou de gehele landbouw stoppen met bemesting en sproeien van gewasbeschermingsmiddelen, dan nog is het onmogelijk om het water te laten voldoen aan de eisen." En die zijn heel streng, zo reageert een aanwezige agrariër in de zaal. "Ook al is het water voor 99 procent in orde; er hoeft maar van één stofje een overschrijding te zijn voor een negatieve beoordeling."

Foto: Het CDA-gezelschap op de dijk bij Hansweert. Met achteraan waterschapsbestuurder Carla Michielsen en links naast haar Europarlementariër Tom Berendsen.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.

Met een druk op de knop heeft burgemeester Cees van den Bos de nieuwe verlichting op de Televisietoren in werking gesteld.
Goes verlichting

‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN

15 januari, 2025

De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.

bijzondere tentoonstelling met 'totembomen'
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes

12 januari, 2025

In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.