Zitje in 'treincoupé' geeft bewoners Ter Weel rust: geur van zee roept herinneringen op
Zitje in 'treincoupé' geeft bewoners Ter Weel rust: geur van zee roept herinneringen op

Zitje in 'treincoupé' geeft bewoners Ter Weel rust: geur van zee roept herinneringen op

6 augustus, 2021

Van onze redactie

GOES - Dementerende ouderen kunnen bij verpleeghuis Ter Weel in Goes weer even in de trein zitten. De NS reist met een nagemaakte treincoupé het land door om deze ouderen herinneringen op te laten halen.

(door onze redactie)

Mevrouw Dierkx mag als een van de eersten plaatsnemen in de coupé. Als haar begeleider vraagt of er nog iemand mee op reis mag, noemt ze meteen de naam van haar man die er helaas niet meer is. "Met hem heb ik door Indonesië gereisd met de trein", weet ze zich te herinneren. "Mijn man kwam er vandaan en we gingen familie opzoeken. We hebben daar een keer een nachttrein genomen", denkt mevrouw Dierkx terug aan vroeger.

Van Den Haag naar Vlissingen

In de nepcoupé staan twee rode leren bankjes, net als in een echte trein en door bewegende beelden op de plek van het raam lijkt het net of de trein rijdt. De trein waarin mevrouw Dierkx zit is op weg van Den Haag naar Vlissingen. "Dat traject is recent gefilmd. Als hij straks in Weert komt te staan, dan zetten we een ander traject op", zegt woordvoerder Arno Leblanc van de NS.

Alle provincies

Samen met Alzheimer Nederland is het project opgezet. De nepcoupé reist alle provincies door. In elke provincie blijft hij een maand lang in één verzorgingstehuis staan. Vrijwilligers van Alzheimer Nederland, afdeling Zeeland mochten de Zeeuwse plek bepalen.

Centrale hal van Ter Weel

In Zeeland kwam de coupé terecht bij Zorggroep Ter Weel in Goes, in de centrale hal en ontmoetingsruimte. "We zijn er echt heel blij mee. We kunnen onze mensen zo een beleving meegeven. Er komen verhalen los van vroeger. Ze herbeleven weer dingen en dat levert mooie gespreksstof op", vertelt Mirjam Vreeke, teamleider van de afdeling Welzijn.

Zo werkt dat ook bij mevrouw Dierkx. "Ik heb wel eens met mijn kinderen het treintje van Goes naar Hoedekenskerke genomen. Daar heb je zo'n winkeltje met allemaal ouderwets snoep. Dat was leuk." Zelf pakte ze vroeger altijd de trein als ze vanuit Eindhoven terug naar huis ging, naar Goes. "Ik stond er niet zo bij stil. Soms was het wel fijn, want je kunt in de trein een boek lezen of je huiswerk maken", vertelt ze.

Geur wekt herinneringen op

Goes is na Haarlem en Rotterdam de derde plaats in het land waar de coupé staat. Nieuw, in Zeeland, is dat er een geur is toegevoegd aan de beleving. "Nee, geen treinlucht", lacht geurontwerper Linda Keemink. "Dat is niet altijd een lekkere geur." Ze koos voor zeelucht. "Er werd gezegd dat dat voelt als thuiskomen."

Langtetermijngeheugen

Keemink werkt voor SEC Airdesign en benaderde de NS zelf toen ze over de coupé las. "Bij mensen met dementie is het langetermijngeheugen nog redelijk", vertelt Keemink. "De mens is in staat tienduizend geuren te herinneren. We hebben drie delen in onze hersenen, in de middelste zitten je emoties en herinneringen opgeslagen, die staan rechtstreeks in verbinding met je neus. De herinnering wordt als het ware aangeklikt in het geheugen als de geur binnenkomt."

De treincoupé blijft nog een maand in Goes staan. Hierna reist hij door naar Roosendaal en Weert.

Foto: Mevrouw Dierckx zit in de nagebouwde treincoupé, die deze maand bij Ter Weel in Goes is opgesteld in de centrale hal. Dankzij een zeelucht-verspreider en het raampje met bewegende beelden, lijkt het treinreisje door Zeeland nét echt. (Omroep Zeeland / SO De Bevelanden)


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de finale van 'Band On The Run 2'
Middelburg De Spot

'Band On The Run' maakt zich op voor derde editie

22 september, 2024

Goesenaar en amateurmuzikant Maurits Kempees organiseert vrijdag 27 september voor de derde keer het coverband minifestival 'Band On The Run'. Drie amateurbands brengen covers ten gehore maar wel met een eigen twist.

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.