Aantal MUP's op de Bevelanden groeiend
13 oktober, 2024
door: Marcel Steenbakker en Chantal Slijkhuis
BEVELANDEN - Het aantal MUP'S (menstruatieproducten uitgiftepunt) op de Bevelanden is uitgebreid door actieve inzet van de gemeente Goes in samenwerking met het Armoedefonds. Bij Voedselbank De Bevelanden, scholen en Bibliotheek Oosterschelde liggen gratis hygiëneproducten voor vrouwen en meisjes die deze niet kunnen betalen.
Audio: Marcel Steenbakker in gesprek met wethouder André van de Reest over uitbreiding van de MUP's in Goes
Wanneer je geen geld hebt om maandverband of tampons te kopen spreken we van menstruatiearmoede. Een onzichtbare armoede omgeven door taboes die impact heeft op het dagelijks functioneren van meisjes en vrouwen in Nederland. Een probleem wat niet te ontkennen is: één op acht vrouwen in Nederland weet wat menstruatiearmoede is en wordt hier direct mee geconfronteerd.
Toiletpapier, kranten of afgedragen t-shirts
Het is haast ondenkbaar dat in een welvarend land dit soort armoede bestaat. Het Armoedefonds is blij met de inzet van de gemeente Goes die onlangs aankondigde het aantal MUP's uit te willen breiden. Ruim 2.400 uitgiftepunten zijn er inmiddels in Nederland, het Armoedefonds streeft ernaar 3.500 uitgiftepunten te kunnen realiseren.
Maar wat als je ongesteld bent en geen geld hebt om maandverband of tampons te kopen? Bij het Armoedefonds zijn verhalen bekend van meisjes en vrouwen die toiletpapier, kranten of zelfs afgedragen t-shirts in hun ondergoed leggen. Alternatieven die niet hygiënisch zijn en vanuit gezondheidsoverweging ook niet gewenst.
De MUP's bieden uitkomst voor wie de hygiëneproducten niet kan betalen. Het zijn op de Bevelanden particuliere initiatieven en nu dus ook lokale overheden die zich mengen in de strijd tegen menstruatiearmoede. Bij de particuliere initiatieven gaat het veelal om uitgiftekasten zoals in Heinkenszand bij Miran's Plantenbieb. Door deelname van lokale overheden kunnen MUP's gerealiseerd worden op publieke plaatsen.
Effecten menstruatiearmoede
Uit gesprekken met wethouder André van der Reest van de gemeente Goes en Lotte van het Armoedefonds blijkt hoe nodig de inzet van MUP's is. Cijfers van schoolverzuim door meisjes op de Bevelanden zijn er (nog) niet. De gemeente Goes vindt het ook niet primair haar taak om dit te onderzoeken. Zij legt het belang bij distributie van hygiëne producten.
Geen cijfers maar wel verhalen van meisjes die bijvoorbeeld niet naar school gaan omdat ze ongesteld zijn. Vrouwen die zich ziekmelden bij hun werkgever om dezelfde reden. De effecten van menstruatiearmoede zorgen bijvoorbeeld voor genderongelijkheid. Dankzij de MUP's hoeft dit niet nodig te zijn.
Audio: Chantal Slijkhuis in gesprek met Lotte van het Armoedefonds over menstruatiearmoede
Armoedefonds
Het Armoedefonds helpt waar nodig lokale hulporganisaties en overheden in hun strijd tegen armoede. Zij steunt initiatieven op het gebied van armoedebestrijding met geld, producten en kennis.
Nederland telt ruim 1 miljoen mensen die leven in armoede. Zonder maatregelen op het gebied van inkomen en hulp dreigen deze mensen sociaal buitengesloten te worden. Dit zorgt voor fysieke en mentale problemen.
Het Armoedefonds zegt blij te zijn met de inzet van de gemeente Goes. Wethouder André van der Reest geeft aan dat de gemeente oog heeft voor armoede. Daar waar mogelijk wordt hulp geboden; bijvoorbeeld door inzet van MUP's.
Meer weten over het Armoedefonds en menstruatiearmoede: www.armoedefonds.nl
Deel dit artikel
Lees ook
Streep door plannen nieuw sportpark Krabbendijke: 'Geen grond beschikbaar'
10 december, 2024
De gemeente heeft geen grond beschikbaar voor de uitruil - zegt wethouder Nico van der Hoest. Ook gaat een streep door de nieuwbouw plannen voor 85 woningen in de dorpskern, nu de verhuis niet doorgaat.
Podium ’t Beest genomineerd voor IJzeren Podiumdier Diversiteit & Inclusie 2024
9 december, 2024
Podium ’t Beest is trots te mogen aankondigen dat het is genomineerd voor een IJzeren Podiumdier in de categorie ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit & Inclusie van 2024’. De nominatie volgt op het mede-organiseren van het bijzondere evenement Pestival, een festival over pesten dat op 9 oktober 2024 plaatsvond in de Heilige Maria Magdalenakerk in Goes.
Culturele Agenda december 2024
9 december, 2024
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl
Twee auto's in de sloot na ongeval Heikenszand, één aanhouding
7 december, 2024
Een persoon is zaterdag aan het begin van de avond door de politie aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De persoon is betrokken bij een ongeluk waarbij twee auto's in de sloot belandden.
Kroon op vriendschap Kapelle en Orry: 'Er is zoveel dat we van elkaar kunnen leren'
6 december, 2024
Zaterdag 14 december is de officiele ondertekening van de twinning, ofttewel stedenband, tussen Kapelle en Orry-la-Ville. Het uitwisselingscomité in Kapelle werkt al sinds 2009 aan het versterken van de vriendschapsbanden tussen de twee plaatsen - zegt Ad Zuidweg.
NIEUWE SUBSIDIEREGELING ISOLEREN PARTICULIERE WONING
5 december, 2024
De gemeente Goes roept een extra subsidieregeling in het leven voor het isoleren van particuliere woningen. Huiseigenaren met een kleine beurs daarvoor – onder voorwaarden - een bedrag van maximaal 2750 euro krijgen.
Van Orry-la-Ville naar Kapelle: boom als symbool van vriendschap
5 december, 2024
Arnaud Raymond fietste woensdag ruim driehonderd kilometer naar Zeeland om op het Kapelse gemeentehuis een boompje af te leveren, ter bekrachtiging van de vriendschapsband. Op 14 december tekenen beide gemeentebesturen een 'twinning agreement'.