Omroep Zeeland.

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: 'Samen sterker'

18 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: het Bergse GroenLinks/PvdA-raadslid Yusuf Kaplan vindt het belangrijk dat ook Bergen op Zoom aansluit bij de spoorlobby, zegt hij na afloop van de raadsvergadering.

BERGEN OP ZOOM / GOES - "We willen bij NS en ProRail nét iets meer voor elkaar krijgen. Want alleen ben je maar allen." Daarom wil GroenLinks/PvdA aansluiting bij de Zeeuwse lobby voor betere spoorverbindingen, zegt het Bergse raadslid Yusuf Kaplan. Het voorstel van zijn fractie krijgt donderdagavond unanieme steun in de gemeenteraad van Bergen op Zoom.

Andere partijen vinden het een enorm sympathieke motie. "Reizen met de trein biedt immers een goed alternatief voor de auto", zegt Stefaan Verheugt van CDA/V-BoZ, zijn partij dient het voorstel daarom mee in."

Stevige vuist

"We zullen ons met Zeeland moeten verenigen om een stevige vuist te maken", zegt ook Reinoud Krijnen (Samen0164). Volgens hem zou Bergen op Zoom ook toenadering tot de Zeeuwse Commissaris van de Koning moeten zoeken - de voormalige Bergse burgemeester Han Polman. BSD-voorman Louis van der Kallen, die al ruim 35 jaar meedraait in de gemeenteraad, weet dat de grootste inzet vanuit Zeeland komt vanuit de Reimerswaalse gemeenteraad. "Die hebben tenslotte drie stations voor vijf dorpskernen."

Nieuwe woningen

D66-raadslid Berend Doedens vindt een goede OV-verbinding met de Randstad een voorwaarde bij de bouw van zevenduizend nieuwe woningen. En VVD-woordvoerder Gertjan Huismans verwijst naar de slechte aansluiting van de treinverbindingen in Roosendaal.

GBWP vraagt zich af of er ook een afzonderlijke Bergse lobby moet komen, richting politiek Den Haag, NS en ProRail. Raadslid Aydin Akkaya van Bergs Collectief wil dat de vijf landelijke partijen in de Bergse raad hun fracties in de Tweede Kamer benaderen om ook daar een pleidooi te voeren voor een betere bereikbaarheid per spoor. "Binnen onze partij kunnen wij dat in elk geval zeker bewerkstelligen", reageert Kaplan.

Steun in de rug

Wethouder Hans-Peter Verroen heeft inmiddels zijn collegawethouder Stan Meulblok in Goes benaderd, reageert hij naar de raadsleden. "We werken al goed samen en deze motie kunnen we als een steun in de rug gebruiken om daarin verder te gaan." Via de link met de gemeente Goes zoekt het Bergse college ook toenadering met het provinciebestuur in Middelburg. "En dan benaderen wij ook de Brabantse gedeputeerde", aldus Verroen.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."