Bergse politiek voelt weinig voor 380KV-station op De Spie

11 oktober, 2023

door: Han Verbeem

THOLEN / BERGEN OP ZOOM - Een meerderheid van de gemeenteraad van Bergen op Zoom voelt weinig voor een alternatieve locatie voor het 380KV-verdeelstation bij Tholen. "We hebben niets nieuw gehoord", zegt Berend Doedens (D66). "Waarom gemaakte keuzes heroverwegen?" Vorig jaar maart besloten de Brabanders het station in het zichtveld van Tholen-Stad te plaatsen. Wel wil de VVD kijken of er een nieuwe ontsluitingsweg mogelijk is, om het bestemmingsverkeer naar Tholen te ontzien.

Het 380KV-station is nodig voor de nieuwe hoogspanningsverbinding naar Schouwen-Duiveland, die nodig is om de netcongestie aan te pakken. Het plan van drie Bergse raadsfracties om het station vier kilometer landinwaarts te plaatsen, vindt weinig weerklank bij de coalitie. Ook wethouder Joost Pals benadrukt dat er flinke nadelen kleven aan  het industrieterrein De Spie. "Technisch past het niet, vanwege de landschappelijke ophoging van twee meter is er meer grond nodig." Ook hebben de raadsleden een brief ontvangen van het ministerie van EKZ, dat de Bergenaren dringend adviseert af te zien van een politieke draai. De oplevering van het station in 2028 mag niet in gevaar komen.

Windmolens

Initiatiefnemer Samen0164 had boven water gekregen dat de huidige overeenkomst voor de windmolens op de dijk bij De Spie in februari 2025 afloop. "Als de molens er straks niet meer staan valt een belangrijke hindernis weg", aldus raadslid Reinoud Krijnen.  Maar de wethouder moet hem teleurstellen: de levensduur van de windmolens is nog niet verstreken en ze blijven er nog wel even staan. Daarnaast zijn er nog andere bezwaren die een verplaatsing naar De Spie in de weg staan, zoals de nabijheid van natuur. Netbeheerder TenneT heeft de Bergse raadsleden daar vorige week al voor gewaarschuwd.

Boter op hoofd

De brief van het Thoolse college, dat ook weinig voelt voor een hoogspanningsstation op de grens met Zeeland, valt niet in goede aarde bij de VVD. "Tholen heeft boter op het hoofd", zegt VVD-woordvoerder Dave Lijmbach. "We zorgen er met het hoogspanningsstation wél voor dat Zeeuwse bedrijven weer toegang krijgen tot het net."

Toeleveringsverkeer

De liberalen zien wel in dat het toeleveringsverkeer bij Tholen-Stad voor overlast zal zorgen - de vrachtwagens moeten immers over twee rotondes om de parallelweg te kunnen bereiken. Daarom wil de Bergse VVD bij TenneT pleiten voor een extra ontsluitingsweg. Andere raadsfracties, waaronder GBWP, steunen dit plan.

Geluid

Al met hebben vijf raadsfracties -samen vertegenwoordigen ze 18 van de 33 raadsleden- weinig op met een nader onderzoek naar De Spie. Volgende week beslist de Bergse raad over het bestemmingsplan maar een uitslag in voordeel van de Thoolse bezwaarmakers lijkt ver weg. Woordvoerder Cees Nuijten van de Thoolse omwonenden en ondernemers is teleurgesteld over het raadsdebat. "De verkeersafwikkeling is niet onze eerste zorg, wij vrezen vooral voor geluidsoverlast." 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.