De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij.
De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij. Google StreetView

Akkoord: vanaf 2025 tolvrij personenvervoer Westerscheldetunnel

20 november, 2023

Van onze redactie

DEN HAAG / MIDDELBURG - De Westerscheldetunnel wordt per 1 januari 2025 tolvrij, in ieder geval voor personenverkeer. Dat werd vandaag bekendgemaakt door minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bij een ingelaste bijeenkomst in Den Haag. Het kabinet heeft hiervoor 140 miljoen euro vrijgemaakt. De afgelopen dagen ontstond er een verwachting dat al per 1 januari 2024 de tol er af zou gaan, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Afgelopen zaterdag kondigde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal tijdens het Debat van het Zuiden al aan dat de tunnel vervroegd tolvrij zou worden. Hij kon op dat moment nog niet zeggen op welke datum dit zou gebeuren en of dat voor alle verkeer zou gaan gelden.
Met die vervroegde aankondiging was Harald Schoenmakers, directeur van de Westerscheldetunnel, niet blij. "Wij waren erg ongelukkig dat dit zaterdag al uitlekte, dat is niet fijn." Hij had gehoopt zijn medewerkers vandaag, na het officiële moment, te kunnen inlichten. "Dit bericht komt niet leuk binnen bij medewerkers", zegt Schoenmakers. Hij wil vandaag verder dan ook niet inhoudelijk reageren op het nieuws en wat dit betekent voor het personeelsbestand.
 

Gedeputeerde Harry van der Maas bij de persconferentie over de Westerscheldetunnel.
 

Eerdere voorstellen

De datum van het tolvrij maken van de tunnel is in de geschiedenis vaak vervroegd. Aanvankelijk zou de tunnel in 2033 tolvrij worden, maar die datum werd in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet naar voren gehaald naar 2030. In september 2022 dienden ChristenUnie, CDA, SGP, SP en BBB daar succesvol een motie tegen in. De nieuwe stand van zaken was dat de tunnel uiterlijk in 2025 tolvrij moest worden voor personenvervoer en motoren. Maar het was niet duidelijk of het benodigde geld daarvoor op tafel zou komen. De stichting Zeeland Tolvrij had ingezet op 1 januari 2024 en kondigde aan juridische stappen te overwegen wanneer dit niet zo is. De stichting zegt dat de tunnel al in 2017 afbetaald is en dat de laatste jaren meer is betaald dan afgesproken.

Datum voor vrachtverkeer nog onbekend

Tolvrij vanaf 1 januari 2025 geldt overigens nog niet voor het vrachtverkeer. Vrachtwagens moeten dus voorlopig nog tol blijven betalen. Volgens Harbers moet eerst worden onderzocht wat de verkeersuitwerking zou zijn als vrachtwagenchauffeurs gratis door de tunnel mogen. "Komt er dan meer vrachtverkeer naartoe? Krijg je andere sluipwegen?" De minister benadrukt dat dat onderzoek er komt: "Het vrachtverkeer kan nu nog niet in één keer mee, maar we blijven ons inspannen om te kijken wanneer dan wel."
 

Minister Mark Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas.
 

De Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel verbindt Zeeuws-Vlaanderen met Zuid-Beveland. Waar het voorheen alleen mogelijk was om met de veerdienst 'over' te gaan, werd de tunnel op 14 maart 2003 geopend zodat het ook mogelijk was om rijdend de overkant te bereiken. De tunnel is 6,6 kilometer lang en is daarmee de langste verkeerstunnel van Nederland. Dagelijks maken er zo'n 21.000 voertuigen gebruik van de Westerscheldetunnel. Een enkele reis door de tunnel kost voor een personenauto vijf euro. Er werken ongeveer 80 mensen bij de Westerscheldetunnel N.V. waarvan 53 in vaste dienst.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.