Zorgen om plan kanaalwater Yerseke en Kapelse Moer: 'Nog meer zout in de Moer is vragen om ellende''
21 april, 2023
Van onze redactie
YERSEKE / KAPELLE / MIDDELBURG - Plannen van de provincie en terreinbeheerders om zout kanaalwater in de Yerseke en Kapelse Moer te pompen, stuit op verzet van bewoners en grondgebruikers. Ook de Statenfracties van BBB en SGP hebben inmiddels vragen gesteld, ze vrezen voor verdere verzilting van het gebied.
door: Han Verbeem
De Yerseke en Kapelse Moer is een omvangrijk natuurgebied met veengronden, tussen Yerseke en het Kanaal door Zuid-Beveland. De Kapelse Moer is van Staatsbosbeheer, terwijl Zeeuws Landschap het gebied bij Yerseke beheert. Door de verdroging en warme zomers van de laatste jaren dreigt het veen in te klinken, met natuurschade en een bodemdaling tot gevolg. De provincie wil onder meer een hevel plaatsen op de kanaaldijk, ter hoogte van Vlake, zou water vanuit het kanaal in de onderste zoute waterlaag van de Yerseke Moer pompen. Dat zou volgens de onderzoekers geen gevolgen hebben voor de bovenste laag zoetwater. Eind dit jaar start de vergunningprocedure en volgend jaar zou -als alles volgens plan verloopt- de bouw kunnen beginnen. Waterschap Scheldestromen vindt het belangrijk dat alle belanghebbenden voldoende betrokken worden bij de uitvoering - benadrukt bestuurder Wim van Gorsel.
Dichtgeslibd
Omwonenden kijken kritisch naar deze plannen, zo is gebleken tijdens twee informatiebijeenkomsten in Kapelle en Krabbendijke. Schapenhouder Kees Zuijdwegt is geboren en getogen in de Yerseke Moer, evenals zijn ouders en grootouders vóór hem. Dat het gebied verdroogt is overduidelijk maar dat ligt volgens hem aan het slechte slootbeheer. "De sloten in de Yerseke Moer zitten vol slib en daardoor staat er er onvoldoende ruimte om water in te bergen", zegt hij. Momenteel staan de sloten door de vele regen tot aan de rand vol, ook op het land liggen grote plassen, Maar dat is slechts tijdelijk, in de droge periodes staan de sloten leeg.
Baggeren
Rob Hoekstra van Zeeuws Landschap nuanceert dit beeld. "De Yerseke Moer wordt omgeven door een ringvaart, die baggeren we om de acht jaar uit. Bij de sloten in de Moer zelf is dat anders. Die staan in de zomers tien tot twintig dagen droog maar dat is te overzien." Overigens zegt Hoekstra de bezwaren van de grondgebruikers serieus te nemen.
Weidevogels
Dat geldt ook voor de kap van heesters en meidoorns in de Yerseke Moer. Jan Zuijdwegt -een broer van Kees- heeft een paardenhouderij in het gebied. Sinds zijn jeugd is het aantal weidevogels dramatisch afgenomen. "De kluten, grutto's, scholeksters en kievieten... je ziet ze tegenwoordig niet meer. Er zijn geen plaatsen waar ze kunnen schuilen of nestelen." Dat klopt, geeft Hoekstra toe. "Maar in de struiken en bomen zitten ook kraaien en die roven de nesten van de weidevogels leeg. We halen het groen weg om de dieren te beschermen." In de ogen van de omwonenden leidt dit landschapsbeheer tot een kaal landschap met weinig ruimte voor natuur, de introductie van zout water zou de schade vergroten.
Zoetwater Volkerak-Zoommeer
De gebroeders Zuijdwegt zien geen oplossing in zoutwater, want "nog meer zout in de moer is vragen om ellende", en pleiten daarom voor een alternatief: het inlaten van zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer bij Brabant. Er zijn immers vergevorderde plannen voor een dergelijke zoetwatertoevoer voor de land- en tuinbouwsector. "Dan is er nog volop water over voor de Moer", zegt ook Andries Jumelet. Hij is wateringenieur en gemeenteraadslid in Reimerswaal en verzet zich eveneens tegen de plannen. Maar volgens Zeeuws Landschap is het kanaalwater juist ideaal voor het gebied: "Het is schoon en het benadert de samenstelling van het zoute kwelwater dat hier al eeuwen voorkomt."
Foto: Andries Jumelet, Jan Zuijdwegt en Kees Zuijdwegt (vlnr) bij de Yerseke Moer.
https://youtu.be/RS7P3PqDCpMDeel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.