Pixabay

Beperkte verhoging lasten Goes in 2024, signaalrood dreigt

28 september, 2023

door: Han Verbeem

GOES - De gemeente Goes vaart in financieel opzicht scherp aan de wind, zodoende kan wethouder Stan Meulblok zwarte cijfers schrijven voor de gemeeenterbegroting 2024: deze staat zo'n 1,7 in de plus."Stabiel initieel beleid", merkt Meulblok donderdag op bij de perspresentatie van de meerjarenbegroting 2024-2027. De lastenverhoging voor de inwoner blijft relatief gezien beperkt.

Donkere wolken dienen zich al echter aan, want in 2026 en 2027 zijn flinke tekorten te verwachten. Want met ingang van het 'ravijnjaar' 2026 krijgen veel gemeenten - waaronder Goes- minder geld van het Rijk. Voorlopig is er nog niets aan de hand, verzekert Meulblok. De lasten voor de inwoners stijgen 'slechts' mee met de inflatie van 6,5 procemt.

VNG-advies

Het is in lijn van de adviezen die de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) aan de leden geeft: 'Breng de lasten in de meerjarenramingen voor 2026 en 2027 in beeld, in de vorm van een realistische begroting. Baseer deze op het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities uit uw coalitieakkoord en geschatte mee- en tegenvallers'. Daarmee brengt ook Goes de dreigende tekorten in beeld.

Werkgroep

Maar de toekomst is onzeker. Over krap twee maanden zijn er verkiezingen en de nieuwe Kamer kan de herschikking van het Gemeentefonds terugdraaien - want er is veel kritiek van de lokale overheden. "Er kan veel gebeuren maar we willen toch voorbereid zijn", benadrukt de lokale bewindsman. Daarom komt er een werkgroep waarin college en fractievertegenwoordigers deelnemen. Deze gaat in december van start.

Brede welvaart

Bij de begroting voor 2024 heeft Meulblok al kritisch gekeken naar de uitgaven. "We blijven uitgaan van brede welvaart met gezond wonen, werken en samenleven", benadrukt hij. De lopende woningbouwprogramma's en aanpak van het overbelaste elektriciteitsnet hebben nog steeds prioriteit.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.