Wissel van de wacht bij Gemeentebelang: Peter Ganseman draagt voorzitterschap over maar blijft wél wethouderskandidaat
Wissel van de wacht bij Gemeentebelang: Peter Ganseman draagt voorzitterschap over maar blijft wél wethouderskandidaat

Wissel van de wacht bij Gemeentebelang: Peter Ganseman draagt voorzitterschap over maar blijft wél wethouderskandidaat

21 maart, 2022

Van onze redactie

KAPELLE - Een wissel van de wacht bij Gemeentebelang, één van de drie grootste partijen van Kapelle. Partijleider Peter Ganseman draagt het fractievoorzitterschap over aan de nummer twee op de lijst, Jordy van Leeuwen. "Het is na zoveel jaar wel tijd voor vernieuwing", zegt Ganseman. Het besluit is kort na de verkiezingen genomen. Peter Ganseman blijft wel wethouderskandidaat en de kaarten liggen gunstig: de huidige coalitie van VVD/CDA/PvdA is haar meerderheid kwijt. "Ze kunnen niet langer om ons heen."

door: Han Verbeem

Peter Ganseman is er duidelijk over: de wisseling van de wacht heeft niets te maken met de komende formatiebesprekingen, die maandagavond beginnen. "Dit zat bij ons al lang in de planning. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik in de loop van de komende vier jaar een stap terug zou doen, maar de partij vindt het beter om al bij de start een wisseling te maken." Feitelijk verandert er niet zoveel bij Gemeentebelang , stelt Ganseman. "Als ik wethouder zou worden, moet ik toch uit de raad stappen en is Jory mijn opvolger als fractievoorzitter. Die stap hebben we op voorhand al gemaakt."

Drie partijen van drie

In Kapelle is de VVD sinds jaar en dag de grootste raadspartij en toonaangevend in de Kapelse raadspolitiek. Ook nu komen de liberalen met 23,6 procent van de uitgebrachte stemmen aan top. Gemeentebelang volgt met 19,8 procent. Ondanks het verschil in grootte hebben beide partijen nu drie zetels, de VVD levert één zetel in ten gunste van SGP - die nu ook op drie komt. Daarmee verandert het politieke spectrum ingrijpend, benadrukt Ganseman: "Qua zetelaantal zijn we alledrie even groot. Daarmee is het niet langer vanzelfsprekend dat de VVD aan zet is bij de coalitievorming."

Informateurs

Toch is dat wél het geval. VVD-voorman Jon Herselman voert samen met een externe informateur, oud-zorgbestuurder Thijs Bierens uit Kloetinge, een gespreksronde. Donderdag brengen beide informateurs verslag uit aan de nieuw gekozen gemeenteraad, die dezelfde avond wordt geïnstalleerd. Daarmee volgt Herselman dezelfde procedure als vier jaar geleden en in 2014. Ganseman vindt het opmerkelijk dat Herselman als informateur aan tafel zit. "Er zijn ook meerderheidscombinaties mogelijk zónder de VVD", benadrukt hij.  

Uitgesloten

Vier jaar geleden heeft Herselman een samenwerking met aartsrivaal Ganseman uitgesloten en ook tijdens de afgelopen lijsttrekkersdebatten leek de afstand onoverbrugbaar. Herselman wil zich maandag nog niet uitlaten over de mogelijke gevolgen van de leiderschapswissel bij Gemeentebelang voor de komende formatie. "Onderhandelen doe je aan tafel en niet via de media", aldus Herselman. 

Foto: Peter Ganseman. (Omroep Zeeland)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.