het sectorlicht bij Hoedekenskerke
het sectorlicht bij Hoedekenskerke Peter van den Assem, Streekomroep de Bevelanden

Antiek havenlicht Hoedekenskerke straks weer als nieuw

31 oktober, 2023

door: Peter van den Assem

HOEDEKENSKERKE – De restauratie van het ruim honderd jaar oude havenlicht in Hoedekenskerke ligt op schema. Eind november moet het monumentale torentje helemaal hersteld zijn.

Het torentje met de verlichting werd gebouwd in 1914. Later is het havenlicht een zogenoemd ‘sectorlicht’ geworden. En zo is het nog steeds in gebruik. Bedoeld om met name de kleine (veelal recreatieve) scheepvaart die dicht onder de kust vaart in goed banen te leiden.

DEUR EN VOEGWERK

Er moest wel het nodige gebeuren aan het stenen torentje waar het licht bovenop staat. De deur (nu verwijderd) was in slechte staat en ook het voegwerk en de rand van het betonnen dak moeten worden aangepakt. Inmiddels is de witte verf die over de gehele stenen constructie was gesmeerd verwijderd. Het originele rood-wit-rood is nu weer te zien. Of die banen opnieuw in die kleuren worden overgeschilderd, is nog niet duidelijk.

GESCHUTSKOEPEL

De gemeente Borsele (beheerder van het licht en de strekdam waar het op staat) wilde een aantal vliegen in een klap slaan. De kop van de strekdam was in deplorabele staat en moest worden aangepakt. Dat werk is inmiddels klaar. Dat heeft ook nog iets bijzonders opgeleverd. De geschutskoepel die in de Tweede Wereldoorlog op de kop is neergezet is nu weer goed te zien. Tegelijk wilde de gemeente de restauratie van het lichttorentje uitvoeren. Kosten: 35.000 euro. Omdat Rijkswaterstaat wil dat het licht in bedrijf blijft, neemt die de helft van de restauratiekosten voor zijn rekening.

VEERDIENST

De totale kosten voor het herstel van de dam en het sectorlicht bedragen 350.000 euro. Die komen dus bijna helemaal voor rekening van de gemeente Borsele, omdat die de beheerder is. Wethouder Arno Witkam was wel enigszins verbaasd toen hij dat hoorde, want zo’n dam is meestal in beheer van een waterschap. “Waarschijnlijk heeft dat te maken met de veerdienst Hoedekenskerke-Terneuzen die hier tot 1972 aanlegde,” zegt Witkam.

VERZANDING

Die veerdienst is dus al ruim vijftig jaar weg. Grotere schepen leggen al langer niet meer aan in de haven Hoedekenskerke. De boel is verzand. Maar kleinere recreatievaartuigen kunnen – afhankelijk van het getij – het haventje nog wel in en uit. De gemeente heeft onlangs met de beheerder gekeken of er iets aan de verzanding gedaan kon worden. Dat had mooi binnen de geplande werkzaamheden gepast. Maar zo’n operatie bleek voor dit moment te duur.

geschutskoepel bij Hoedekenskerke

geschutskoepel bij Hoedekenskerke © Peter van den Assem, Streekomroep de Bevelanden


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."