chef-kok Wouter Kik aan het werk in Restaurant Codium
chef-kok Wouter Kik aan het werk in Restaurant Codium Omroep Zeeland

Belangrijke culinaire prijs voor Wouter Kik

5 februari, 2024

Van onze redactie

GOES - Chef-kok Wouter Kik van restaurant Codium is door culinaire gids Gault&Millau uitgeroepen tot 'Jonge Chef van het Jaar'. Gault&Millau is een van de belangrijkste culinaire gidsen van Nederland. Er was ook een prijs voor restaurant Inter Scaldes in Kruiningen dat dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer is in de lijst.

Volgens de jury van Gault&Millau is Wouter Kik een 'talentvolle topchef en vallen de verfijnde lichte maar smaakvolle gerechten op die de keuken de zaal instuurt'. Tijdens de uitreiking in Utrecht legde Kik zijn motivatie uit: "We doen elke dag wat we het leukste van de wereld vinden. We hebben met zijn allen veel plezier en drinken veel champagne. Dat helpt ook." Codium krijgt in de gids 16,5 punten, een half punt meer dan vorig jaar.
 
Kik was verbijsterd tijdens de uitreiking. "Ik heb altijd nog het idee: dit soort dingen gebeuren alleen bij zaken in de Randstad. Het is een prijs waarvan ik dacht: die is nooit voor een kok als ik." Toch bleek het zo te zijn. Tijdens het inleidende verhaal bij de uitreiking realiseerde hij zich langzaam "dat gaat over mij!"
 

Hoogste nieuwe binnenkomer

De beoordeling van Gault&Millau gaat met punten tot maximaal 20. In de lijst is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer met 16,5 punten. "Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien. Ze zijn te prijzen vanwege hun eigentijdse make-over met respect voor het verleden en zicht op de toekomst", aldus het juryrapport. Er was ook nog een prijs voor de Colijnsplaat geboren Nino Willems. Hij is chef van de Salty Seafood Bar in Zwolle en werd uitgeroepen tot 'New chef on the Block'. Willems werkte onder meer bij De Kromme Watergang.
 
De titel van hoogst genoteerde Zeeuwse restaurant wordt dit jaar gedeeld. De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Meliefste uit Wolphaartsdijk haalden allebei 17,5 punten. De Kromme Watergang had vorig jaar een half punt meer.
 
Vorig jaar had ook Pure C in Cadzand 18 punten maar die zaak is gesloten en zal later dit jaar heropenen onder de naam Demain met chef-kok Dani Hoefnagels achter de kachel. Hoogste Zeeuwse zaak was in 2023 Inter Scaldes met 19,5 punten, toen nog onder leiding van Jannis Brevet.
 
De hoogst beloonde Zeeuwse chef-kok is Sydney Schutte uit Nieuwland, hij kookt bij Spectrum in Amsterdam, met 18,5 punten.
 

Andere Zeeuwse zaken in de top

Bij Gault&Millau worden restaurants met meer dan 16 punten gezien als de top van Nederland. Naast eerder genoemde Zeeuwse restaurants vallen Spetters in Breskens (16,5 punten) en Katseveer in Wilhelminadorp (16) in die categorie.
 
Gault&Millau bestaat sinds de jaren zeventig als onafhankelijke culinaire gids. Het enige restaurant in Nederland dat ooit het maximale aantal punten van 20 haalde, was Oud Sluis in Sluis van chef-kok Sergio Herman.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.