Bergse politiek voelt weinig voor 380KV-station op De Spie

11 oktober, 2023

door: Han Verbeem

THOLEN / BERGEN OP ZOOM - Een meerderheid van de gemeenteraad van Bergen op Zoom voelt weinig voor een alternatieve locatie voor het 380KV-verdeelstation bij Tholen. "We hebben niets nieuw gehoord", zegt Berend Doedens (D66). "Waarom gemaakte keuzes heroverwegen?" Vorig jaar maart besloten de Brabanders het station in het zichtveld van Tholen-Stad te plaatsen. Wel wil de VVD kijken of er een nieuwe ontsluitingsweg mogelijk is, om het bestemmingsverkeer naar Tholen te ontzien.

Het 380KV-station is nodig voor de nieuwe hoogspanningsverbinding naar Schouwen-Duiveland, die nodig is om de netcongestie aan te pakken. Het plan van drie Bergse raadsfracties om het station vier kilometer landinwaarts te plaatsen, vindt weinig weerklank bij de coalitie. Ook wethouder Joost Pals benadrukt dat er flinke nadelen kleven aan  het industrieterrein De Spie. "Technisch past het niet, vanwege de landschappelijke ophoging van twee meter is er meer grond nodig." Ook hebben de raadsleden een brief ontvangen van het ministerie van EKZ, dat de Bergenaren dringend adviseert af te zien van een politieke draai. De oplevering van het station in 2028 mag niet in gevaar komen.

Windmolens

Initiatiefnemer Samen0164 had boven water gekregen dat de huidige overeenkomst voor de windmolens op de dijk bij De Spie in februari 2025 afloop. "Als de molens er straks niet meer staan valt een belangrijke hindernis weg", aldus raadslid Reinoud Krijnen.  Maar de wethouder moet hem teleurstellen: de levensduur van de windmolens is nog niet verstreken en ze blijven er nog wel even staan. Daarnaast zijn er nog andere bezwaren die een verplaatsing naar De Spie in de weg staan, zoals de nabijheid van natuur. Netbeheerder TenneT heeft de Bergse raadsleden daar vorige week al voor gewaarschuwd.

Boter op hoofd

De brief van het Thoolse college, dat ook weinig voelt voor een hoogspanningsstation op de grens met Zeeland, valt niet in goede aarde bij de VVD. "Tholen heeft boter op het hoofd", zegt VVD-woordvoerder Dave Lijmbach. "We zorgen er met het hoogspanningsstation wél voor dat Zeeuwse bedrijven weer toegang krijgen tot het net."

Toeleveringsverkeer

De liberalen zien wel in dat het toeleveringsverkeer bij Tholen-Stad voor overlast zal zorgen - de vrachtwagens moeten immers over twee rotondes om de parallelweg te kunnen bereiken. Daarom wil de Bergse VVD bij TenneT pleiten voor een extra ontsluitingsweg. Andere raadsfracties, waaronder GBWP, steunen dit plan.

Geluid

Al met hebben vijf raadsfracties -samen vertegenwoordigen ze 18 van de 33 raadsleden- weinig op met een nader onderzoek naar De Spie. Volgende week beslist de Bergse raad over het bestemmingsplan maar een uitslag in voordeel van de Thoolse bezwaarmakers lijkt ver weg. Woordvoerder Cees Nuijten van de Thoolse omwonenden en ondernemers is teleurgesteld over het raadsdebat. "De verkeersafwikkeling is niet onze eerste zorg, wij vrezen vooral voor geluidsoverlast." 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.