Zorgen om plan kanaalwater Yerseke en Kapelse Moer: 'Nog meer zout  in de Moer is vragen om ellende''
Zorgen om plan kanaalwater Yerseke en Kapelse Moer: 'Nog meer zout in de Moer is vragen om ellende''

Zorgen om plan kanaalwater Yerseke en Kapelse Moer: 'Nog meer zout in de Moer is vragen om ellende''

21 april, 2023

Van onze redactie

YERSEKE / KAPELLE / MIDDELBURG - Plannen van de provincie en terreinbeheerders om zout kanaalwater in de Yerseke en Kapelse Moer te pompen, stuit op verzet van bewoners en grondgebruikers. Ook de Statenfracties van BBB en SGP hebben inmiddels vragen gesteld, ze vrezen voor verdere verzilting van het gebied.

door: Han Verbeem

De Yerseke en Kapelse Moer is een omvangrijk natuurgebied met veengronden, tussen Yerseke en het Kanaal door Zuid-Beveland. De Kapelse Moer is van Staatsbosbeheer, terwijl Zeeuws Landschap het gebied bij Yerseke beheert. Door de verdroging en warme zomers van de laatste jaren dreigt het veen in te klinken, met natuurschade en een bodemdaling tot gevolg. De provincie wil onder meer een hevel plaatsen op de kanaaldijk, ter hoogte van Vlake, zou water vanuit het kanaal in de onderste zoute waterlaag van de Yerseke Moer pompen. Dat zou volgens de onderzoekers geen gevolgen hebben voor de bovenste laag zoetwater. Eind dit jaar start de vergunningprocedure en volgend jaar zou -als alles volgens plan verloopt- de bouw kunnen beginnen. Waterschap Scheldestromen vindt het belangrijk dat alle belanghebbenden voldoende betrokken worden bij de uitvoering - benadrukt bestuurder Wim van Gorsel.

Dichtgeslibd

Omwonenden kijken kritisch naar deze plannen, zo is gebleken tijdens twee informatiebijeenkomsten in Kapelle en Krabbendijke. Schapenhouder Kees Zuijdwegt is geboren en getogen in de Yerseke Moer, evenals zijn ouders en grootouders vóór hem. Dat het gebied verdroogt is overduidelijk maar dat ligt volgens hem aan het slechte slootbeheer. "De sloten in de Yerseke Moer zitten vol slib en daardoor staat er er onvoldoende ruimte om water in te bergen", zegt hij. Momenteel staan de sloten door de vele regen tot aan de rand vol, ook op het land liggen grote plassen, Maar dat is slechts tijdelijk, in de droge periodes staan de sloten leeg.

Baggeren

Rob Hoekstra van Zeeuws Landschap nuanceert dit beeld. "De Yerseke Moer wordt omgeven door een ringvaart, die baggeren we om de acht jaar uit. Bij de sloten in de Moer zelf is dat anders. Die staan in de zomers tien tot twintig dagen droog maar dat is te overzien." Overigens zegt Hoekstra de bezwaren van de grondgebruikers serieus te nemen.

Weidevogels

Dat geldt ook voor de kap van heesters en meidoorns in de Yerseke Moer. Jan Zuijdwegt -een broer van Kees- heeft een paardenhouderij in het gebied. Sinds zijn jeugd is het aantal weidevogels dramatisch afgenomen. "De kluten, grutto's, scholeksters en kievieten... je ziet ze tegenwoordig niet meer. Er zijn geen plaatsen waar ze kunnen schuilen of nestelen." Dat klopt, geeft Hoekstra toe. "Maar in de struiken en bomen zitten ook kraaien en die roven de nesten van de weidevogels leeg. We halen het groen weg om de dieren te beschermen." In de ogen van de omwonenden leidt dit landschapsbeheer tot een kaal landschap met weinig ruimte voor natuur, de introductie van zout water zou de schade vergroten.

Zoetwater Volkerak-Zoommeer

De gebroeders Zuijdwegt zien geen oplossing in zoutwater, want "nog meer zout in de moer is vragen om ellende", en pleiten daarom voor een alternatief: het inlaten van zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer bij Brabant. Er zijn immers vergevorderde plannen voor een dergelijke zoetwatertoevoer voor de land- en tuinbouwsector. "Dan is er nog volop water over voor de Moer", zegt ook Andries Jumelet. Hij is wateringenieur en gemeenteraadslid in Reimerswaal en verzet zich eveneens tegen de plannen. Maar volgens Zeeuws Landschap is het kanaalwater juist ideaal voor het gebied: "Het is schoon en het benadert de samenstelling van het zoute kwelwater dat hier al eeuwen voorkomt." 

Foto: Andries Jumelet, Jan Zuijdwegt en Kees Zuijdwegt (vlnr) bij de Yerseke Moer.

https://youtu.be/RS7P3PqDCpM

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.