Wereldprimeur in Hansweert: Zeeuwse baggerblokken op dijk geplaatst
Wereldprimeur in Hansweert: Zeeuwse baggerblokken op dijk geplaatst

Wereldprimeur in Hansweert: Zeeuwse baggerblokken op dijk geplaatst

15 september, 2022

Van onze redactie

HANSWEERT - Het moet de toekomst van dijkversterking in Nederland (en misschien ook wel de rest van de wereld) worden. Zetblokken, gemaakt van Zeeuwse bagger uit sloten en watergangen. Het idee voor die baggerstenen ontstond in 2019 en vanaf vandaag liggen ze op de dijk bij Hansweert. Daar wordt tot 2025 een proef gedaan om te kijken of deze zetblokken ook echt de toekomst zijn.

Het idee is een wereldprimeur en in Zeeland ontstaan. Ingenieur Jelle-Jan Pieterse, die bij het waterschap werkt aan dijkversterkingsprojecten, bedacht het tijdens een fietstocht samen met Hugo Ekkelenkamp uit Zierikzee, mede-eigenaar van Netics (een gespecialiseerd bedrijf dat werkt met baggerspecie). "Dat was in 2019", vertelt Pieterse. "Vorig zijn we gestart in het laboratorium en in juni van dit jaar zijn we begonnen met het produceren van de blokken met een speciale pers." Nu zijn de baggerstenen, die voor 35 procent uit bagger bestaan, dus op de dijk gelegd voor de proef. De overige 65 procent van de baggersteen bestaat uit grind, zand en een beetje cement

Zware storm en golven

De proef duurt tot 2025 en moet bijvoorbeeld aantonen hoe de stenen zich houden bij zware storm. "Dat zijn natuurlijk zaken die we in het laboratorium niet hebben kunnen testen", legt Pieterse uit. "We moeten ook bijvoorbeeld kijken wat hoge golven voor de zetblokken betekenen."
 
Waterschapsbestuurder Philippe Keller is maar wat trots op het project met de zetblokken van bagger. "We willen een dijkbekleding die beton kan vervangen, die duurzaam is, die circulair is en al onze dijken kan bekleden. En dit is ook nog eens lokaal, met Zeeuwse bagger. Dat is ook goed voor de duurzaamheid, omdat het niet meer nodig is om betonblokken van ver te laten komen. Deze proef wordt in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) met grote belangstelling gevolgd", weet Keller.
 
Dat deze manier van dijkversterking duurzamer is, is duidelijk. Goedkoper dan betonblokken is het niet. Nog niet, denkt Pieterse. "Want het kan zeker ook goedkoper gaan worden. De materialen zijn al goedkoper, maar de snelheid van produceren maakt het nu nog duurder. Als we er in slagen om dat op te schroeven, ben ik ervan overtuigd dat het ook goedkoper wordt dan beton."
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: Philipp Keller en Jelle-Jan Pieterse van waterschap Scheldestromen zijn trots op de zetstenen van baggerafval (© Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

vrouw van de toekomst
Borsele Ellewoutsdijk

KUNSTENAARS GEZOCHT VOOR TENTOONSTELLING INTERNATIONALE VROUWENDAG

23 januari, 2025

De gemeente Borsele is op zoek naar mensen die een kunstwerk willen maken rond het thema ‘Vrouw van de Toekomst’. De werken zullen op 8 maart tentoongesteld worden in het kerkje van Ellewoutsdijk.

Muskusratten zijn waterdieren die dijken en waterkeringen ondergraven.
Waterschap Scheldestromen muskusratten

Meer muskusratten gevangen door natte winter: 'We boeken vooruitgang'

22 januari, 2025

Het Waterschap Scheldestromen heeft vorig jaar meer muskusratten gevangen dan het jaar ervoor: 3.992 tegenover 3.805 in 2023. Muskusratten zijn graafdieren die dijken en taluds ondergraven, en zodoende een serieuze bedreiging zijn voor de waterveiligheid.

Willem Jan Berendsen, met enkele van zijn schilderijen
Reimerswaal De Betho

Willem Jan heeft zijn eigen mini-expo in het Dorpshuis en dat vindt hij bést spannend

22 januari, 2025

De medewerker van De Betho is in zijn vrije tijd amateurkunstenaar, en bij de gemeente Reimerswaal willen ze Willem Jan graag een podium geven.

Heleen de Coninck en Bernard ter Haar spreken over kernenergie.
Kernenergie Borssele

Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'

21 januari, 2025

De maatschappelijke discussie over kernenergie verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is het aanleiding voor een thema-avond. Een voorinterview met twee sprekers: Heleen de Coninck en Bernard ter Haar.

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.