chef-kok Wouter Kik aan het werk in Restaurant Codium
chef-kok Wouter Kik aan het werk in Restaurant Codium Omroep Zeeland

Belangrijke culinaire prijs voor Wouter Kik

5 februari, 2024

Van onze redactie

GOES - Chef-kok Wouter Kik van restaurant Codium is door culinaire gids Gault&Millau uitgeroepen tot 'Jonge Chef van het Jaar'. Gault&Millau is een van de belangrijkste culinaire gidsen van Nederland. Er was ook een prijs voor restaurant Inter Scaldes in Kruiningen dat dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer is in de lijst.

Volgens de jury van Gault&Millau is Wouter Kik een 'talentvolle topchef en vallen de verfijnde lichte maar smaakvolle gerechten op die de keuken de zaal instuurt'. Tijdens de uitreiking in Utrecht legde Kik zijn motivatie uit: "We doen elke dag wat we het leukste van de wereld vinden. We hebben met zijn allen veel plezier en drinken veel champagne. Dat helpt ook." Codium krijgt in de gids 16,5 punten, een half punt meer dan vorig jaar.
 
Kik was verbijsterd tijdens de uitreiking. "Ik heb altijd nog het idee: dit soort dingen gebeuren alleen bij zaken in de Randstad. Het is een prijs waarvan ik dacht: die is nooit voor een kok als ik." Toch bleek het zo te zijn. Tijdens het inleidende verhaal bij de uitreiking realiseerde hij zich langzaam "dat gaat over mij!"
 

Hoogste nieuwe binnenkomer

De beoordeling van Gault&Millau gaat met punten tot maximaal 20. In de lijst is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer met 16,5 punten. "Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien. Ze zijn te prijzen vanwege hun eigentijdse make-over met respect voor het verleden en zicht op de toekomst", aldus het juryrapport. Er was ook nog een prijs voor de Colijnsplaat geboren Nino Willems. Hij is chef van de Salty Seafood Bar in Zwolle en werd uitgeroepen tot 'New chef on the Block'. Willems werkte onder meer bij De Kromme Watergang.
 
De titel van hoogst genoteerde Zeeuwse restaurant wordt dit jaar gedeeld. De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Meliefste uit Wolphaartsdijk haalden allebei 17,5 punten. De Kromme Watergang had vorig jaar een half punt meer.
 
Vorig jaar had ook Pure C in Cadzand 18 punten maar die zaak is gesloten en zal later dit jaar heropenen onder de naam Demain met chef-kok Dani Hoefnagels achter de kachel. Hoogste Zeeuwse zaak was in 2023 Inter Scaldes met 19,5 punten, toen nog onder leiding van Jannis Brevet.
 
De hoogst beloonde Zeeuwse chef-kok is Sydney Schutte uit Nieuwland, hij kookt bij Spectrum in Amsterdam, met 18,5 punten.
 

Andere Zeeuwse zaken in de top

Bij Gault&Millau worden restaurants met meer dan 16 punten gezien als de top van Nederland. Naast eerder genoemde Zeeuwse restaurants vallen Spetters in Breskens (16,5 punten) en Katseveer in Wilhelminadorp (16) in die categorie.
 
Gault&Millau bestaat sinds de jaren zeventig als onafhankelijke culinaire gids. Het enige restaurant in Nederland dat ooit het maximale aantal punten van 20 haalde, was Oud Sluis in Sluis van chef-kok Sergio Herman.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Goes

Woningen Goes gesloten na drugsvondst

2 juli, 2024

Twee woningen in Goes-Zuid zijn maandag op last van burgemeester Cees van den Bos voor een periode van drie maanden gesloten. In mei werden in de woningen aan de Berkenstraat en Buys Ballotstraat bij controles professionele hennepkwekerijen ontdekt.

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024

1 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

brassband Excelsior in de tuin van het Jachthuis
Goes Kloetinge

Tuinconcert Brassband Excelsior populair

1 juli, 2024

Tientallen bezoekers genoten zondagmorgen van het traditionele tuinconcert van Brassband Excelsior. Met het tuinconcert werd het brassbandseizoen muzikaal afgesloten. Het tuinconcert vond zoals gebruikelijk plaats in de tuin van het Jachthuis.

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiƫle tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.