Zonder honger naar bed
Zonder honger naar bed

Zonder honger naar bed

23 december, 2022

Van onze redactie

GOES - Sinds kort kun je op Facebook een “Zonder Honger naar Bed”-groep vinden. Op de Facebook-pagina kunnen mensen maaltijden aanbieden aan streekgenoten die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. 

door: Keetie Saman

Het van oorsprong Belgische initiatief had in Nederland al veel navolging gekregen, maar op de Bevelanden nog niet.

Nancy

Het initiatief is genomen door Nancy Bal uit Goes, samen met Naomi van der Slikke beheert zij de Facebook-groep. Nancy weet eigenlijk niet beter dan dat ze bezig is met de zorg voor mensen die het minder getroffen hebben. Ze heeft dit niet met de paplepel ingegoten gekregen. “Het tegenovergestelde eigenlijk, maar misschien doe ik het daarom wel, “zegt ze lachend. Nancy, die werkzaam is als zorgcoördinator bij ZeelandCare, mantelzorger is en op haar kleinkindjes past, kan dit er ook nog wel bij hebben. Ze neemt het leed dat ze om zich heen ziet niet mee naar huis. “Dat gaat in een kamertje in mijn hoofd met de deur op slot.” zegt ze daarover. Maar ze is er wel altijd mee bezig. Nancy maakt zich zorgen om verborgen armoede die overal aanwezig is. Ook op de Bevelanden.

Ze zag de ‘Zonder honger naar bed’ -pagina van Walcheren en dacht, dit moet bij ons ook! Er zijn steeds meer mensen die niet of nauwelijks kunnen rondkomen. “Waarschijnlijk weten we het van veel mensen niet eens. Mensen met een mooi huis die door de enorm gestegen kosten nu ineens geen eten meer kunnen kopen,” beschrijft Nancy.  Veel verstand van Facebook heeft Nancy helaas niet, gelukkig heeft ze een vriendin die bijspringt. “We hebben de pagina wel aangemaakt maar hoe breng je die vervolgens onder de aandacht?” Ze vonden hulp bij Schuldhulpvrijwilligers Zeeland. Via dat netwerk vonden ze in korte tijd al meer dan 100 aanbieders. Van maaltijden tot kerstpakketten, van tassen met boodschappen tot mandjes met fruit, van alles wordt er aangeboden op de site.

Privacy

De pagina op Facebook is een privégroep. Je moet eerst toestemming vragen om lid te worden. “We hebben dit gedaan omdat er veel schaamte is, en mensen wel het gevoel moeten hebben dat ze alles kunnen zeggen, “zegt Nancy. Op de Walcherse groep zag ze hoe ver dat ging. Er waren mensen die genoodzaakt waren zelf te vragen of er iemand eten voor hen had,  omdat ze simpelweg niets meer hadden. “Dat is echt schrijnend, als je dat moet doen.”

Tegelijkertijd is het lastig dat het een privégroep betreft. “Je wil natuurlijk dat het zoveel mogelijk gedeeld wordt met iedereen.” Het blijkt nog lastig om de juiste doelgroep te bereiken. Hier kan de Facebookpagina nog wel wat hulp bij gebruiken. Als er iemand is, die hier ideeën voor heeft dan mogen ze een persoonlijk berichtje naar Nancy en Naomi sturen. Je kunt hen vinden op “Zonder honger naar bed De Bevelanden” op Facebook. Ook mensen die eten aan willen bieden in de groep zijn uiteraard van harte welkom!

Foto: Facebook


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl