begrijpelijk schrijven voor ambtenaren
begrijpelijk schrijven voor ambtenaren Pixabay

Ambtenaren moeten begrijpelijker schrijven

31 augustus, 2023

door: Peter van den Assem

GOES – Brieven aan burgers moeten begrijpelijker geschreven gaan worden. Dus zonder onnodige omhaal van woorden. En als ’t even kan zonder jargon. De gemeente Goes gaat ambtenaren die geregeld brieven naar inwoners moeten sturen daarvoor laten opleiden.

 

verslaggever Peter van den Assem in gesprek met wethouder Joan Veldhuizen

 

U kent dat wel. Je vraagt een vergunning aan bij een gemeente en het antwoord luidt: ‘U komt niet in aanmerking voor afwijzing van de door u aangevraagde vergunning’. Je denkt: ‘Hè? Ik voldoe toch aan alle voorwaarden? Waarom krijg ik ‘m dan niet?’ Maar als je het antwoord nog eens goed leest, begrijp je dat er staat: ‘U krijgt de vergunning’. Fijn! Maar waarom stáát dat er dan niet gewoon?

GR DE BEVELANDEN

Alle gemeenten in Nederland kampen met dit soort taalproblemen en proberen er op aandringen van de nationale overheid iets aan te doen. Goes doet dat nu ook. Tien ambtenaren gaan de komende zes maanden op een intensieve cursus. Samen met vijf medewerkers van GR De Bevelanden. Dat is de organisatie waarin de vijf Bevelandse gemeenten samenwerken als het bijvoorbeeld gaat om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

HERSCHRIJVEN

‘Wij sturen vrij veel brieven aan mensen die extra ondersteuning nodig hebben’, zegt wethouder Joan Veldhuizen. ‘En dan vinden we het belangrijk dat juist die mensen onze brieven begrijpen.’ Ze benadrukt dat zestig standaardbrieven zoals die nu nog verstuurd worden de komende maanden worden herschreven. Begrijpelijker worden gemaakt. Achteraf zal aan de mensen die de brieven hebben ontvangen gevraagd worden of die ook werkelijk duidelijk zijn.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.