Zeeuwse dag in De Stuijvenburgh: een feest van herkenning voor velen
Zeeuwse dag in De Stuijvenburgh: een feest van herkenning voor velen

Zeeuwse dag in De Stuijvenburgh: een feest van herkenning voor velen

19 maart, 2022

Van onze redactie

KAPELLE / BERGEN OP ZOOM - De bewoners van woonzorgcentrum De Stuijvenburgh in Bergen op Zoom konden zich donderdag eventjes in Zeeland wanen. Speciaal voor de Zeeuwse bewoners, en voor de mensen die iets met Zeeland hebben, organiseerde zorginstelling tanteLouise een Zeeuwse dag. Met mossels en bolussen op het menu en een modeshow met Zeeuwse klederdrachten. “Het is weer nèt as vroe’her”, klonk het in de zaal. Een feest van herkenning voor velen, en een aangename kennismaking met Zeeland voor de anderen.

door: Han Verbeem

Zeeuwse vlaggen, accordeonmuziek uit de luidsprekers en medewerkers in volksdanskostuum. De Urkse visserskapjes van de dames mochten even doorgaan als Zeeuwse mutsen – voor de bewoners maakt het allemaal weinig uit. Ze genieten met volle teugen. “Er zijn mensen die zijn geboren in Zeeland, ze hebben er misschien gewerkt of nog familie daar wonen of zijn er altijd op vakantie geweest. Zeker omdat we in een grensgebied zitten zijn er veel verbindingen met Zeeland”, zegt activiteitenbegeleider Leon de Flier. Het is de eerste keer sinds het aflopen van de coronacrisis dat De Stuijvenburgh weer een evenement kan houden. En er volgen zeker nog meerdere, kondigt hij aan, met telkens nieuwe thema’s.

Heimwee naar het water

Bewoonster Maike van Lammeren komt van Sint Annaland, waar ze jarenlang met haar man een visrestaurant had aan de jachthaven. Het huis staat er nog. “Dat heeft mijn man zelf gebouwd”, zegt ze. Haar kinderen wonen in Brouwershaven en zelf is ze verhuisd naar het wooncentrum in haar geboorteplaats Bergen op Zoom. Ze mist Zeeland en het water, en vooral de ruimte. “In het begin had ik wel last van paniekaanvallen”, moet ze toegeven. Maar inmiddels is ze helemaal gewend aan de Stuijvenburgh.

Zeeuw-meermin

Tijdens de gezamenlijke lunch was er ook theater, met het optreden een ‘Zeeuw-meermin’; getooid met een blonde krulpruik en spiegeltjeskapsel. “Eej, oe is’t meej julder”, klinkt het vrolijk in een bijna-echt Zeeuws dialect. Geen wonder, want het Bergs heeft tenslotte veel overeenkomsten met de buurtaal. De meermin was “mè d’n zwaere sturrem vanuut Reimerswaele aen komme spoele in Berrege”, vertelt ze tegen een groepje bewoonsters. Ze luisteren aandachtig toe. “Mae ‘k zal ‘t oe mar verklappen or, ‘k bin ‘n Braeber”. De toehorende dames glimlachen beleefd.

Klederdracht

Echt Zeeuws is het optreden van cultuurgroep Ons Boeregoed (spreek uit: Ons Boerehoed) uit Kapelle met een modeshow van klederdrachten. Van de sobere Thoolse dracht -een lange kanten kap en een jurk met zwarte pofmouwen- tot de kleurrijke kleding van de Bevelandse en Walcherse vrouwen. De mannen droegen een zwart pak met klepbroek en een ronde pluuzen’oed. Voorman Gerard Bal draagt de Westkappelse dracht, met een blauwe halsdoek. Alle mannen in Zeeuws kostuum dragen gouden keelknopen, die de boord van de halskraag bijéén houdt, legt Bal uit. Zijn groep houdt regelmatig optredens met volksdansen in tal van plaatsen. Zo zijn ze enkele jaren zelfs in Polen geweest, waarvan een fotograaf een reportage heeft gemaakt met onlangs een expositie in het Kapelse gemeentehuis.

Veelheid

Belangstelling voor Zeeland en de Zeeuwse cultuur is er van heinde en verre, zegt hij. “Overal waar we komen krijgen we na afloop vragen over de dracht, over de stoffen en siernaden”, zegt Bal. “Zeeland spreekt tot de verbeelding. Ook in andere delen van het land bestaan klederdrachten, zoals in Spakeburg, maar bij ons is er op elk eiland een andere dracht. Juist die veelheid maakt het zo boeiend.”

Dit is bericht is ook verschenen bij Streekomroep ZuidWest


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.