De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij.
De Westerscheldetunnel is vanaf januari 2025 definitief tolvrij. Google StreetView

Akkoord: vanaf 2025 tolvrij personenvervoer Westerscheldetunnel

20 november, 2023

Van onze redactie

DEN HAAG / MIDDELBURG - De Westerscheldetunnel wordt per 1 januari 2025 tolvrij, in ieder geval voor personenverkeer. Dat werd vandaag bekendgemaakt door minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers bij een ingelaste bijeenkomst in Den Haag. Het kabinet heeft hiervoor 140 miljoen euro vrijgemaakt. De afgelopen dagen ontstond er een verwachting dat al per 1 januari 2024 de tol er af zou gaan, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Afgelopen zaterdag kondigde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal tijdens het Debat van het Zuiden al aan dat de tunnel vervroegd tolvrij zou worden. Hij kon op dat moment nog niet zeggen op welke datum dit zou gebeuren en of dat voor alle verkeer zou gaan gelden.
Met die vervroegde aankondiging was Harald Schoenmakers, directeur van de Westerscheldetunnel, niet blij. "Wij waren erg ongelukkig dat dit zaterdag al uitlekte, dat is niet fijn." Hij had gehoopt zijn medewerkers vandaag, na het officiële moment, te kunnen inlichten. "Dit bericht komt niet leuk binnen bij medewerkers", zegt Schoenmakers. Hij wil vandaag verder dan ook niet inhoudelijk reageren op het nieuws en wat dit betekent voor het personeelsbestand.
 

Gedeputeerde Harry van der Maas bij de persconferentie over de Westerscheldetunnel.
 

Eerdere voorstellen

De datum van het tolvrij maken van de tunnel is in de geschiedenis vaak vervroegd. Aanvankelijk zou de tunnel in 2033 tolvrij worden, maar die datum werd in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet naar voren gehaald naar 2030. In september 2022 dienden ChristenUnie, CDA, SGP, SP en BBB daar succesvol een motie tegen in. De nieuwe stand van zaken was dat de tunnel uiterlijk in 2025 tolvrij moest worden voor personenvervoer en motoren. Maar het was niet duidelijk of het benodigde geld daarvoor op tafel zou komen. De stichting Zeeland Tolvrij had ingezet op 1 januari 2024 en kondigde aan juridische stappen te overwegen wanneer dit niet zo is. De stichting zegt dat de tunnel al in 2017 afbetaald is en dat de laatste jaren meer is betaald dan afgesproken.

Datum voor vrachtverkeer nog onbekend

Tolvrij vanaf 1 januari 2025 geldt overigens nog niet voor het vrachtverkeer. Vrachtwagens moeten dus voorlopig nog tol blijven betalen. Volgens Harbers moet eerst worden onderzocht wat de verkeersuitwerking zou zijn als vrachtwagenchauffeurs gratis door de tunnel mogen. "Komt er dan meer vrachtverkeer naartoe? Krijg je andere sluipwegen?" De minister benadrukt dat dat onderzoek er komt: "Het vrachtverkeer kan nu nog niet in één keer mee, maar we blijven ons inspannen om te kijken wanneer dan wel."
 

Minister Mark Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas.
 

De Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel verbindt Zeeuws-Vlaanderen met Zuid-Beveland. Waar het voorheen alleen mogelijk was om met de veerdienst 'over' te gaan, werd de tunnel op 14 maart 2003 geopend zodat het ook mogelijk was om rijdend de overkant te bereiken. De tunnel is 6,6 kilometer lang en is daarmee de langste verkeerstunnel van Nederland. Dagelijks maken er zo'n 21.000 voertuigen gebruik van de Westerscheldetunnel. Een enkele reis door de tunnel kost voor een personenauto vijf euro. Er werken ongeveer 80 mensen bij de Westerscheldetunnel N.V. waarvan 53 in vaste dienst.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.