De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij.
De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij. Google StreetView

Akkoord: vanaf 2025 tolvrij personenvervoer Westerscheldetunnel

20 november, 2023

Van onze redactie

DEN HAAG / MIDDELBURG - De Westerscheldetunnel wordt per 1 januari 2025 tolvrij, in ieder geval voor personenverkeer. Dat werd vandaag bekendgemaakt door minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bij een ingelaste bijeenkomst in Den Haag. Het kabinet heeft hiervoor 140 miljoen euro vrijgemaakt. De afgelopen dagen ontstond er een verwachting dat al per 1 januari 2024 de tol er af zou gaan, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Afgelopen zaterdag kondigde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal tijdens het Debat van het Zuiden al aan dat de tunnel vervroegd tolvrij zou worden. Hij kon op dat moment nog niet zeggen op welke datum dit zou gebeuren en of dat voor alle verkeer zou gaan gelden.
Met die vervroegde aankondiging was Harald Schoenmakers, directeur van de Westerscheldetunnel, niet blij. "Wij waren erg ongelukkig dat dit zaterdag al uitlekte, dat is niet fijn." Hij had gehoopt zijn medewerkers vandaag, na het officiële moment, te kunnen inlichten. "Dit bericht komt niet leuk binnen bij medewerkers", zegt Schoenmakers. Hij wil vandaag verder dan ook niet inhoudelijk reageren op het nieuws en wat dit betekent voor het personeelsbestand.
 

Gedeputeerde Harry van der Maas bij de persconferentie over de Westerscheldetunnel.
 

Eerdere voorstellen

De datum van het tolvrij maken van de tunnel is in de geschiedenis vaak vervroegd. Aanvankelijk zou de tunnel in 2033 tolvrij worden, maar die datum werd in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet naar voren gehaald naar 2030. In september 2022 dienden ChristenUnie, CDA, SGP, SP en BBB daar succesvol een motie tegen in. De nieuwe stand van zaken was dat de tunnel uiterlijk in 2025 tolvrij moest worden voor personenvervoer en motoren. Maar het was niet duidelijk of het benodigde geld daarvoor op tafel zou komen. De stichting Zeeland Tolvrij had ingezet op 1 januari 2024 en kondigde aan juridische stappen te overwegen wanneer dit niet zo is. De stichting zegt dat de tunnel al in 2017 afbetaald is en dat de laatste jaren meer is betaald dan afgesproken.

Datum voor vrachtverkeer nog onbekend

Tolvrij vanaf 1 januari 2025 geldt overigens nog niet voor het vrachtverkeer. Vrachtwagens moeten dus voorlopig nog tol blijven betalen. Volgens Harbers moet eerst worden onderzocht wat de verkeersuitwerking zou zijn als vrachtwagenchauffeurs gratis door de tunnel mogen. "Komt er dan meer vrachtverkeer naartoe? Krijg je andere sluipwegen?" De minister benadrukt dat dat onderzoek er komt: "Het vrachtverkeer kan nu nog niet in één keer mee, maar we blijven ons inspannen om te kijken wanneer dan wel."
 

Minister Mark Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas.
 

De Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel verbindt Zeeuws-Vlaanderen met Zuid-Beveland. Waar het voorheen alleen mogelijk was om met de veerdienst 'over' te gaan, werd de tunnel op 14 maart 2003 geopend zodat het ook mogelijk was om rijdend de overkant te bereiken. De tunnel is 6,6 kilometer lang en is daarmee de langste verkeerstunnel van Nederland. Dagelijks maken er zo'n 21.000 voertuigen gebruik van de Westerscheldetunnel. Een enkele reis door de tunnel kost voor een personenauto vijf euro. Er werken ongeveer 80 mensen bij de Westerscheldetunnel N.V. waarvan 53 in vaste dienst.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.